Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

~ * Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκαλύπτει Rogue Πλανητικό Orbit για Φομαλχώ β * ~






8 Γενάρη 2013

Mountain View, CA - Πρόσφατα κυκλοφόρησε εικόνες της NASA Hubble Space Telescope της ένα τεράστιο δίσκο συντριμμιών που περιβάλλει το κοντινό άστρο Φομαλχώ και μια μυστηριώδης πλανήτης περιβάλλει μπορεί να παρέχει τα ιατροδικαστικά στοιχεία από μια τιτάνια πλανητική διαταραχή στο σύστημα. 

Οι αστρονόμοι είναι έκπληξη να βρει τη ζώνη συντρίμμια είναι ευρύτερη από ό, τι στο παρελθόν γνωστό, που εκτείνονται σε ένα τμήμα του χώρου από τις 14 έως τις σχεδόν 20 δισεκατομμύρια μίλια από το άστρο. Ακόμη πιο εκπληκτικό, οι τελευταίες εικόνες του Hubble επέτρεψαν μια ομάδα αστρονόμων να υπολογίζει ο πλανήτης ακολουθεί μια ασυνήθιστη ελλειπτική τροχιά που το φέρνει σε μια δυνητικά καταστροφική πορεία μέσα από τη μεγάλη δακτύλιο σκόνης. 

Ο πλανήτης, που ονομάζεται β Φομαλχώ, κούνιες όσο πιο κοντά στο αστέρι του ως 4,6 δισεκατομμύρια μίλια, και το ακρότατο σημείο της τροχιάς του είναι 27 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από το αστέρι. Η τροχιά υπολογίστηκε εκ νέου από το νεότερο παρατήρηση του Hubble έκανε πέρυσι. 


Πολ Κάλας είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο SETI
«Είμαστε συγκλονισμένοι. Αυτό δεν είναι αυτό που περιμέναμε», δήλωσε ο Πολ Κάλας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και το Ινστιτούτο SETI στο Mountain View της Καλιφόρνια 

Η ομάδα με επικεφαλής τον Φομαλχώ Κάλας θεωρεί ότι αυτή έμμεσες αποδείξεις μπορεί να υπάρχουν άλλοι πλανήτες σαν φορείς του συστήματος που διαταραχθεί βαρυτικά Φομαλχώ b για να το τοποθετήσετε σε μια τέτοια άκρως εκκεντρική τροχιά. Η ομάδα παρουσίασε πόρισμα της Τρίτης στο 221η συνεδρίαση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Long Beach της Καλιφόρνια

Μεταξύ διάφορα σενάρια για να εξηγήσει 2.000-year-μακρύ τροχιά Φομαλχώ Β είναι η υπόθεση ότι ένα ακόμη ανεξερεύνητο πλανήτη εκτινάσσονται βαρυτικά Φομαλχώ β από μια θέση πιο κοντά στο αστέρι, και έστειλε το φέρουν σε μια τροχιά που εκτείνεται πέρα ​​από τη ζώνη σκόνης. 

"Hot Jupiters πάρει πετιέται μέσα από τα γεγονότα σκέδασης, όπου ένας πλανήτης πηγαίνει σε ένα παίρνει και πέταξαν έξω», είπε ο συν-ερευνητής Mark Κλαμπιν του Goddard Space Flight της NASA Κέντρο Greenbelt, MD "Αυτό θα μπορούσε να είναι ο πλανήτης που παίρνει πέταξαν έξω."

Hubble διαπίστωσε επίσης η ζώνη σκόνης και πάγου που περιβάλλει το άστρο Φομαλχώ έχει ένα προφανές κενό, σε φέτες κατά μήκος της ζώνης. Αυτό θα μπορούσε να είχε σκαλισμένα από άλλο πλανήτη απαρατήρητα. Εξαίσια θέα του Hubble από τη ζώνη σκόνης παρουσιάζει παρατυπίες που κινητοποιούν έντονα μια αναζήτηση για άλλους πλανήτες στο σύστημα.

Αν η τροχιά του βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη ζώνη σκόνης, τότε θα Φομαλχώ β τέμνει τη ζώνη γύρω από το 2032 για εξερχόμενες πόδι της τροχιάς του. Κατά τη διάρκεια της διέλευσης, παγωμένη και βραχώδη συντρίμμια στη ζώνη θα μπορούσε να συντριβή στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και να δημιουργήσει το είδος των κοσμικών δει τα πυροτεχνήματα όταν ο κομήτης Shoemaker-Levy 9 συνετρίβη στο Δία. Τα περισσότερα από τα πυροτεχνήματα από συγκρούσεις θα φανεί στο υπέρυθρο φως. Ωστόσο, εάν Φομαλχώ b δεν είναι συνεπίπεδη με τον ιμάντα, το μόνο πράγμα που πρέπει να δει θα είναι σταδιακή εξασθένιση του Φομαλχώ Β καθώς ταξιδεύει μακρύτερα από το αστέρι.

Κάλας υπέθεσαν ότι η ακραία τροχιά Φομαλχώ Β είναι μια μεγάλη ιδέα για να εξηγήσει γιατί ο πλανήτης είναι ασυνήθιστα φωτεινός στο ορατό φως, αλλά πολύ αμυδρό στο υπέρυθρο φως. Είναι δυνατή οπτική φωτεινότητα του πλανήτη προέρχεται από ένα δαχτυλίδι ή σάβανο της σκόνης γύρω από τον πλανήτη, η οποία αντανακλά το φως των άστρων. Η σκόνη θα παράγεται γρήγορα από δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, που θα υποφέρουν από υπερβολική διάβρωση και τις επιπτώσεις της βαρύτητας ανάδευση όταν Φομαλχώ Β εισέρχεται στο πλανητικό σύστημα μετά από μια χιλιετία βαθιά κατάψυξη πέρα ​​από την κύρια ζώνη. Μια αναλογία μπορεί να βρεθεί από κοιτάζοντας τον Κρόνο, η οποία έχει μια αδύναμη, αλλά πολύ μεγάλο δακτύλιο σκόνης που παράγεται όταν μετεωρίτες χτυπήσει το εξωτερικό φεγγάρι Φοίβη.

Η ομάδα εξέτασε επίσης ένα διαφορετικό σενάριο όπου ένας υποθετικός πλανήτης νάνος δεύτερος υπέστη μια καταστροφική σύγκρουση με Φομαλχώ b. Το σενάριο σύγκρουσης θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το άστρο Φομαλχώ έχει μια στενή εξωτερική ζώνη που συνδέεται με μια ακραία πλανήτη. Αλλά στην περίπτωση αυτή ο ιμάντας είναι μικρά, λιγότερο από 10.000 ετών, και είναι δύσκολο να παραχθεί ενεργειακές συγκρούσεις μακριά από το αστέρι σε τέτοια μικρά συστήματα.

Φομαλχώ είναι ένα ειδικό σύστημα, επειδή μοιάζει με τους επιστήμονες μπορεί να έχει μια εικόνα του τι ηλιακό μας σύστημα είχε κάνει 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Το πλανητικό αρχιτεκτονική είναι επαναχαραχθούν, οι ζώνες κομήτη εξελίσσονται, και οι πλανήτες μπορεί να κερδίζει και να χάνει τα φεγγάρια τους. Οι αστρονόμοι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί Φομαλχώ Β για τις επόμενες δεκαετίες, διότι μπορεί να έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν έναν πλανήτη εισέρχονται σε μια παγωμένη ζώνη συντρίμμια που είναι σαν τη ζώνη Kuiper στο περιθώριο του δικού μας ηλιακού συστήματος.




Αυτό είναι μια προσομοίωση μιας πιθανής τροχιά για Φομαλχώ β προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων του Hubble Space Telescope μεταξύ του 2004 και του 2012, παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2013 από τους αστρονόμους Πολ Κάλας, James Graham, Μάικλ Φιτζέραλντ και ο Μαρκ Κλαμπιν.

Υπάρχουν δύο πλανήτες στο σύστημα και μια ζώνη που αποτελείται από χιλιάδες κομήτες και αστεροειδείς. Β Φομαλχώ έχει την ελλειπτική τροχιά και αρχίζει να την άκρα δεξιά στο αριστερό πλαίσιο. Μια άλλη υποθετική πλανήτη, Φομαλχώ c, έχει μια πιο κυκλική τροχιά ένθετη μέσα στο όριο του ιμάντα. Φομαλχώ Β τροχιά 20 μοίρες μακριά από το επίπεδο του ιμάντα, και αρχίζει από πάνω από το επίπεδο της ζώνης (δεξί πλαίσιο).








Πρόσφατα κυκλοφόρησε εικόνες του Hubble Space Telescope της ένα τεράστιο δίσκο συντριμμιών που περιβάλλει το κοντινό άστρο Fomalhaut, και από μια μυστηριώδη πλανήτη κυκλώνοντας αυτό, μπορεί να παρέχει τα ιατροδικαστικά στοιχεία από μια τιτάνια πλανητική διαταραχή στο σύστημα. Οι αστρονόμοι έκπληκτοι να διαπιστώσουν ότι η ζώνη συντρίμμια είναι ευρύτερη από ό, τι στο παρελθόν γνωστό, που εκτείνονται σε μια κόλπο του χώρου από 14 δισεκατομμύρια μίλια σε περίπου 20 δισεκατομμύρια μίλια από το άστρο. Ακόμη πιο εκπληκτικό, οι τελευταίες εικόνες του Hubble επέτρεψαν μια ομάδα αστρονόμων να υπολογίζουν ότι ο πλανήτης ακολουθεί μια ασυνήθιστη ελλειπτική τροχιά που το φέρνει σε μια δυνητικά καταστροφική πορεία μέσα από τη μεγάλη δακτύλιο σκόνης.
Ο πλανήτης, που ονομάζεται β Φομαλχώ, κούνιες όσο πιο κοντά στο αστέρι του ως 4,6 δισεκατομμύρια μίλια, και το ακρότατο σημείο της τροχιάς του είναι 27 δισεκατομμύρια μίλια μακριά από το αστέρι. Η τροχιά υπολογίστηκε εκ νέου από το νεότερο παρατήρηση του Hubble έκανε το 2012. Η ομάδα με επικεφαλής τον Φομαλχώ Παύλος Κάλας (University of California, Berkeley) θεωρεί ότι αυτή έμμεσες αποδείξεις ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλοι πλανήτες σαν φορείς του συστήματος που αναστάτωσε βαρυτικά Φομαλχώ b για να το τοποθετήσετε σε μια τέτοια άκρως εκκεντρική τροχιά. Η ομάδα του παρουσιάζει την εύρεση τους σήμερα στο 221ο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Long Beach της Καλιφόρνια 



http://www.seti.org/fomalhaut-b

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου