Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

~ * Δημιούργησαν συκώτι από βλαστοκύτταρα * ~








Ομάδα επιστημόνων από τη Βοστόνη κατάφερε να δημιουργήσει μικρά συκώτια χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν με γενετική τροποποίηση να μετασχηματιστούν σε οτιδήποτε, από δέρμα μέχρι μυς και όργανα.

Οι ερευνητές αρχικά, «έχτισαν» τα βλαστοκύτταρα πάνω στο «ίχνος» ενός συκωτιού, δηλαδή ενός συκωτιού στο οποίο είχαν αφήσει μόνο το περίβλημα κολλαγόνου και ιστούς από κύτταρα αίματος. Το νέο όργανο αφέθηκε στην συνέχεια στον «βιοαντιδραστήρα» για να τραφεί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, ώστε  να αναπτυχθεί και να γεμίσει το περίβλημα. 

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες που ανοίγονται από την έρευνα, ωστόσο πρέπει να τονίσουμε ότι είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο και υπάρχουν πολλά τεχνικά εμπόδια να ξεπεραστούν, ώστε να φτάσουμε να εξυπηρετούμε ασθενείς» δήλωσε ο καθηγητής Σάι Σόκερ. 

Πάντως, η νέα εξέλιξη μοιάζει αρκετά ελπιδοφόρα για εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από κάποια οργανική ανεπάρκεια, καθώς πολλοί από αυτούς χρειάζονται κάποια στιγμή ένα όργανο με αποτέλεσμα να   πέφτουν συχνά θύματα παραεμπορίου ή να χρειάζεται να μπουν σε ατέλειωτες λίστες αναμονής μέχρι να βρεθεί το πολυπόθητο όργανο






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου