Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

~ * Μια … δαιμόνια αράχνη Φτιάχνει ομοιώματά της για να ξεγελά τους εχθρούς της * ~



Λονδίνο 

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο βιολόγος Φιλ Τόρες ήταν οδηγός μιας ομάδας τουριστών σε μια βόλτα εξερεύνησης στον περουβιανό Αμαζόνιο. Ο Τόρες κάποια στιγμή εντόπισε μια αράχνη που του φάνηκε ενδιαφέρουσα και έσπευσε μαζί με τους τουρίστες να τη δει από κοντά. Εκπληκτοι διαπίστωσαν ότι αυτό που έβλεπαν δεν ήταν η αράχνη αλλά ένα ομοίωμά της που είχε φτιάξει η ίδια για να ξεγελά τους εχθρούς της!

Μοναδική ικανότητα

Πρόκειται για ένα άγνωστο είδος αράχνης που ανήκει στην οικογένεια αραχνών Cyclosa. Τα περισσότερα από τα είδη αυτής της οικογένειας έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κατασκευαστικές ικανότητες. Όχι όμως και σε τέτοιο επίπεδο!

Η μέχρι πρόσφατα άγνωστη σε εμάς αράχνη συγκεντρώνει νεκρά έντομα και «σκουπίδια» του δάσους και με αυτά κατασκευάζει επάνω στον ιστό της ένα πιστό αντίγραφό της. Μόλις ολοκληρώσει το ομοίωμα, η αράχνη σπεύδει να κρυφθεί καθιστώντας έτσι εξαιρετικά δύσκολο - αν όχι αδύνατο - τον εντοπισμό της από τους θηρευτές της.

Οι ειδικοί αναρωτιούνται πώς αυτή η αράχνη καταφέρνει να κατασκευάζει τόσο πιστές ανατομικά ρέπλικες του εαυτού της. Πριν από λίγα 24ωρα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα σχετικό βίντεο και τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν εκ νέου στην πανέξυπνη όσο και ικανότατη αράχνη.


http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=560000


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου