Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

~ * Βλαστικά κύτταρα-«εξπρές» από το δέρμα * ~



Ενήλικα δερματικά κύτταρα μετατράπηκαν σε βλαστικά και μυϊκά παρακάμπτοντας το εμπόδιο χρήσης εμβρύων






ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μια πολύ γρήγορη και ασφαλή μέθοδο μετατροπής ενήλικων δερματικών κυττάρων τόσο σε βλαστικά κύτταρα όσο και σε μυϊκά κύτταρα ανέπτυξαν ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ. Με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Stem Cell» οι ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα τεχνική μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής παρέχοντας κάποια ημέρα σε ασθενείς ιστούς, αλλά ακόμη και ολόκληρα όργανα για μεταμόσχευση, παρακάμπτοντας συγχρόνως τον «σκόπελο» της χρήσης εμβρύων που έχει δημιουργήσει έριδες σε πολλές χώρες. Τα τελευταία χρόνια η δημιουργία κυττάρων iΡS (induced Ρluripotent Stem Cells) βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών πολλών και διαφορετικών ομάδων. Η διαδικασία παραγωγής τους αφορά χρήση ενήλικων δερματικών κυττάρων, τα οποία μετά την εισαγωγή τριών ή τεσσάρων κατάλληλων γονιδίων αποκτούν τις ιδιότητες των πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων από τα οποία προέρχονται όλοι οι ιστοί του σώματος. 

Οι ερευνητές από το Χάρβαρντ δοκίμασαν μια νέα μέθοδο χρησιμοποιώντας τροποποιημένες μορφές RΝΑ αντί για DΝΑ προκειμένου να κάνουν τη μετατροπή των ενήλικων κυττάρων σε κύτταρα iΡS. Το RΝΑ είναι το «ξαδελφάκι» του DΝΑ, το οποίο μεταφέρει οδηγίες από τα γονίδια στον μηχανισμό των κυττάρων που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή πρωτεϊνών. 

Οι επιστήμονες, επικεφαλής των οποίων ήταν ο δρ Ντέρικ Ρόσι, έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι το RΝΑ των τεσσάρων γονιδίων«μετατροπέων» των ενήλικων κυττάρων σε βλαστικά ήταν σε θέση να «γεννήσει» κύτταρα iΡS. Παράλληλα, όπως είδε η ερευνητική ομάδα, με την ίδια τεχνική κατέστη δυνατή η μετατροπή ενήλικων δερματικών κυττάρων απευθείας σε μυϊκά κύτταρα. 

Οι ερευνητές σημειώνουν στη δημοσίευσή τους ότι η νέα μέθοδος έχει τη δυναμική να αποτελέσει «κλειδί» σε ό,τι αφορά τις κυτταρικές θεραπείες και την αναγεννητική ιατρική. Προσθέτουν ότι η μέθοδος χρήσης του RΝΑ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μεθόδους επαναπρογραμματισμού κυττάρων, αφού δεν περιλαμβάνει παρέμβαση στο DΝΑ η οποία μπορεί να καταλήξει σε πρόκληση καρκίνου. Η ομάδα από το Χάρβαρντ έχει ήδη κατοχυρώσει πατέντα για τη νέα μέθοδο και έχει δημιουργήσει μια εταιρεία για την εφαρμογή της. 

Ειδικοί του τομέα των βλαστικών κυττάρων χαρακτήρισαν εντυπωσιακά τα νέα αποτελέσματα και τόνισαν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει την πρώτη πραγματικά πρακτική τεχνική δημιουργίας κυττάρων iΡS για χρήση σε ασθενείς. Οπως ανέφερε ο Μάριους Βέρνινγκ , ερευνητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στον τομέα των κυττάρων iΡS, «αν αποδειχθεί ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε τέτοια κύτταρα χωρίς να γίνει γενετική μετατροπή, τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς μια ασφαλή τεχνική για χρήση σε ασθενείς». 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου