Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

~ * Ντάιαν Φόσεϊ: Η γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στους γορίλες * ~


dian-fossey-480


Στη Ντάιαν Φόσεϊ, τη γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στους γορίλες, είναι αφιερωμένο σήμερα το doodle της Google.

Τα γράμματα της λέξης Google είναι ζωγραφισμένα με εικόνες που αγάπησε η Φόσεϊ:, γορίλες, βουνά, ζούγκλα.

Η Ντάιαν Φόσεϊ γεννήθηκε το 1932 και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια.


Η  αμερικανίδα ζωολόγο που επέλεξε να ζει  σαν ερημίτης σε ένα τροπικό δάσος σε βουνό της Αφρικής  μελέτησε τους γορίλες και έμαθε περισσότερα για τον απειλούμενο με εξαφάνιση γορίλα από ό, τι είχε ποτέ γίνει γνωστό.
Καθώς όλο και περισσότεροι γορίλες σκοτώνονταν από λαθροθήρες, άλλαξε από επιστήμονας σε δυναμικό υπερασπιστή του φυσικού περιβάλλοντος. Έδωσε τελικά τη ζωή της για τα ζώα που αγαπούσε.
Η  διάσημη ζωολόγος Νταϊάν Φόσεϊ δολοφονήθηκε το 1985, σε ηλικία 53 ετών στην οροσειρά Βιρούνγκα της Αφρικής.

Η Ντάιαν Φόσεϊ γεννήθηκε το 1932 και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια.


Παιδικά χρόνια και σπουδές 

Ο  πατέρα της ήταν αυτός που την έμαθε να αγαπά τη φύση.
Οι γονείς της χώρισαν όταν εκείνη ήταν έξι ετών και η μητέρα της Kitty με τον πατριό της Richard Price, δεν την άφηναν να έχει κατοικίδια ζώα.


Εξαιτίας της αγάπης της για τα ζώα μπήκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις το 1950, με σχέδια για να γίνει κτηνίατρος. Μετά από δύο χρόνια, ωστόσο, πήγε στο San Jose State College, όπου εκπαιδεύτηκε ως εργοθεραπευτής.


Πήρε το πτυχίο της το 1954. Το 1956 μετακόμισε στο Λούισβιλ του Κεντάκι, όπου έγινε επικεφαλής του τμήματος επαγγελματικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Kosair για ασθενείς με ακρωτηριασμένα μέλη.

“Είχα αυτό το μεγάλο όνειρο, να πάω στην Αφρική, είπε μια φορά σε συνέντευξη στη Chicago Tribune. Το 1963 δανείστηκε χρήματα για να χρηματοδοτήσει ένα σαφάρι επτά εβδομάδων για την Αφρικανική ήπειρο.


Συνάντησε τον Βρετανό ανθρωπολόγο LouiS Seymour Bazett Leakey και το πρώτο που είδε ήταν γορίλες στα βουνά κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Όταν είδε τον Leakey πάλι στο Louisville το 1966 και αυτός είπε ότι έψαχνε για μια γυναίκα να κάνει μια μακροχρόνια μελέτη για τους ορεινούς γορίλες, όπως έκανε η Jane Goodall με τους χιμπατζήδες, η Ντάιαν Φόσεϊ δέχτηκε να πάει εθελοντικά.

Η  Ντάιαν Φόσεϊ ξεκίνησε την έρευνά της στο Κονγκό, στις αρχές του 1967, αλλά η χώρα είχε εμπλακεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο και οι στρατιώτες την συνέλαβαν και φυλακίστηκε.


Δραπέτευσε και κατέφυγε στη Ρουάντα, όπου δημιούργησε ένα καινούριο καταυλισμό στο βουνό Visoke κοντά σε ένα άλλο βουνό το Karisimbi. Ονόμασε τον καταυλισμό Kari-soke και εγκαταστάθηκε επιτέλους για την έρευνά της. Οι ντόπιοι την φώναζαν Nyirmachabelli, “η γυναίκα που ζει μόνη της στο δάσος.”
η Φόσεϊ έμαθε τελικά να ηρεμεί τους φόβους των ζώων μιμούμενη τους δικούς τους ήχους. Παρατήρησε εννέα ομάδες, που αποτελούνταν από 5 έως 19 μέλη, και έκανε στενή επαφή με τέσσερις ομάδες. Έδωσε στα ζώα σε αυτές τις ομάδες ιδιότροπα ονόματα όπως Στριψοδάκτυλος (λόγω του συστραμμένου δάχτυλου του ζώου), ο θείος Bert και ο Μπετόβεν.

Οι παρατηρήσεις της αποκάλυψαν πολλές λεπτομέρειες της οικογενειακής ζωής, του ζευγαρώματος , της διατροφής, και της επικοινωνίας, που δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Για παράδειγμα, παρατήρησε ότι οι «ήσυχοι γίγαντες», όπως αποκαλούσε, δεν ήταν σχεδόν ποτέ αληθινά επιθετικοί. Για να κερδίσει περισσότερο επιστημονικό κύρος για το έργο της, έγραψε μια διατριβή για το διδακτορικό της στην ζωολογία, και έτσι απέκτησε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο του Cambridge το 1974.

Στην απογραφή που έκανε το 1970 η Ντάιαν Φόσεϊ διαπίστωσε ότι υπήρχαν μόνο 375 γορίλες στα ορεινά Virunga. Έγινε όλο και περισσότερο αποφασισμένη να προστατεύσει τα ζώα, αλλά δεν ήταν εύκολο έργο.

Όταν λαθροκυνηγοί σκότωσαν τον Digit, τον αγαπημένο γορίλα της Φόσεϊ, το 1977, ένιωσε σαν ένα αγαπημένο μέλος της οικογένειας να είχε δολοφονηθεί. Τον επόμενο χρόνο ίδρυσε ένα ταμείο στο όνομα του Digit να πληρώσει η Ρουάντα φρουρούς ώστε να παρακολουθούν και να διώχνουν τους λαθροκυνηγούς.
η Ντάιαν Φόσεϊ πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980 και έμεινε για τρία χρόνια, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Cornell και έγραψε ένα δημοφιλές βιβλίο για την εμπειρία της, το “Γορίλες στην ομίχλη”. Το βιβλίο, που δημοσιεύθηκε το 1983, έγινε ένα best-seller και κέρδισε αρκετά χρήματα για να της επιτρέψει να επιστρέψει στη Ρουάντα.

Επίσης έγινε και ταινία το 1988, με πρωταγωνίστρια την Σιγκούρνι Γουΐβερ, ως Ντάιαν Φόσεϊ.

Η Φόσεϊ τώρα έπασχε από εμφύσημα και άλλα προβλήματα υγείας και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την έρευνα για τους γορίλες στους βοηθούς της
Στα μέσα του 1985, είπε: “Δεν έχω φίλους. Όσο περισσότερα μπορείτε να μάθετε για την αξιοπρέπεια του γορίλα, τόσο περισσότερο θα θέλετε να αποφύγετε τους ανθρώπους. “

Στις 27 Δεκεμβρίου 1985, ένας από τους φρουρούς της βρήκε την Φόσεϊ στην καλύβα της νεκρή.
Η υπόθεση της δολοφονίας της παραμένει ακόμα ανοιχτή.
http://www.madata.gr/diafora/science/323627.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου