Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

~ * Ανθεκτικά μικρόβια από την Ελλάδα εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη * ~










Τα μικρόβια που απομονώνονται στα ελληνικά νοσοκομεία εμφανίζουν μεγάλη ανθεκτικότητα στα διάφορα αντιβιοτικά, ενώ αρκετοί μικροοργανισμοί έχουν διοχετευθεί από τη χώρα μας, στην Ευρώπη.

Εξαιτίας δε, της ανθεκτικότητας του 80% των μικροβίων, που απομονώνονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα ελληνικά νοσοκομεία, η θεραπεία των αντίστοιχων λοιμώξεων είναι αρκετά δύσκολη.

Έτσι η χώρα μας έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι ασθενείς από την Ελλάδα υφίστανται έλεγχο πριν εισαχθούν σε νοσοκομεία της Ολλανδίας, της Γερμανίας, και των Σκανδιναβικών χωρών.

Αυτά αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 07/04, που φέτος είναι αφιερωμένη στην Μικροβιακή Αντοχή στα Αντιβιοτικά.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 10 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπου συζητείται η διασπορά από την χώρα μας μικροοργανισμών σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία, μέσω ασθενών που διακομίστηκαν από την Ελλάδα σε νοσοκομεία της Β.Ευρώπης, με επακόλουθο την πρόκληση επιδημικού επεισοδίου», αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Να επισημανθεί ότι η μικροβιακή αντοχή και οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, παρόλο που γενικά συνδέονται με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, έχει διεθνώς αποδειχθεί ότι σχετίζονται άμεσα με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στο νοσοκομείο και γενικά αποτελούν δείκτη επάρκειας:

-Των διαδικασιών ελέγχου λοιμώξεων (π.χ. πλύσιμο χεριών αλλά και διαθεσιμότητα των σχετικών υποδομών)

-Της κατανομής του νοσηλευτικού προσωπικού

-Της κατά το δυνατόν ελάττωσης χρόνου νοσηλείας δια του συγχρονισμού των διαδικασιών (χειρουργεία, αναμονές για απεικονιστικές εξετάσεις κλπ)

-Γενικά της οργάνωσης και λειτουργίας του Νοσοκομείου

Σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα επίσης, που επιτείνει το πρόβλημα, είναι το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πλέον δεν επενδύουν στην ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών, με αποτέλεσμα πλέον να υποχωρούμε στην προ των αντιβιοτικών περίοδο και, λοιμώξεις που προ 10ετίας θεραπεύονταν, πλέον να μην θεραπεύονται.

Ο ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, καλεί τα κράτη και τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα Δημόσιας Υγείας, προβάλλοντας τους εξής άξονες-προτεραιότητες:

-Ανάγκη για πολιτική δέσμευση για την αντιμετώπιση του προβλήματος

-Εφαρμογή συστημάτων επιτήρησης

-Λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών

-Διαπίστευση της ποιότητας των φαρμάκων

-Αποτελεσματικός έλεγχος των λοιμώξεων

-Ενίσχυση της έρευνας

Πηγή: cosmo



zougla.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου