Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

~ * Η υπέροχη ιστορία του ηλίανθου! * ~


Ο ηλίανθος ή ηλιοτρόπιο ή απλά ήλιος είναι ένα φυτό όμορφο, χρήσιμο και ιδιαίτερα διαδεδομένο στις μέρες μας. Αυτό το τόσο συνηθισμένο φυτό «κουβαλάει» μία μακραίωνη και ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ξεκίνησε να καλλιεργείται στα αρχαία χρόνια από τους λαούς της κεντρικής Αμερικής, μάλιστα αρκετά πριν το καλαμπόκι. Οι σπόροι του αποδείχθηκαν πολύτιμο διατροφικό στοιχείο καθώς είναι πλούσιοι σε λιπαρά.

Περίπου στο 1500 ο ηλίανθος φτάνει στην Ισπανία από τους Ευρωπαίους αποικιοκράτες της λατινικής Αμερικής, όπου και χρησιμοποιείται κυρίως σαν καλλωπιστικό φυτό.


Perierga.gr - Η ιστορία του ηλίανθου


Σιγά σιγά η καλλιέργειά του διαδίδεται στην Ευρώπη και οι Ευπωπαίοι ανακαλύπτουν τη διατροφική του αξία.
Περίπου στο 1700 αρχίζει να παράγεται ηλιέλαιο και ο Μεγάλος Πέτρος εισάγει την καλλιέργεια του στη Ρωσία. Από εκεί έναν αιώνα αργότερα ο ηλίανθος πραγματοποιεί το αντίστροφο υπεατλαντικό ταξίδι και η καλλιέργεια του ξεκινά στη Βόρεια Αμερική, αρκετά κοντά στην κοιτίδα του.


Perierga.gr - Η ιστορία του ηλίανθου


Δηλαδή χρειάστηκε να περάσουν μερικές χιλιάδες χρόνια και μια ιδιαίτερα περίπλοκη διαδρομή για να μεταφερθεί η καλλιέργειά του από την Κεντρική στη Βόρεια Αμερική.


Perierga.gr - Η ιστορία του ηλίανθουPerierga.gr - Η ιστορία του ηλίανθουPerierga.gr - Η ιστορία του ηλίανθουPerierga.gr - Η ιστορία του ηλίανθουPerierga.gr - Η ιστορία του ηλίανθου


Perierga.gr - Η ιστορία του ηλίανθουPerierga.gr - Η ιστορία του ηλίανθου


http://perierga.gr/2011/11/%CE%B7-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%85/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου