Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

~ * Οι ταινίες που προέβλεψαν το τεχνολογικό μέλλον Στις μέρες τους ήταν επιστημονική φαντασία. Σήμερα είναι πραγματικότητα. * ~

A computer-generated image of a EADS Atrium aircraft which will enable space tourists to experience weightlessness in 2012


Του Κώστα Φαρμάκη 

Όταν το ζητούμενο είναι να προβλέψεις το μέλλον, η φαντασία των σεναριογράφων συχνά ξεπερνά εκείνη των επιστημόνων. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που οι δημιουργοί των ταινιών προέβλεψαν -ή απλώς οπτικοποίησαν τεχνολογικές εξελίξεις που ήξεραν ότι έρχονται- στις ταινίες τους συσκευές και καταστάσεις που με αξιοθαύμαστη ακρίβεια.



Short Circuit (1986)

Το στρατιωτικό ρομπότ που απέκτησε ψυχή και αισθήματα, θυμίζει πάρα πολύ το ρομπότ Talon του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, καθώς και γενικότερα τη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων -ακόμα και ιπτάμενων, όπως τα drones- σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. 



Eternal Sunshine of a Spotless Mind (2004)

Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια προτού γίνει πράξη το βασικό όραμα της ταινίας, ότι, δηλαδή, θα είναι δυνατό να σβήσει κανείς τις δυσάρεστες αναμνήσεις του. Ομάδα Ολλανδών επιστημόνων ανακοίνωσε το 2009 ότι είναι κοντά στην κατασκευή ενός χαπιού που εμποδίζει τις δυσάρεστες αναμνήσεις να βγουν στην επιφάνεια, ενώ Αμερικανοί επιστήμονες του ΜΙΤ και του Stanford εργάζονται στο ίδιο πεδίο έχοντας ανακοινώσει πως βρήκαν το γονίδιο που «ευθύνεται» για τη λειτουργία της μνήμης και πως είναι κοντά στο να καταφέρουν να τη διαχειριστούν.




Enemy of the State (1998)

Το κράτος γίνεται ο χειρότερος εχθρός σου και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κάθε τεχνολογικό μέσο για να σε παρακολουθεί και να καταγράφει τις κινήσεις σου. Όχι και τόσο επιστημονική φαντασία, πάντα υποψιαζόμασταν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για την NSA έχουμε σιγουρευτεί πλήρως ότι η προφητεία της ταινίας εκπληρώθηκε. 




War Games (1983)

Καθώς ο νεότατος Μάθιου Μπρόντερικ έψαχνε τρόπο να συνδεθεί με αυτό που νόμιζε πως είναι εταιρεία παιχνιδιών, χρησιμοποίησε αυτό που ονομάστηκε Wardialing (συνεχείς κλήσεις μέχρι να βρεις μόντεμ), πρόδρομο του wardriving (οδηγείς στη γειτονιά μέχρι να βρεις ανοιχτό Wi-Fi). Είδαμε μια πρωτόγονη μορφή χάκινγκ και έννοιες όπως σύνδεση υπολογιστών μέσω τηλεφώνου πολλά χρόνια πριν από το Internet. Επίσης, ήταν η πρώτη φορά που ακούστηκε σε ταινία η λέξη firewall. 




Minority Report (2002)

Ακόμα δεν έχουμε τρισδιάστατα μοντέλα που τα μετακινούμε στον αέρα με τα χέρια -αν και ο Έλον Μασκ σκοπεύει να τα φτιάξει- ούτε κάποια συσκευή με την οποία η αστυνομία μπορεί να προβλέψει τα εγκλήματα πριν συντελεστούν. Όμως πραγματικότητα είναι η στοχευμένη διαφήμιση που μπορεί να μην είναι παντού μπροστά μας στα καταστήματα, είναι όμως παντού μπροστά μας στο Internet. Όλο και περισσότερο οι εταιρείες -με πρώτη τη Google- εμφανίζουν στις οθόνες μας διαφημίσεις επιλεγμένες με βάση το ιστορικό των αναζητήσεών μας. 




Short Circuit (1986)

Το ταξίδι στο χρόνο όχι μόνο δεν έχει πραγματοποιηθεί, αλλά μέχρι σήμερα όλοι συμφωνούν πως είναι αδύνατο να γίνει. Όμως η μάσκα που φοράει ο Μάικλ Τζ. Φοξ μοιάζει πάρα πολύ με το Oculus Rift, ή με μια σούπερ έκδοση των Google Glass. 




Short Circuit (1986)

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα -και μάλιστα με οδηγό ολόγραμμα- ήταν ήδη πραγματικότητα στην διαστημική περιπέτεια με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Όπως και τα scanner που ερευνούν ολόκληρο το σώμα για επικίνδυνα αντικείμενα και που είναι σήμερα παρόντα σε πολλά αεροδρόμια.




Empire Strikes back (1980)

Στον γαλαξία πολύ-πολύ μακριά είχαν τελειοποιήσει την τεχνική των λειτουργικών προσθετικών μελών πολύ προτού αυτή γίνει πραγματικότητα στις μέρες μας. Το χέρι που βλέπετε είναι του Luke Skywalker.



Face/Off (1997)

Η μεταμόσχευση προσώπου δεν είχε συμβεί στο παρελθόν παρά μόνο στη μεγάλη οθόνη, και μάλιστα σε πρόσωπα διάσημα όπως ο Τζον Τραβόλτα και ο Νίκολας Κέιτζ. Όμως το 2010 στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε η πρώτη πλήρης και επιτυχημένη τέτοια επέμβαση. 



Space 1999 (1975)

Σε αυτή την τηλεοπτική σειρά είδαμε για πρώτη φορά βιντεοκλήση. Αν και η πραγματικότητα άργησε σε σχέση με την πρόβλεψη, το Skype και το Google Hangouts είναι ακριβώς αυτό που είχαν φανταστεί οι δημιουργοί.



http://www.fortunegreece.com/photo-gallery/tenies-pou-proevlepsan-technologiko-mellon/#9




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου