Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

~ * ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ * ~



Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, ιατρός αντιγήρανσης και προαγωγής υγείας





Breast Cancer Pictures, Images and Photos





Αυτά που δεν γνωρίζατε για τον καρκίνο του μαστού και τη φυσική πρόληψή του: Συνεχίζουμε τώρα και ολοκληρώνουμε με τις αιτίες καρκινογένεσης (τόσο για καρκίνο του μαστού όσο και γενικότερα) και με τους άλλους πολύ σπουδαίους –και εν πολλοίς άγνωστους- παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Πόσο αποτελεσματική είναι η μέχρι σήμερα πρόληψη του καρκίνου του μαστού; Ποιοι είναι οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου και οι αιτίες που τον προκαλούν και πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Ποιο συγκεκριμένο ρόλο παίζουν οι ορμόνες, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής και διατροφής, η κληρονομικότητα;

Ποια ορμονική εκτροπή είναι ο συχνότερος ασύλληπτος κλέφτης της υγείας μας και συνάμα ενθαρρύνει τον καρκίνο του μαστού; Ποιες είναι οι έξυπνες εξετάσεις για σωστή πρόληψη και ποια η πραγματική χρησιμότητα της μαστογραφίας; Ποιοι είναι οι φυσικοί τρόποι αντικαρκινικής προστασίας;

Τα πραγματικά επιστημονικά συμπεράσματα για αυτές τις ερωτήσεις ξαφνιάζουν και τότε καταλαβαίνουμε πόσα πράγματα ίσως δεν έχουν ειπωθεί για τον καρκίνο του μαστού.


ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗΣ



E Lung Cancer Pictures, Images and Photos


Υπάρχουν μια σειρά από αιτίες που συμβάλλουν έντονα στην εν γένει καρκινογένεση. Τέτοιες είναι οι ιοί, οι ελεύθερες ρίζες, η χρόνια ανεπαίσθητη φλεγμονή, τα φορτία σακχάρων από διατροφή με γρήγορα αφομοιώσιμους υδατάνθρακες (ζάχαρη, ψωμί, ζύμες, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, καλαμπόκι, δημητριακά, χυμοί στυμμένων φρούτων, ξηρά φρούτα).

Επίσης τα ξεροψημένα - καμένα τρόφιμα, τα ωμέγα 6 λιπαρά οξέα των σπορελαίων, ο υδράργυρος (από μεγάλα ψάρια, σφραγίσματα δοντιών, καλλυντικά), τα χημικά υλικά στους εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, η έλλειψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (έρευνα βρήκε ότι τα καρκινικά κύτταρα του μαστού έχουν χαμηλότερα επίπεδα ωμέγα 3 ζωτικών λιπαρών οξέων, ενώ γυναίκες που τρώνε πολύ ψάρι έχουν ελάχιστες πιθανότητες για καρκίνο του μαστού).

Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται σε αναερόβιο περιβάλλον, άρα καταστάσεις έλλειψης οξυγόνωσης όπως αναιμία ή αρρύθμιστος υποθυρεοειδισμός είναι πολύ επικίνδυνες. Επίσης μπορούν να υπάρξουν μόνο σε όξινο περιβάλλον και όχι σε αλκαλικό.

Συνεπώς το στρες, η διατροφή με υπερβολικές πρωτεϊνες και ζάχαρη-αμυλούχες τροφές (ζυμαρικά ρύζι, δημητριακά) που οξινοποιούν το σώμα ευνοούν την καρκινική ανάπτυξη. Αντιθέτως, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και η σόδα που αλκαλοποιούν το σώμα την εμποδίζουν.

Τα καρκινικά κύτταρα ταξιδεύουν πολύ: κάνουν μεταστάσεις. Αυτές υποβοηθούνται όταν ο συνδετικός ιστός (όργανα, αγγεία) του σώματος είναι αδύναμος λόγω λίγου και αραιού κολλαγόνου. Τότε τα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να διατρυπήσουν τον κολλαγονούχο συνδετικό ιστό και να μετασταθούν.

Ακριβώς λόγω των μεταστάσεων είναι που χάνεται ο πόλεμος με τον καρκίνο. Επίσης τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται από διάφορες φυσικές ουσίες που τα σκοτώνουν άμεσα ή έμμεσα, ενισχύοντας το αμυντικό σύστημα. Όταν οι ουσίες αυτές λείπουν ο κίνδυνος αυξάνεται.



ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ





cancer Pictures, Images and Photos




Σημαντικοί άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού είναι:
– Η μακροχρόνια έκθεση σε οιστρογόνα (εμμηνος ρύση πριν τα 9, εμμηνόπαυση μετά τα 55, πρώτο παιδί μετά τα 40, καθόλου ή λίγα παιδιά). Όλα αυτά συνεπάγονται περισσότερα οιστρογόνα επί μακρότερο χρόνο. Υφίστανται σοβαροί κίνδυνοι από (συνήθως λανθασμένη και ανισόρροπη) ορμονική υποκατάσταση μετά από 10 χρόνια λήψης.

– Η παχυσαρκία. Αύξηση 10 κιλών σημαίνει διπλάσια πιθανότητα καρκίνου του μαστού. Τα ορμονικά λάθος γεύματα που δίνουν ικανά φορτία σακχάρου προκαλούν την υπερέκκριση ινσουλίνης που αυτή από μόνη της συσσωρεύει σωματικό λίπος και συμβάλλει σοβαρά στην καρκινογένεση. Η υπερβολική ινσουλίνη στο αίμα εκτός από παχυσαρκία αυξάνει τα ελεύθερα οιστρογόνα τοπικά στους ιστούς,ακόμα κι αν τα συνολικά οιστρογόνα μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση.

– Τα ξενοοιστρογόνα και οι τοξίνες/βαρέα μέταλλα που μας έχουν πλημμυρίσει από τα μη βιολογικά τρόφιμα, τα χημικά και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

– Η έλλειψη αντιοξειδωτικών. Σε όλους τους καρκινοπαθείς βρέθηκαν όλα τα αντιοξειδωτικά χαμηλά. Όσο περισσότερα λαχανικά και φρούτα τόσο λιγότερος καρκίνος. Επίσης έλλειψη φυτικών ινών σημαίνει ανεπαρκής αποβολή τοξινών.




Cancer Pictures, Images and Photos




 Το επιβαρυμένο συκώτι από φάρμακα, τοξίνες κλπ., οπότε δεν μετατρέπει τα καρκινογόνα οιστρογόνα (οιστραδιόλη, οιστρόνη) σε οιστριόλη που είναι το προστατευτικό οιστρογόνο.

– Ο σίδηρος (υψηλή φερριτίνη πάνω από 100) σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συμβάλλει στον καρκίνο.

– Η ελλιπής άσκηση και κίνηση. Περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα μειώνει κατά 70% τη συχνότητα καρκίνου του μαστού.

– Η ελλιπής έκθεση στον ήλιο στερεί καλή διάθεση και τη σουπερ-ορμόνη του ήλιου βιταμίνη D που προστατεύει εξαιρετικά από τον καρκίνο του μαστού.

– Η έλλειψη ύπνου, χαράς και γέλιου που εμποδίζει την αγγειοδιαστολή - αιμάτωση αλλά και μειώνει τις αντικαρκινικές ορμόνες.

– Το αλκοόλ και το τσιγάρο. Το αλκοόλ στις γυναίκες σημαίνει κατά 50% αύξηση κινδύνου για καρκίνο του μαστού όταν καταναλώνονται 3 ποτήρια την εβδομάδα και κατά 150% όταν 2-5 ποτήρια την ημέρα! Το αλκοόλ αυξάνει τα οιστρογόνα. Το ίδιο και το τσιγάρο. Κάθε γυναικείο τσιγάρο ισοδυναμεί με 4 αντρικά από πλευράς επιπτώσεων στην υγεία. Δεν αναμένεται τίποτε καλό στη ζωή μιας γυναίκας αν καπνίζει.

– Οι συχνές ακτινοβολήσεις των μαστών και οι συμβατικές βαφές μαλλιών συμβάλλουν στον καρκίνο του μαστού.

– Το στρες, ψυχικό ή σωματικό (κάθε ψυχική ή σωματική καταπόνηση, η λάθος άσκηση, οι λοιμώξεις, οι στερητικές δίαιτες) σημαίνει καταστολή του αμυντικού συστήματος και προκαλεί κατάθλιψη. Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη φλεγμαίνουν σοβαρά, κάτι που επιταχύνει την καρκινογένεση.

– Η κληρονομικότητα συμβάλλει κατά 5-10%, και συνήθως εκδηλώνεται πριν τα 50.

– Τα εμφυτεύματα σιλικόνης, που το 1992 απαγορεύτηκαν. Υπάρχουν 200.000 γυναίκες στις ΗΠΑ με μαστικά εμφυτεύματα από σιλικόνη και πολυουρεθάνη που εκλύει TDA καρκινογόνο. Η διαρρέουσα σιλικόνη ίσως προκαλεί καρκίνο του μαστού. Πάντως τα εμφυτεύματα κάνουν δυσκολότερη την πρώιμη ανίχνευσή του.

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αναγνώστες μπορούν να βρίσκουν προηγούμενα άρθρα της σειράς κλικάροντας στις συνδέσεις – links που ακολουθούν κάτω από το άρθρο ή αναζητώντας τα βάζοντας το όνομα του συγγραφέα στη μηχανή αναζήτησης του zougla.gr.
Επίσης στο site του ιατρού drfilimon.gr)

www.drfilimon.gr
Ο Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου είναι γιατρός Αντιγήρανσης





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου