Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

~ * Lost Cities * ~




Photo: Petra, Jordan




Πέτρα, Ιορδανία

Φωτογραφία από τον Martin Gray
Ένα άτομο που στέκεται στην πόρτα της Μονής στην Πέτρα, Ιορδανία, δείχνει το μέγεθος της εισόδου του αρχαίου κτηρίου. Λαξευμένες στο λόφο ψαμμίτης από το Nabataeans κατά τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., η επιβλητική δομή, που ονομάζεται El-Deir, μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί ως εκκλησία ή μοναστήρι από μεταγενέστερους κοινωνίες, αλλά πιθανόν ξεκίνησε ως ένα ναό.


Photo: Machu Picchu


Μάτσου Πίτσου
Φωτογραφία από τον David Evans

Παρόλο που η αρχαιολογική ανακάλυψη του Μάτσου Πίτσου τέθηκε σχεδόν εκατό χρόνια πριν, οι ιστορικοί εξακολουθούν να είναι βέβαιοι για τη λειτουργία αυτής της αρχαίας ακρόπολης Inca.

Οι Incas δεν είχαν σύστημα γραφής και δεν άφησαν γραπτά αρχεία, και οι αρχαιολόγοι έχουν μείνει για να συναρμολογήσει τα κομμάτια των αποδεικτικών στοιχείων ως προς το γιατί το Machu Picchu χτίστηκε, ποιος είναι ο σκοπός που εξυπηρετείται, και γιατί ήταν τόσο γρήγορα εγκαταλείφθηκε.




Photo: Palenque, Mexico


Palenque, Μεξικό
Φωτογραφία από τον Stephen Alvarez

Η παλαιότερη Μάγια άρχισαν να εγκαθίστανται τα πυκνά τροπικά δάση της νοτιοδυτικής Μεξικού και της Γουατεμάλας περίπου 3.000 χρόνια πριν. Για σχεδόν 1.400 χρόνια, οικισμοί προέκυψαν σε ολόκληρη την περιοχή, με ορισμένες, όπως Tikal και Palenque (όπως φαίνεται εδώ), να επεκταθούν σε μεγάλο, ζωντανό πόλεων-κρατών.


Photo: Ancient Troy



Αρχαίας Τροίας
Φωτογραφία από James Stanfield

Μύθος, λαογραφία, μυστήριο, ίντριγκες και γύρω από την αρχαία πόλη της Τροίας δεν ήθελε άλλο καταστροφή στη Γη. Μόλις πιστεύεται ότι είναι καθαρά φανταστική, ένα στήριγμα στο επικό ποίημα του Ομήρου Ιλιάδα, ανασκαφές στην βορειοδυτική Τουρκία το 1871 αποδείχθηκε τελικά ότι η πόλη όντως υπήρχε.

Το 1871, η γερμανική τυχοδιώκτης Ερρίκου Σλήμαν άρχισε το σκάψιμο σε Hisarlik, την Τουρκία, (που εμφανίζεται εδώ) σε αναζήτηση τη θρυλική πόλη. καταπατώντας ανασκαφή του σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην περιοχή, αλλά αποκάλυψε εννέα αρχαίες πόλεις, το καθένα χτισμένο πάνω από το άλλο και χρονολογείται περίπου 5.000 έτη. Εκείνη την εποχή, οι περισσότεροι αρχαιολόγοι ήταν δύσπιστοι ότι η Τροία ήταν ανάμεσα στα ερείπια, αλλά τα στοιχεία μετά την ανακάλυψη δείχνει τον Τρωικό πρωτεύουσα βρίσκεται όντως εντός του τόπου.



Photo: Palmyra, Syria




Palmyra, Συρία
Φωτογραφία από James Stanfield

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η αρχαία πόλη της Παλμύρας, επίσης γνωστό ως Tadmor, υπήρχε ήδη από τον 19ο αιώνα π.Χ. Η σημασία της αυξήθηκε γύρω στο 300 π.Χ. όπως τροχόσπιτα εμπορίας άρχισε τη χρήση του ως ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ της Μεσοποταμίας και της Περσίας. Η στρατηγική του θέση και την ευημερία Παλμύρα προσέλκυσε το ενδιαφέρον των Ρωμαίων, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης κατά το πρώτο αιώνα μ.Χ.


Photo: Ruins at Tanis, Egypt




Ερείπια στο Tanis, Αίγυπτος
Φωτογραφία από τον O. Louis Mazzatenta

Η πόλη του Tanis είναι σχετικά άγνωστο στα πλούτο της Αιγύπτου ιστορικών χώρων, αν και απέδωσε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά troves βρέθηκε ποτέ. Μόλις η πρωτεύουσα όλης της Αιγύπτου, οι βασιλικοί τάφοι Tanis του απέδωσε ευρήματα στην ισοτιμία με τους θησαυρούς του Τουταγχαμών




Photo: Great Enclosure, Zimbabwe





Μεγάλη περίφραξη, τη Ζιμπάμπουε
Φωτογραφία από James Stanfield

Μόλις σκέψης (λανθασμένα) για να είναι μια πόλη της βιβλικής Βασίλισσας του Σαβά, της Μεγάλης Ζιμπάμπουε, στέκεται ως το πιο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο έχει ακόμα βρεθεί στην υποσαχάρια Αφρική. Αν και οι ιστορικοί εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις για την προέλευση και το σκοπό της πόλης, τα στοιχεία δείχνουν το Σόνα, οι πρόγονοι των σύγχρονων Μπαντού, που χτίστηκε το αρχίζει γύρω στο 1250 μ.Χ. και ότι χρησιμοποιήθηκε ως πνευματικό κέντρο.



Photo: Relief sculpture of Assyrian king




Nimrud στο βόρειο Ιράκ ήταν κάποτε η πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας. Φοβόταν ως αιμοδιψής και φαύλο, οι Ασσύριοι προέκυψε γύρω από το 14ο αιώνα π.Χ. και κυριαρχούσε στη Μέση Ανατολή, για χίλια χρόνια.

Nimrud και η ασσυριακή αυτοκρατορία μειώθηκε γρήγορα σε όλο 612 π.Χ., μετά πόλης αδελφή Nimrud, η Νινευή, έπεσε στα χέρια των Βαβυλωνίων.


Photo: Relief sculpture in Persepolis, Iran


Περσέπολη, Ιράν
Φωτογραφία από James Μπλερ

Η αρχαία πόλη της Περσέπολης στη σύγχρονη Ιράν ήταν μία από τις τέσσερις πρωτεύουσες της κατάκλισης Περσικής Αυτοκρατορίας. Χτισμένο αρχίζει γύρω στο 520 π.Χ., η πόλη ήταν μια βιτρίνα για εντυπωσιακό πλούτο της αυτοκρατορίας, με την εντυπωσιακή του αρχιτεκτονική, εξωφρενικές έργα από ασήμι και χρυσό, καθώς και εκτεταμένες γλυπτά ανακούφισης, όπως αυτή που απεικονίζει τους απεσταλμένους με προσφορές για τον βασιλιά.

Το ύψος των Περσών διάρκεσε περίπου από το 550 π.Χ. μέχρι το 330 π.Χ., όταν ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε η δυναστεία Archaemenid απόφαση και έκαψαν Περσέπολη στο έδαφος.





Photo: Stonehenge, England





Στόουνχεντζ, Αγγλία
Φωτογραφία από Joel Sartore

Πάνω από αιώνες της μελέτης, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει πολλές αλήθειες για το περίφημο μνημείο Στόουνχεντζ στη νότια Αγγλία. Αλλά παρά τις προόδους αυτές, οι βασικές ερωτήσεις του που έχτισαν το εικονική δομή και γιατί έμεινε αναπάντητο.



Photo: Anasazi ruins in Mesa Verde, Colorado




Mesa Verde, Κολοράντο
Φωτογραφία από τον Paul Nicklen

Περισσότερες από 600 κατοικίες γκρεμό πραγματοποιούνται από την προγονική τους ανθρώπους Pueblo, επίσης γνωστή ως Anasazi, διάσπαρτα σε όλη Mesa Verde National Park στο Colorado (όπως φαίνεται εδώ).

Ο Anasazi έφτασε στην περιοχή ήδη από το AD 550, κτίριο σπίτια τους και την καλλιέργεια φυτών για την ραγδαία αύξηση των κορυφές mesa. Γύρω στο 1150, όμως, άρχισαν να κινούνται κατοικίες τους στις εσοχές εντός των τειχών φαράγγι. Τα περισσότερα σπίτια ήταν πολύ μικρά, αλλά μερικές έφτασε τεράστιες διαστάσεις, της στέγασης μέχρι 250 άτομα.



nationalgeographic.com




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου