Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

~ * Φιλόδοξη έρευνα στο βυθό της Μεσογείου και του Μεξικού * ~





Να προβλέψει σεισμούς και τσουνάμι αλλά και να ερευνήσει το βυθό της θάλασσας και τα μυστικά που κρύβει για παλαιότερες αλλά και άγνωστες μορφές ζωής, φιλοδοξεί μια διεθνής επιστημονική ομάδα που προωθεί το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γεώτρησης Ωκεανών (IODP) σχεδιάζοντας γεωτρήσεις στο Μεξικό και τη Μεσόγειο.







Τα σχετικά σχέδια παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη, ενώ το πρόγραμμα των αποστολών που σχεδιάζονται για την περίοδο 2013-2023 θα παρουσιαστεί σε ένα μήνα περίπου. Βασικός στόχος είναι, μέσω της γεώτρησης, να τοποθετηθούν επιστημονικά όργανα και αισθητήρες ανάμεσα στις υποθαλάσσιες τεκτονικές πλάκες, ώστε να καταγράφεται έγκαιρα, σε πραγματικό χρόνο, η κίνησή τους και το σύρσιμο της μιας κάτω από την άλλη, με συνέπεια την πρόκληση σεισμών και -πιθανώς- τσουνάμι.
Στόχος των ερευνητών είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να τρυπήσουν το φλοιό του ωκεανού σε βάθος ενάμιση χιλιομέτρου στον πυθμένα του κρατήρα Τσιξουλούμπ στο Μεξικό, από όπου σύμφωνα με πολλούς ερευνητές προήλθε ο αφανισμός των δεινοσαύρων έπειτα από πρόσκρουση πιθανότατα αστεροειδή, πριν 65 εκατ. χρόνια. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει γίνει αντίστοιχη μελέτη στο τμήμα του κρατήρα που βρίσκεται κάτω από το νερό και το οποίο μπορεί να κρύβει ακόμα και ενδείξεις για άγνωστες μέχρι τώρα μικροσκοπικές μορφές ζωής.
Όσον αφορά στη Μεσόγειο στόχος των επιστημόνων είναι η μελέτη του βυθού τόσο για την κατανόηση φυσικών καταστροφών όπως σεισμοί, κατολισθήσεις,τσουνάμι όσο και της κλιματικής αλλαγής στην πάροδο των χρόνων. Επίσης σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις η Μεσόγειος θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμα και πηγή νέων σπάνιων πρώτων υλών, όπως το λίθιο.




enet.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου