Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

~ * Φυτό ζει και αναπτύσσεται χωρίς νερό και αέρα * ~undefined

Για 40 ολόκληρα χρόνια ένα φυτό ζει και αναπτύσσεται μέσα σε ένα μπουκάλι. Ο David Latimer, φύτεψε ένα μικρόφυτο το 1960 στο εσωτερικό ενός μεγάλου μπουκαλιού.

Μέχρι το 1972 το μπουκάλι ήταν ανοιχτό και ο παράξενος κηπουρός το πότιζε τακτικά. Το 1972, όμως, αποφάσισε να σφραγίσει το μπουκάλι και να σταματήσει το πότισμα κάνοντας ένα πείραμα, κατά δήλωσή του. Το φυτό στην πορεία του χρόνου όχι μόνο δεν ξεράθηκε, αλλά κάλυψε σχεδόν όλο το εσωτερικό του μπουκαλιού, ενώ δείχνει να τα πηγαίνει μια χαρά εδώ και 40 χρόνια.
undefined
Η ανάπτυξή του οφείλεται εξ ολοκλήρου σε ένα παράδοξο οικοσύστημα, εντελώς αυτάρκες, το οποίο δημιουργήθηκε στο εσωτερικό του μπουκαλιού, όπου φυτό και βακτήρια του εδάφους συνεργάζονται πλήρως. Το μόνο που χρειάζεται είναι το φως.

Το νερό που μπήκε στο εσωτερικό του μπουκαλιού κατά τη φύτευση συνεχώς ανακυκλώνεται, καθώς διασπώνται τα άχρηστα στοιχεία του φυτού ή τα χαλασμένα μέρη του, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα το οποίο το φυτό επαναχρησιμοποιεί για την ανάπτυξή του.undefined
Το είδος του «αθάνατου» φυτού ονομάζεται "Tradescantia" και ο υπερήφανος κηπουρός σκέφτεται τώρα να το κληρονομήσει στα παιδιά του.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου


http://www.zougla.gr/perivallon/article/fito-zi-ke-anaptisete-xoris-nero-ke-aera

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου