Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

~ * «Ο ΛΑΚΚΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ» Ερωτήσεις και απαντήσεις για το αρχαιότερο δείγμα ανθρώπινου DNA * ~


Ερωτήσεις και απαντήσεις για το αρχαιότερο δείγμα ανθρώπινου DNA


Απαντήσεις αλλά και νέα ερωτηματικά δημιουργεί η ανακάλυψη και η γενετική ανάλυση του αρχαιότερου μέχρι σήμερα ανθρώπινου δείγματος DNA, από ένα μηριαίο οστό ηλικίας περίπου 400.000 ετών, που βρέθηκε σε ένα βαθύ σπήλαιο της βόρειας Ισπανίας.
Από γενετική άποψη, σύμφωνα με τους ειδικούς, το εν λόγω απολίθωμα ανήκε σε ένα πρόγονο των Ευρωπαίων, ο οποίος είχε στενότερη συγγένεια με τους μακρινούς Ντενίσοβα, που ζούσαν στη Σιβηρία πριν από περίπου 700.000 χρόνια, παρά με τους πιο κοντινούς «ξαδέλφους» μας, τους Νεάντερταλ της Ευρώπης.
Σημείο το οποίο ανοίγει νέα «κεφάλαια» έρευνας για τους επιστήμονες.
Οι γερμανοί και ισπανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο παλαιογενετιστή καθηγητή Σβάντε Πάαμπο, διευθυντή του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ της Λειψίας, και τον συνεργάτη του Ματίας Μέγιερ, δήλωσαν έκπληκτοι από τη γενετική ομοιότητα του μηριαίου οστού με το DNA των Ντενίσοβα, στη δημοσίευσή τους στο επιστημομικό περιοδικό «Nature».
Σημειώνεται ότι το ισπανικό σπήλαιο Σίμα ντε λος Χουέσος («ο λάκκος των οστών»), τμήμα του πολυδαίδαλου σπηλαίου Αταπουέρκα κοντά στην πόλη Μπούργκος, αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές προϊστορικών απολιθωμάτων στην Ευρώπη, καθώς εκεί έχουν βρεθεί την τελευταία 20ετία τουλάχιστον 28 ανθρώπινοι σκελετοί και οστά ζώων.
Η αρχική εκτίμηση των επιστημόνων ήταν ότι τα οστά αυτά ανήκαν είτε σε κάποιον πρόγονο του ανθρώπου όπως ο «άνθρωπος της Χαϊδελβέργης» (Homo heidelbergensis), είτε σε κάποιον πρόγονο των Νεάντερταλ, οι τελευταίοι των οποίων έζησαν στην Ευρώπη πριν από περίπου 30.000 χρόνια.
Όμως περιέργως η ανάλυση του μιτοχονδριακού DNA του αρχαίου ευρωπαϊκού οστού «δείχνει» προς την κατεύθυνση των ασιατών Ντενίσοβα, ενός μυστηριώδους είδους, που τελευταία έχει προστεθεί στα «ξαδέλφια» του ανθρώπου, μαζί με τους Νεάντερταλ, μετά την ανακάλυψη στα σιβηρικά όρη Αλτάι ενός οστού δαχτύλου και δύο απολιθωμένων δοντιών. Το DNA των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβα που έχει μελετηθεί ως τώρα, έχει ηλικία μόλις 40.000 ετών.
Σαφέστερη απάντηση στις απορίες που γεννούνται θα μπορούσε να δώσει η ανάλυση του πυρηνικού DNA, πράγμα όμως τεχνικά πολύ πιο δύσκολο για ένα πανάρχαιο απολίθωμα, σε σχέση με το μιτοχονδριακό DNA (που κληρονομείται μόνο μέσω της μητέρας, ενώ το πυρηνικό και από τους δύο γονείς). «Η επόμενη μεγάλη πρόκληση θα είναι να αναλύσουμε γενετικά ένα τουλάχιστον τμήμα του πυρηνικού γονιδιώματος κάποιου από τα απολιθώματα που βρέθηκαν στο ισπανικό σπήλαιο. Αυτό θα μας δώσει οριστική απάντηση στο ερώτημα του πώς σχετίζονταν με τους Νεάντερταλ, με τους σύγχρονους ανθρώπους και με τους Ντενίσοβα» τονίζει ο καθ. Πάαμπο.
Δεν είναι πάντως λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιός ήταν ο τελευταίος κοινός πρόγονος των ανθρώπων (homo sapiens), των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβα.
Μέχρι τότε, αναπάντητα είναι τα ερωτήματα πότε και πώς οι Νεάντερταλ διαχωρίστηκαν εξελικτικά από τους Ντενίσοβα, καθώς και πότε και πώς οι άνθρωποι διαχωρίστηκαν από τα δύο αυτά συγγενικά είδη.http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26514&subid=2&pubid=113159913


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου