Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

~ * Ο δράκος ψάχνει θησαυρούς σε 7 χλμ. βάθος! * ~




Πολύτιμα μέταλλα στο στόχαστρο των Κινέζων







Στην κινεζική μυθολογία ο Τζιαολόνγκ είναι ένας θαλάσσιος δράκος. Τώρα πια είναι και το όνομα του βαθυσκάφους που πρόκειται να αναζητήσει στον βυθό της θάλασσας, βαθύτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη αποστολή, πολύτιμα ορυκτά. 

Το μικρό υποβρύχιο προετοιμάζεται για μια αποστολή σε βάθος 7 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας προκειμένου τα τρία μέλη του πληρώματός του να χαρτογραφήσουν, να πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις και να συλλέξουν δείγματα ορυκτών. Και αυτό είναι μόνο η αρχή ενός φιλόδοξου κινεζικού σχεδίου για την κυριαρχία στην έρευνα πολύτιμων υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ορυκτών – σχέδιο που έχει ανησυχήσει τους οικολόγους, αλλά και πολλές κυβερνήσεις. Καθώς η Κίνα επενδύει στο εξωτερικό προσπαθώντας να εξασφαλίσει πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή, μέταλλα από την Αφρική και άνθρακα από την Αυστραλία, στρέφεται τώρα και στον βυθό της θάλασσας, όπου οι επιστήμονες ελπίζουν να εντοπίσουν μεγάλα κοιτάσματα χρυσού, αργύρου, χαλκού, νικελίου, κοβαλτίου, ψευδαργύρου και σπάνιων στοιχείων που χρησιμοποιούνται σε κομπιούτερ και ηλεκτρονικά. «Σε λίγους μήνες, το “Τζιαολόνγκ” θα καταδυθεί σε βάθος 7.000 μέτρων», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της κινεζικής Ενωσης Υποθαλάσσιων Ορυκτών, Ερευνας και Ανάπτυξης Λιου Φενγκ. «Είναι ικανό να χαρτογραφήσει το 99% των ωκεανών του πλανήτη μας». 

Στο τελευταίο του ταξίδι το «Τζιαολόνγκ» τοποθέτησε την κινεζική σημαία στον βυθό της θάλασσας της Νότιας Κίνας, διεκδικώντας την επιστημονική υπεροχή στον τομέα της θαλάσσιας έρευνας. Οι Κινέζοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση να πραγματοποιήσουν έρευνες έξω από τις ακτές της Ανατολικής Αφρικής, όπου πιστεύεται ότι υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα ορυκτών. Ο αγώνας για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα διευκολύνει την εξόρυξη σε τέτοια βάθη έχει οδηγήσει σε σημαντικές ανακαλύψεις πρόσφατα, καθώς μόλις τα τελευταία 30 χρόνια οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα κάτω από τον βυθό της θάλασσας δημιουργεί κρυσταλλοποιημένα αποθέματα μετάλλων σε πολύ μεγάλα βάθη. 

Υποθαλάσσιοι σεισμοί

Οι θαλάσσιοι βιολόγοι όμως φοβούνται ότι η ανεξέλεγκτη εξόρυξη από τον βυθό της θάλασσας μπορεί να καταστρέψει ολόκληρα οικοσυστήματα που βρίσκονται εκεί, όπως σπάνια είδη σκουληκιών και καβουριών που υπάρχουν σε θερμές πηγές στον βυθό, οι οποίες συνδέονται με τα κοιτάσματα των ορυκτών. Αλλωστε και το τελευταίο ταξίδι του «Τζιαολόνγκ» ανησύχησε τους οικολόγους, καθώς ο επικεφαλής των ερευνών Τάο Τσουνχούι ανακοίνωσε περιχαρής: «Προκαλέσαμε 40 υποθαλάσσιους σεισμούς και πυροδοτήσαμε 10.382 

εκρήξεις συμπιεσμένου αέρα σε μια κλίμακα που σπανίως έχουμε δει στην παγκόσμια ιστορία». 




.tanea.gr











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου