Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020

~ * Ποια είναι η αξία της «χρυσής τομής» στη ζωή μας * ~



Ποια είναι η αξία της «χρυσής τομής» στη ζωή μας



Να λοιπόν που βρεθήκατε στην κορυφή. Τι ανακαλύψατε; Πόσο δύσκολη και σύνθετη είναι η διαχείρισή της. Νομίζατε ότι τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα όταν τελικά θα φτάνατε εκεί· κι όμως είναι ακόμα πιο δύσκολα – έχετε να κάνετε με μια εντελώς διαφορετική οντότητα. Αυτό που μάθατε είναι ότι, αν θέλετε να διατηρήσετε την επιτυχία σας, πρέπει να διαχειριστείτε τον εαυτό σας.

Ο Αριστοτέλης μιλούσε συχνά για αρετή και αριστεία, τα οποία αντιλαμβανόταν ως σημεία κατά μήκος ενός φάσματος. Το θάρρος, για παράδειγμα, βρίσκεται στο μέσον μιας νοητής ευθείας γραμμής, στο ένα άκρο της οποίας υπάρχει η δειλία και στο άλλο άκρο η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά.

Η γενναιοδωρία, την οποία όλοι θαυμάζουμε, πρέπει να απέχει ίση απόσταση από την ασωτία και τη φιλαργυρία, αν θέλουμε να είναι ουσιαστικά χρήσιμη. Το πού βρίσκεται το όριο – αυτή η χρυσή τομή – είναι δύσκολο να το εντοπίσουμε· πρέπει όμως να το βρούμε, διαφορετικά μπορεί να φτάσουμε σε επικίνδυνα άκρα. Γι’ αυτό είναι τόσο δύσκολο να πετύχει κανείς την αριστεία, έγραφε ο Αριστοτέλης. «Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να βρει κανείς τη μέση θέση· για παράδειγμα, μόνο αυτοί που γνωρίζουν μπορούν να βρουν το μέσο ενός κύκλου, κι όχι όλοι».

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη χρυσή τομή για να καθοδηγήσουμε το Εγώ μας και την επιθυμία μας να πετύχουμε. Η απέραντη φιλοδοξία είναι εύκολη· ο καθένας μπορεί να πατήσει τέρμα το γκάζι. Εύκολος είναι και ο εφησυχασμός· το θέμα είναι απλώς να σηκώσει κανείς το πόδι του από το γκάζι.

Πρέπει να αποφύγουμε αυτό που ο αναλυτής στρατηγικής επιχειρήσεων Τζιμ Κόλινς ορίζει ως «απείθαρχο κυνήγι για περισσότερα», καθώς και τον εφησυχασμό που έρχεται μαζί με τους επαίνους. Για να παραφράσουμε τον Αριστοτέλη, το δύσκολο είναι να εφαρμόσει κανείς τη σωστή πίεση στο γκάζι, τη σωστή στιγμή, με τον σωστό τρόπο, για το σωστό χρονικό διάστημα, με το σωστό αυτοκίνητο και προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν δεν το κάνουμε αυτό, οι συνέπειες μπορεί να είναι τρομερές.

Ο Χάουαρντ Χιούζ – παρά την τωρινή φήμη του ως τολμηρού αντικομφορμιστή – δεν υπήρξε ευτυχισμένος άνθρωπος, όσο εκπληκτική κι αν φαίνεται η ζωή του μέσα από την ιστορία και τις ταινίες. Όταν βρισκόταν κοντά στο θάνατο, ένας από τους βοηθούς του έσπευσε να τον παρηγορήσει. «Τι εκπληκτική ζωή που ζήσατε», του είπε.

Ο Χιούζ κούνησε το κεφάλι και απάντησε με τη θλιμμένη, απόλυτη ειλικρίνεια του ανθρώπου που βρίσκεται εμφανώς κοντά στο τέλος του: «Αν είχες ανταλλάξει ποτέ τη ζωή σου με τη δική μου, στοιχηματίζω ότι προτού περάσει η πρώτη εβδομάδα θα ζητούσες να επιστρέψεις πίσω στη δική σου».

Δεν χρειάζεται να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα. Ξέρουμε ποιες αποφάσεις πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε αυτό το ατιμωτικό, ακόμα και αρρωστημένο τέλος: να προστατεύσουμε τη νηφαλιότητά μας, να αποφύγουμε την απληστία και την παράνοια, να παραμείνουμε ταπεινοί, να διατηρήσουμε την αίσθηση του σκοπού, να συνδεθούμε με τον απείρως μεγαλύτερο κόσμο γύρω μας.

Στην καθημερινή ζωή, οι φόροι ανεβαίνουν ευθέως ανάλογα με το εισόδημα, το ίδιο και οι υποχρεώσεις που η κοινωνία επιβάλλει. Τα μέσα ενημέρωσης χτυπούν πιο σκληρά εκείνους που έχουν αναδείξει στο παρελθόν. Οι φήμες και το κουτσομπολιό είναι το τίμημα της φήμης: Είναι μεθύστακας. Είναι λεσβία. Είναι υποκριτής. Είναι σκύλα. Το κοινό στηρίζει τα αουτσάιντερ και στέκεται απέναντι από τους νικητές.

Αντί να αφήνουμε την εξουσία να μας δημιουργεί αυταπάτες, και αντί να θεωρούμε δεδομένα αυτά που έχουμε στην κατοχή μας, είναι καλύτερο να προετοιμαστούμε για τα γυρίσματα της τύχης, που είναι αναπόφευκτα στη ζωή. Κι αυτά είναι οι αντιξοότητες, οι δυσκολίες, η αποτυχία.

Ποιος ξέρει – ίσως μια απότομη πτώση είναι ακριβώς αυτό που ακολουθεί στη συνέχεια. Ακόμα χειρότερα, μπορεί να την προκαλέσετε εσείς οι ίδιοι. Μπορεί να κάνατε κάποτε κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είστε σε θέση να το επαναλαμβάνετε επιτυχώς για πάντα. Οι ανατροπές και οι παλινδρομήσεις είναι μέρος του κύκλου της ζωής όσο καθετί άλλο. Όμως και αυτό μπορούμε να το διαχειριστούμε.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Ryan Holiday «Το Εγώ είναι ο Εχθρός» από τις εκδόσεις Πεδίο.








https://enallaktikidrasi.com/2019/04/axia-xrisis-tomis/








~ * Ρ.Γ. Έμερσον: «Μην πηγαίνετε εκεί που οδηγεί ο δρόμος, αλλά εκεί που δεν υπάρχει δρόμος και αφήστε πίσω σας ίχνη» * ~



Ρ.Γ. Έμερσον: «Μην πηγαίνετε εκεί που οδηγεί ο δρόμος, αλλά εκεί που δεν υπάρχει δρόμος και αφήστε πίσω σας ίχνη»



Ο σπουδαίος προπονητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου Βινς Λομπάρντι (Vince Lombardi) δίδασκε ότι πρέπει να «αναζητάμε συνεχώς με ποιους τρόπους μπορούμε να κάνουμε καλύτερα αυτό που πρέπει να γίνει. Ηγετικό ρόλο θα αναλάβει αυτός που διαθέτει το χαρακτηριστικό να μην ικανοποιείται και θα συνεχίσει να αξιοποιεί θετικά αυτό το αρνητικό στοιχείο.

Η σφραγίδα της ηγεσίας είναι να μετατρέπει το μη ικανοποιητικό σε ικανοποιητικό ή σε πιο ικανοποιητικό. Αν δεν ικανοποιήστε ποτέ με τίποτα λιγότερο από τη βέλτιστη επίδοση, ανταμοιβή σας θα είναι η πρόοδος». Κάθε φορά που πετυχαίνουμε έναν στόχο, πρέπει να αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Με ποιο τρόπο μπορούμε να βελτιωθούμε.

«Ποτέ μη (σας) ικανοποιεί η κρατούσα κατάσταση ή τα προηγούμενα επιτεύγματα. Η επίτευξη ενός στόχου αποτελεί απλώς ένδειξη ότι πρέπει να θέσουμε έναν ακόμη υψηλότερο. Οι στόχοι πρέπει να καθορίζονται με μικρά βήματα, ώστε να μην αποθαρρύνονται ποτέ οι άνθρωποι, αλλά ταυτοχρόνως να μην είναι ποτέ μονίμως ικανοποιημένοι».

Η ζωή δεν είναι σαν σκάλα, που την ανεβαίνουμε μέχρι να φτάσουμε σε κάποιο σκαλοπάτι, να σταματήσουμε και να μείνουμε στο ίδιο σημείο. Η ζωή μοιάζει περισσότερο με μια κυλιόμενη σκάλα, που προσπαθούμε να την ανεβούμε ενώ εκείνη πηγαίνει προς τα κάτω. Αν σταματήσουμε να την ανεβαίνουμε, θα πάρει προς τα κάτω.

Όπως συμβαίνει και με τα δέντρα που όταν δεν αναπτύσσονται μαραίνονται, το ίδιο γίνεται και μ’ εμάς που, αν δεν σημειώνουμε πρόοδο, οπισθοδρομούμε. Ο προπονητής Τζον Γούντεν είχε πει: «Αν ποτέ πάψω να μαθαίνω, είμαι ξοφλημένος. Είμαστε αναγκασμένοι, είτε να τραβήξουμε μπρος είτε να πάμε πίσω. Σπανίως προχωράει κανείς μπροστά γρήγορα, αλλά προς τα κάτω μπορεί να πάει πολύ γρήγορα».

Στη ζωή δεν γίνεται να είμαστε στάσιμοι. Πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να επιζητούμε τη βελτίωση. Πρέπει να ανακαλύπτουμε διαρκώς τρόπους να καινοτομούμε.


Απόσπασμα από το βιβλίο του Cameron C.Taylor με τίτλο «8 γνωρίσματα σπουδαίων προσωπικοτήτων τόμος ΙΙ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος







https://enallaktikidrasi.com/2020/01/pigainete-ekei-odigei-dromos-alla-ekei-den-iparxei-afiste-ixni/










Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

~ * Με ψηφιακό πορτοφόλι ​​​​​​το 2024 το 50% του πληθυσμού διεθνώς * ~




gkat_25_0401_page_1_image_0001





Τα παιδιά που θα γεννηθούν στη δεκαετία που μόλις ξεκίνησε δεν θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το «πλαστικό χρήμα», δηλαδή τις πληρωμές μέσω χρεωστικών καρτών που σήμερα κυριαρχούν, καθώς θα έχουν αντικατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους από τις ψηφιακές πληρωμές μέσω των έξυπνων κινητών και σειράς άλλων κινητών συσκευών που ενσωματώνονται σε εκατοντάδες αντικείμενα.

Από το παραδοσιακό δερμάτινο πορτοφόλι-καβουράκι με τα κέρματα που κυριάρχησε στις καθημερινές μικρές συναλλαγές για δεκαετίες, περάσαμε στο «πλαστικό χρήμα» και στις ανέπαφες πληρωμές μέσω των τερματικών αποδοχής καρτών (POS) που εξαπλώθηκαν παντού, με την τάση να οδηγεί πλέον στην αντικατάσταση του μέσου αυτού πληρωμών –πριν καλά καλά ωριμάσει στη συνείδηση των καταναλωτών– στις ψηφιακές πληρωμές.

Το μέλλον, που έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι τα ψηφιακά ηλεκτρονικά πορτοφόλια όπου όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω των έξυπνων κινητών τηλεφώνων που αποκτούν πλέον τεράστια δύναμη. Σύμφωνα με έρευνα της Juniper Research, περίπου το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα χρησιμοποιεί ψηφιακά πορτοφόλια έως το 2024, με την αξία των συναλλαγών μέσω ψηφιακών πορτοφολιών να υπερβαίνει τα 9 δισ. δολ. σε ετήσια βάση έως το 2024, παρουσιάζοντας αύξηση 80%.

Σήμερα περίπου 5 δισεκατομμύρια έξυπνα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται σε λειτουργία παγκοσμίως, ενώ οι συνδρομές πρόσβασης στο Διαδίκτυο έχουν φθάσει τα 7,2 δισ., από μόλις 1,3 δισ. το 2010.

Ταυτόχρονα, όμως, με την ανάπτυξη των νέων δικτύων επικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G) και του Διαδικτύου των Πραγμάτων, δίνεται η δυνατότητα διασύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών μεταξύ τους και όλων αυτών με το κινητό τηλέφωνο.

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται για πρώτη φορά η δυνατότητα αυτοματοποιημένων συναλλαγών χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου παράγοντα. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που έχουν ήδη δοκιμαστεί σε πιλοτικό στάδιο και πολλά από αυτά είναι σε εμπορική εφαρμογή διεθνώς αλλά και στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά σε αυτοκίνητα που έχουν ενσωματωμένα τα ψηφιακά πορτοφόλια των κατόχων τους και πραγματοποιούν αυτόματα πληρωμές σε πρατήρια καυσίμων, πάρκινγκ, διόδια χωρίς να μεσολαβήσει ανθρώπινο χέρι.  Επίσης, σούπερ μάρκετ που καταργούν θέσεις ταμία –ήδη λειτουργούν στο εξωτερικό δημιουργώντας αντιδράσεις από εργαζομένους– καθώς ένα δίκτυο από κάμερες και αισθητήρες στα ράφια ανιχνεύουν τι διαλέγει ο καταναλωτής και τον χρεώνουν αυτόματα στην κάρτα του χωρίς να χρειάζεται να περάσει από ταμείο. Παραγγελία φαγητού μέσω ψηφιακών εφαρμογών με την πληρωμή να γίνεται ταυτόχρονα με την παραγγελία ψηφιακά, εύρεση ταξί και αυτόματη εξόφληση της κούρσας, καθώς και έξυπνα ψυγεία που έχοντας ενσωματωμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης δίνουν παραγγελία απευθείας στο σούπερ μάρκετ των προϊόντων που καταναλώνει ο κάτοχός τους, εξοφλώντας τον λογαριασμό αυτόματα. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το έξυπνο ψυγείο διασυνδέεται με το έξυπνο κινητό του κατόχου που με τη σειρά του συνδέεται με το σούπερ μάρκετ. Μαζί με τα παραδοσιακά πορτοφόλια σύντομα θα είναι συλλεκτικές και οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, όπως είναι οι τηλεκάρτες.

Η εποχή των αυτόματων ψηφιακών πληρωμών έχει ήδη ξεκινήσει και δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι πλέον πώς τα νέα αυτά αυτοματοποιημένα πορτοφόλια θα είναι γεμάτα με ψηφιακό χρήμα για τους περισσότερους πολίτες, ώστε μαζί με την επανάσταση στον τρόπο συναλλαγών να αυξηθεί και το εισοδηματικό επίπεδο, σε μια εποχή μεγάλων ανισοτήτων διεθνώς.


Αυτό είναι σίγουρα το δυσκολότερο στοίχημα που έχει να κερδίσει όχι μόνον η ελληνική οικονομία αλλά όλες οι οικονομίες διεθνώς ώστε τα τεχνολογικά θαύματα να ανεβάσουν πραγματικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.







https://www.kathimerini.gr/1058783/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/me-yhfiako-portofoli-to-2024-to-50-toy-plh8ysmoy-die8nws







~ * Βρέθηκε γενετικό «ρολόι» που προβλέπει τη φυσική διάρκεια ζωής ειδών * ~







Επιστήμονες της CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation- Αυστραλία) ανακάλυψαν έναν τρόπο υπολογισμού της διάρκειας ζωής ειδών πλασμάτων.

Χρησιμοποιώντας το ανθρώπινο γονιδίωμα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέγιστη φυσική διάρκεια ζωής των ανθρώπων είναι 38 έτη, που αντιστοιχεί στις ανθρωπολογικές εκτιμήσεις όσον αφορά στη διάρκεια ζωής των πρώιμων σύγχρονων ανθρώπων. Προφανώς η διάρκεια αυτή έχει επεκταθεί κατά πολύ ανά τους αιώνες και τις χιλιετίες λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής και, τα τελευταία χρόνια, στην πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής.

Η ανακάλυψη αυτή αποκάλυψε τις διάρκειες ζωής ειδών που έχουν εκλείψει, όπως τα μαμούθ και οι Νεάντερταλ. Επίσης, σε πιο «μοντέρνες» εφαρμογές, βοηθά σε τομείς όπως η ιχθυοτροφία και η προστασία άγριας ζωής, που ως τώρα βασίζονταν στην παρατήρηση της διάρκειας ζωής των ζώων στη φύση.

O Dr. Μπεν Μέιν, μεταδιδακτορικός στο Environomics Future Science Platform του CSIRO, είπε ότι η κατανόηση της διάρκειας ζωής είναι κρίσιμης σημασίας για την προστασία, τη βιοασφάλεια και τη διαχείριση της άγριας φύσης.

«Η μέθοδός μας για τον υπολογισμό της μέγιστης φυσικής διάρκειας ζωής βασίζεται στο DNA. Αν η αλληλουχία γονιδιώματος ενός είδους είναι γνωστή, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διάρκεια ζωής του» είπε ο Μέιν.

«Μέχρι τώρα ήταν δύσκολος ο υπολογισμός της διάρκειας ζωής για τα περισσότερα άγρια ζώα, ειδικά για μακρόβια είδη θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών».

Για να ρυθμίσουν τη μέθοδό τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γονιδιώματα με γνωστές μεγάλες διάρκειες ζωής από δημόσιες βάσεις δεδομένων. «Μέσω αυτής της μεθόδου διαπιστώσαμε πως η μέγιστη διάρκεια ζωής της τοξοκέφαλης φάλαινας (Bowhead whale) είναι 268 χρόνια- 57 χρόνια περισσότερο από ό,τι πιστευόταν» σημείωσε ο Μέιν. «Ανακαλύψαμε πως τα μαλλιαρά μαμούθ ζούσαν για 60 χρόνια και η γιγαντιαία χελώνα Pinta Island από τα Γκαλαπάγκος ζούσε για 120 χρόνια».

Για τον υπολογισμό της διάρκειας ζωής του μαλλιαρού μαμούθ οι ερευνητές δούλεψαν πάνω σε ένα γονιδίωμα που συναρμολογήθηκε με βάση το γονιδίωμα του σύγχρονου αφρικανικού ελέφαντα, που ζει για 65 χρόνια. Όσον αφορά στη χελώνα, η «βάση» ήταν ο τελευταίος ζωντανός εκπρόσωπος του είδους ο «Lonesome George».


Όπως διαπιστώθηκε, οι Νεάντερταλ και οι Ντενίσοβαν είχαν μέγιστη διάρκεια ζωής 37,8, παρόμοια με αυτήν των σύγχρονων ανθρώπων που ζούσαν κατά την ίδια περίοδο.









https://www.naftemporiki.gr/story/1547598/brethike-genetiko-roloi-pou-problepei-ti-fusiki-diarkeia-zois-eidon








~ * Τεχνητή Νοημοσύνη της Google διαβάζει μαστογραφίες καλύτερα από τον άνθρωπο * ~








Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι ερευνητές του Google Health κατάφεραν να δημιουργήσουν μία Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία είναι ικανή να εντοπίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι άνθρωποι τους όγκους σε μία μαστογραφία.

Είναι προφανές ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν σημαίνει ότι θα αναλάβει η τεχνολογία, ή η μηχανή το ρόλο ενός ιατρού. Αντίθετα, ο σκοπός της Google είναι να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα μπορεί να ενισχύσει την ιατρική πρακτική με όρους αποτελεσματικότητας και ταχύτητας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας στους πέντε καρκίνους του στήθους δεν γίνονται αντιληπτοί από τις μαστογραφίες, παρόλο που αυτή η εξέταση θεωρείται ως ο πλέον αποδοτικός τρόπος για την έγκαιρη διάγνωση ενός τέτοιου προβλήματος.

Η νέα τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει αναπτύξει η Google πέρασε από εκπαίδευση που περιλάμβανε την μελέτη 100.000 μαστογραφιών και έγινε σύγκριση μεταξύ των αποτελεσμάτων στη διάγνωση από τη μηχανή σε σχέση με τον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα ήταν υπέρ της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς το σύστημα κατάφερε να αντιμετωπίσει ένα σεβαστό αριθμό καρκίνων που δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει το ανθρώπινο μάτι.

Πραγματοποιήθηκαν και αρκετές άλλες συγκριτικές μελέτες με τους ραδιολόγους να υπολείπονται σε σχέση με τις δυνατότητες εντοπισμού καρκινικών όγκων που κατάφερε να επιδείξει η Τεχνητή Νοημοσύνη της Google. Οι δημιουργοί της Τεχνητής Νοημοσύνης σημειώνουν ότι ένα τέτοιο σύστημα θα μπορεί να λειτουργεί επικουρικά με τον κάθε γιατρό, παράγοντας σε όλες τις περιπτώσεις καλύτερα αποτελέσματα ιατρικής πρακτικής και πιο ασφαλείς διαγνώσεις, στοιχείο που μπορεί να σώσει ζωές.


Η λογική σχεδιασμού του συστήματος αυτού προτρέπει τον γιατρό στο να ασχοληθεί με ένα σημείο στο οποίο εντοπίζεται ένα πιθανό πρόβλημα, ζητώντας τη γνώμη του. Δεν παίρνει τελικές αποφάσεις, ούτε παραβλέπει τον ανθρώπινο παράγοντα. Βρισκόμαστε ακόμα σε ένα πρώιμο στάδιο, αλλά οι εξελίξεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά η ιατρική καθημερινότητα.







https://www.naftemporiki.gr/story/1547605/texniti-noimosuni-tis-google-diabazei-mastografies-kalutera-apo-ton-anthropo





~ * Τιτάνας: Δημιουργήθηκε ο πρώτος παγκόσμιος γεωλογικός χάρτης με τη βοήθεια Ελληνίδας * ~



Τιτάνας, δορυφόρος του ηλιακού μας συστήματος - 3D απεικόνιση



Ο χάρτης αποκαλύπτει ένα πολύμορφο, δυναμικό και "εξωτικό" κόσμο με τεράστιες πεδιάδες, αμμόλοφους από παγωμένα οργανικά υλικά και λίμνες υδρογονανθράκων.
Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων μια Ελληνίδα γεωλόγος της διασποράς, παρουσίασαν τον πρώτο παγκόσμιο γεωμορφολογικό χάρτη του Τιτάνα, δορυφόρου του Κρόνου. Ο χάρτης δημιουργήθηκε επτά χρόνια, προτού η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) εκτοξεύσει την αποστολή Dragonfly, η οποία θα στείλει το πρώτο επιστημονικό drone για εξερεύνηση άλλου ουράνιου σώματος και αναμένεται να φθάσει στον Τιτάνα το 2034.

Ο χάρτης, που βασίζεται σε στοιχεία του διαστημικού σκάφους Cassini και αποκαλύπτει ένα πολύμορφο, δυναμικό και «εξωτικό» κόσμο με τεράστιες πεδιάδες, αμμόλοφους από παγωμένα οργανικά υλικά και λίμνες υδρογονανθράκων, θα συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των επιστημόνων για την ιστορία και την εξέλιξη του Τιτάνα, του μόνου σώματος στο ηλιακό μας σύστημα εκτός από τη Γη, όπου υπάρχουν σταθερές επιφάνειες υγρών με τη μορφή λιμνών και θαλασσών, αλλά από υδρογονάνθρακες.

Ο Τιτάνας, ο οποίος έχει διάμετρο 5.150 χιλιομέτρων (το δεύτερο μεγαλύτερο φεγγάρι του ηλιακού μας συστήματος μετά το Γανυμήδη του Δία) και πιθανότητες να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής όπως εξωγήινα βακτήρια, είναι ο μόνος δορυφόρος στο ηλιακό σύστημα μας, ο οποίος διαθέτει πυκνή ατμόσφαιρα και ένα πλήρη 'υδρολογικό' κύκλο όπως η Γη, ο οποίος όμως βασίζεται στο μεθάνιο και όχι στο νερό. Στον Τιτάνα βρέχει συχνά, αλλά τα νέφη του ρίχνουν στην επιφάνεια μεθάνιο, αιθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες. Η βαριά και θολή ατμόσφαιρα του κρύβει την επιφάνεια του δορυφόρου, πράγμα που έχει δυσκολέψει τους επιστήμονες να αποκτήσουν μια σφαιρική και ολοκληρωμένη εικόνα του μέχρι σήμερα.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την πλανητική γεωλόγο Ρόσαλι Λόπες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) και του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας "Nature Astronomy", αξιοποίησαν δεδομένα από τα όργανα υπέρυθρης όρασης και τα ραντάρ του Cassini (έκανε πάνω από 120 διελεύσεις πάνω από τον Τιτάνα στη διάρκεια της περιόδου 2004-2017) για να δημιουργήσουν τον πρώτο πλήρη γεωλογικό χάρτη της επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένων των δύο πόλων του.



Χάρτης Τιτάνα










https://www.news247.gr/epistimi/titanas-dimioyrgithike-protos-pagkosmios-geologikos-chartis-voitheia-ellinidas.7535212.html






~ * Στη Σαντορίνη η NASA για έρευνα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο * ~




Αυτόνομο AUV Ινστιτούτου Woods Hole 2



Η αποστολή αποτελείται από 30 επιστήμονες από ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία και Γερμανία. Θα δοκιμάσουν αυτόνομες τεχνολογίες για εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών.
Ξεκίνησε, χθες το βράδυ από το λιμάνι του Λαυρίου και θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου, διεθνής ωκεανογραφική έρευνα του βυθού στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος, περίπου επτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης, η οποία χρηματοδοτείται και στηρίζεται από την NASA.

Η διεθνής αποστολή που αποτελείται από 30 επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αυστραλία και τη Γερμανία, υποστηρίζεται επιχειρησιακά από το ελληνικών συμφερόντων πλοίο DP-2 CLV Ocean Link της εταιρείας Maritech International.
Σκοπός της NASA είναι να δοκιμάσει στις θάλασσες της Γης νέες και «έξυπνες» τεχνολογίες με αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (Autonomous Underwater Vehicles - AUVs), που τις επόμενες δεκαετίες προορίζονται να αξιοποιηθούν για την εξερεύνηση εξωγήινων ωκεανών σε μακρινούς δορυφόρους του Δία και του Κρόνου, όπως ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, όπου θα αναζητηθούν υποθαλάσσια ίχνη ζωής σε ακραία, αχαρτογράφητα και πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Στο πρόγραμμα, που στοχεύει στη βελτιστοποίηση της τεχνολογίας των ρομποτικών ανιχνευτικών μέσων, συμμετέχουν το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης (με επικεφαλής τον Δρ. Ρίτσαρντ Καμίλι, ο οποίος είναι και ο αρχηγός της αποστολής), το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ.) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ



Τηλεχειριζόμενο ROV Ινστιτούτου Woods Hole


Η υπεύθυνη για την ελληνική συμμετοχή, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Παρασκευή Νομικού, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση της έρευνας της NASΑ στην Ελλάδα και όχι σε άλλη χώρα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το ηφαίστειο του Κολούμπου μας φέρνει αντιμέτωπους με προκλήσεις ανάλογες με εκείνες της πλανητικής εξερεύνησης. Αν και τηλεχειριζόμενα υποβρύχια σκάφη έχουν στο παρελθόν κατέβει μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου, σε αυτή την αποστολή θα χρησιμοποιηθούν αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV και gliders) για τη συλλογή ωκεανογραφικών δεδομένων λόγω του πολύπλοκου και δυνητικά επικίνδυνου περιβάλλοντος».

Όπως εξήγησε, ο ηφαιστειακός κώνος του Κολούμπου έχει διάμετρο βάσης τριών χιλιομέτρων και σχηματίζει ένα κρατήρα διαμέτρου 170 μέτρων, ο οποίος υψώνεται από βάθος 504 μέτρων έως βάθος 18 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η υποθαλάσσια αυτή καλδέρα βρίσκεται σε ένα άκρως γεωδυναμικό περιβάλλον, πολύ κοντά στην καλδέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ενώ διαθέτει ένα σημαντικό υδροθερμικό σύστημα, από όπου εκλύεται σχεδόν καθαρό αέριο διοξείδιο του άνθρακα.

 «Τα αυτόνομα υποβρύχια οχήματα θα κινηθούν μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και θα μελετήσουν τις υδροθερμικές πηγές του και άλλες περιοχές βιογεωχημικού ενδιαφέροντος. Τα ρομπότ, τα οποία διαθέτουν χημικούς αισθητήρες, μεταξύ άλλων, θα αναζητήσουν συνθήκες μέσα στην καλδέρα, που θα μπορούσαν να ευνοούν την ανάπτυξη μορφών ζωής, όπως θα συνέβαινε αν βρίσκονταν σε ένα εξωγήινο ωκεανό», ανέφερε η κα Νομικού.

Ρ.Καμίλι: Κολούμπος όπως Τιτάνας
 Ο Δρ. Καμίλι δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το ερευνητικό πρόγραμμα μας είναι εστιασμένο στη δοκιμή τεχνολογιών, ειδικότερα αυτόνομων ρομπότ, και όχι στη μελέτη του ηφαιστείου». Όπως είπε, «αν και οι δοκιμές που κάνουμε στον Κολούμπο, εστιάζονται στην ανάπτυξη νέων ρομποτικών συστημάτων για την εξερεύνηση των φεγγαριών του Δία και του Κρόνου, όπως ο Τιτάνας, ο Εγκέλαδος και η Ευρώπη, και διαλέξαμε τον Κολούμπο ως αντιπροσωπευτικό υποκατάστατο αυτών των ωκεάνιων κόσμων, η εστίαση της NASA δεν είναι να μελετήσουμε ειδικά το εν λόγω ηφαίστειο. Παρόλα αυτά, η ελληνική επιστημονική κοινότητα και γενικότερα η κοινωνία θα ωφεληθούν από την αυξημένη κατανόηση του ηφαιστείου».


«Μεταξύ άλλων», όπως ανέφερε, «η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη προετοιμασία για μια ηφαιστειακή έκρηξη και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Τόνισε ότι «όλο το πρόγραμμα πραγματοποιείται χωρίς καθόλου ελληνική ή ευρωπαϊκή οικονομική συμμετοχή», αλλά με χρηματοδότηση από τη NASA.).



Ο Richard Camilli.



Επεσήμανε, επίσης, ότι «έχοντας ως ερευνητής διεξάγει έρευνα στην Ελλάδα και αλλού στην ΕΕ για περισσότερα από 15 χρόνια, έχω δει τις επιπτώσεις της οικονομικής λιτότητας πάνω στην επιστημονική κοινότητα. Έχει δημιουργήσει μια χαμένη γενιά επιστημόνων και μηχανικών, πολλοί από τους οποίους έπρεπε να φύγουν από την Ελλάδα για να βρουν αλλού επαγγελματικές ευκαιρίες. Ελπίζω ότι αυτή η διασπορά δεν θα συνεχιστεί στις επόμενες γενιές. Ίσως το έργο των συναδέλφων μου εδώ σε κάποιο μικρό τουλάχιστον βαθμό θα βοηθήσει, ώστε να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα».

 Πλην της δρος Παρασκευής Νομικού, στην έρευνα συμμετέχει η δρ. Παρασκευή Πολυμενάκου του Ι.ΘΑ.Β.Β.ΥΚ. του ΕΛΚΕΘΕ, καθώς επίσης δύο Έλληνες ερευνητές του εξωτερικού, ο δρ. 'Αγγελος Μάλλιος και η Δρ. Μαρία Παχιαδάκη του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole της Μασαχουσέτης.

Πηγή:

ΑΠΕ ΜΠΕ





https://www.news247.gr/epistimi/sti-santorini-i-nasa-gia-ereyna-sto-ypothalassio-ifaisteio.7536625.html


~ * Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης μετακινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τη Σιβηρία * ~




Ο μαγνητικός βόρειος πόλος μετακινείται με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων προς τη Σιβηρία



Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης μετακινείται πια με μεγάλη ταχύτητα 50 χιλιομέτρων τον χρόνο προς τη Σιβηρία και για πρώτη φορά διέσχισε τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς.
Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης, στον οποίο βασίζονται οι πλοηγοί εδώ και αιώνες για τον προσανατολισμό τους και πιο πρόσφατα χρησιμοποιείται από τα αεροπλάνα έως τις εφαρμογές των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων, μετακινείται πλέον με ρυθμό άνευ προηγουμένου στην καταγεγραμμένη ιστορία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Διασχίζει πια την περιοχή της Αρκτικής με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων το χρόνο και δεν δείχνει σημεία επιβράδυνσης στο «βηματισμό» του.

«Η κίνηση από τη δεκαετία του 1990 έχει γίνει πια ταχύτερη από κάθε άλλη φορά εδώ και τουλάχιστον τέσσερις αιώνες, χωρίς πραγματικά να ξέρουμε πολλά πράγματα για τις αλλαγές στον πυρήνα της Γης, που προκαλούν αυτή την κίνηση», δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο γεωφυσικός και ειδικός στο γεωμαγνητισμό δρ Σιάραν Μπέγκαν της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας.

Η γρήγορη αυτή κίνηση του μαγνητικού πόλου (ο οποίος διαφέρει από τον αντίστοιχο γεωγραφικό πόλο) αντανακλάται στην αναθεωρημένη έκδοση του Παγκόσμιου Μαγνητικού Μοντέλου που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες από τη Βρετανική Γεωλογική Υπηρεσία και τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης των ΗΠΑ. Σε συνδυασμό με τα δορυφορικά δεδομένα όπως του GPS, το εν λόγω μοντέλο αποτελεί το θεμέλιο της σύγχρονης πλοήγησης, ενώ οι συχνές αναθεωρήσεις του είναι αναγκαίες.


Από τον 16ο αιώνα που καταγράφηκαν τα πρώτα μαγνητικά στοιχεία, έως το τέλος της δεκαετίας του 1990, ο μαγνητικός βόρειος πόλος είχε μια σχετικά σταθερή πορεία, καθώς περιπλανιόταν αργά γύρω από την περιοχή του αρκτικού Καναδά. Όμως στη συνέχεια επιτάχυνε την κίνηση του και άρχισε μια νέα πορεία προς το βόρειο γεωγραφικό πόλο.




Γη



Η ταχύτητα του αυξήθηκε κι άλλο τα τελευταία χρόνια, καθώς κατευθύνεται γρήγορα προς τη Σιβηρία. Το 2019 ο βόρειος μαγνητικός πόλος πέρασε σε απόσταση 390 χιλιομέτρων ή περίπου τριών μοιρών από τον βόρειο γεωγραφικό πόλο και για πρώτη φορά διέσχισε τον μεσημβρινό του Γκρίνουιτς.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης γεννιέται όπως στην περίπτωση ενός δυναμό, καθώς ο λιωμένος σίδηρος κινείται μέσα στα έγκατα του πλανήτη μας και δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα. Δεν είναι όμως σαφές στους επιστήμονες για ποιο λόγο τον τελευταίο καιρό το μαγνητικό πεδίο εμφανίζει μεγαλύτερη κινητικότητα και λιγότερη προβλεψιμότητα. Το γεγονός ότι ο λιωμένος σίδηρος βρίσκεται περίπου 3.000 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης, προφανώς δυσκολεύει τη μελέτη του φαινομένου.

Το νέο παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο επίσης επιβεβαιώνει ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο εξασθενεί κατά περίπου 5% κάθε αιώνα. Αν αυτό συνεχιστεί, μπορεί να προκύψει αναστροφή του πεδίου (με το βόρειο μαγνητικό πόλο να έρχεται στη θέση του νότιου και αντίστροφα), κάτι που έχει ξαναγίνει αρκετές φορές στο παρελθόν. Την τελευταία φορά ήταν πριν περίπου 780.000 χρόνια, σύμφωνα με το γεωλογικό «αρχείο» της Γης.

Με βάση την εκτίμηση ότι αναστροφές συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε περίπου 500.000 χρόνια, μια νέα αναστροφή φαίνεται να έχει καθυστερήσει. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιες ακριβώς επιπτώσεις θα υπάρξουν στη φάση της αναστροφής. Με δεδομένο πάντως ότι το μαγνητικό πεδίο προστατεύει τη Γη από την ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία, είναι πιθανό να υπάρξουν ανησυχητικές επιπτώσεις για τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Έως ότου κατασταλάξει το μαγνητικό χάος της μεταβατικής φάσης της αναστροφής των πόλων, τα έμβια όντα και διάφορες κρίσιμες τεχνολογικές υποδομές (δορυφόροι, αεροπλάνα, ηλεκτρικά δίκτυα κ.α.) μπορεί να εκτεθούν σε επιβλαβή ακτινοβολία. Πάντως λίγοι γεωφυσικοί θεωρούν πιθανή μια τέτοια αναστροφή μέσα στους επόμενους λίγους αιώνες.

Όσον αφορά το πιο άμεσο μέλλον, οι επιστήμονες δεν έχουν ιδέα για πόσο ακόμη ο βόρειος μαγνητικός πόλος θα συνεχίσει την ίδια ή άλλη «τρελή» πορεία του και με ποια ταχύτητα. Περιέργως, στην άλλη πλευρά της Γης, ο νότιος μαγνητικός πόλος έχει παραμείνει σχεδόν σταθερός εδώ και δεκαετίες.

Πηγή:

ΑΠΕ-ΜΠΕ





https://www.news247.gr/epistimi/magnitikos-voreios-polos-metakineitai-megali-tachytita-siviria.7549515.html


Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

¬ * Οι νόμοι της… γκαντεμιάς * ¬




Νόμος της μηχανικής επισκευής – Αφού τα χέρια σας καλυφθούν εξ ολοκλήρου με γράσο, τότε θα αρχίσει να σας τρώει η μύτη σας ή θα θέλετε να πάτε στην τουαλέτα.

* Νόμος της βαρύτητας – Οποιοδήποτε εργαλείο ή βίδα, όταν πέσει, θα… κυλήσει προς τη λιγότερο προσβάσιμη γωνία.

* Νόμος των πιθανοτήτων – Η πιθανότητα του να σας παρακολουθούν είναι ανάλογη της ηλιθιότητας της πράξης σας.

* Νόμος των Τυχαίων Αριθμών – Αν καλέσετε λάθος αριθμό, η γραμμή ποτέ δεν είναι κατειλημμένη και κάποιος πάντα θα απαντήσει.

* Νόμος του Άλλοθι – Αν πείτε στον προϊστάμενό σας ότι καθυστερήσατε να πάτε στη δουλειά γιατί έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου σας, την επομένη όντως θα σκάσει το λάστιχο του αυτοκινήτου σας.

* Νόμος των Αλλαγών – Όταν αλλάζετε λωρίδα κυκλοφορίας στο δρόμο, η λωρίδα που μόλις αφήσατε θα αρχίσει να κινείται πιο γρήγορα από εκείνη στην οποία μετακινηθήκατε.

* Νόμος του Μπάνιου – Με το που βυθίζετε το σώμα σας στην μπανιέρα, είναι βέβαιο ότι το τηλέφωνο θα χτυπήσει.

* Νόμος των Συναντήσεων – Η πιθανότητα να συναντήσετε τυχαία κάποιον που γνωρίζετε αυξάνεται άρδην όταν βρίσκεστε με άτομο που δε θέλετε να σας δουν μαζί.

* Νόμος του αποτελέσματος – Όταν προσπαθήσετε να αποδείξετε σε κάποιον ότι ένα μηχάνημα δε δουλεύει, εκείνη τη στιγμή θα δουλέψει.

* Νόμος της Βιομηχανικής – Η ένταση της φαγούρας είναι ανάλογη του βαθμού δυσκολίας στο να ξύσετε το συγκεκριμένο σημείο.

* Νόμος θεάτρου, σινεμά – Τα άτομα των οποίων οι θέσεις απέχουν περισσότερο από το διάδρομο θα φτάσουν τελευταία και είναι πάντα εκείνα που θα εγκαταλείψουν τις θέσεις τους αρκετές φορές για να πάρουν ένα σνακ, κάτι να πιουν ή να πάνε στην τουαλέτα και που θα φύγουν πριν από το τέλος της παράστασης ή της προβολής. Εκείνοι που κάθονται δίπλα στο διάδρομο ουδέποτε μετακινούνται, έχουν πολύ μακριά πόδια ή μεγάλες κοιλιές και πάντα περιμένουν μέχρι να αδειάσει η αίθουσα για να σηκωθούν.

* Νόμος του Καφέ – Με το που καθίσετε να απολαύσετε ένα ζεστό καφέ στη δουλειά, ο προϊστάμενός σας θα σας ζητήσει να κάνετε κάτι που θα διαρκέσει έως ότου να κρυώσει ο καφές σας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον φραπέ το καλοκαίρι (σ.σ.: φραπές όχι φρέντο, φραπές!) που θα βράζει μέχρι να επιστρέψετε σε αυτόν.

* Νόμος των Αποδυτηρίων – Εάν υπάρχουν μόλις δύο άτομα σε αποδυτήρια, θα έχουν γειτονικά ντουλαπάκια.

* Νόμος Φυσικών Επιφανειών – Η πιθανότητα μιας φέτας ψωμί με μαρμελάδα να προσγειωθεί με την πλευρά της μαρμελάδας στο χαλί είναι ανάλογη του πόσο καινούριο και ακριβό είναι αυτό το χαλί.

* Νόμος των Λογικών Επιχειρημάτων – Τα πάντα είναι δυνατά όταν δεν έχετε ιδέα για τι μιλάτε.

* Νόμος της Ενδυματολογικής Εμφάνισης – Αν τα ρούχα σας κάνουν, δεν είναι ωραία.

* Νόμος του Εμπορικού Μάρκετινγκ – Μόλις ανακαλύψετε ένα προϊόν που σας αρέσει πάρα μα πάρα πολύ, θα σταματήσουν την παραγωγή του.

* Νόμος των Ιατρών – Εάν δεν αισθάνεστε καλά και κλείσετε ραντεβού με τον ιατρό σας, μέχρι να φτάσετε θα αισθάνεστε καλύτερα. Αν δεν κλείσετε ραντεβού θα παραμείνετε άρρωστοι.

* Νόμος επιστροφής από super market – Έχεις όλες τις σακούλες με τα ψώνια στο ένα χέρι ώστε με το άλλο να ανοίξεις την πόρτα της πολυκατοικίας σου και τα κλειδιά βρίσκονται στην ίδια πλευρά που κρατάς τα ψώνια.



¬ * Τσίχλα 5.700 ετών αποκαλύπτει το DNA προϊστορικής μελαχρινής… Σκανδιναβής Είναι η πρώτη φορά που ένα πλήρες αρχαίο γονιδίωμα εξάγεται από οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρώπινα οστά * ¬



Τσίχλα 5.700 ετών αποκαλύπτει το DNA προϊστορικής μελαχρινής… Σκανδιναβής | tovima.gr






Επιστήμονες στη Δανία ανακάλυψαν ανθρώπινο DNA πάνω σε ένα κομμάτι από ρητίνη σημύδας που χρησιμοποιείτο ως τσίχλα πριν 5.700 χρόνια. Χάρη σε αυτό, κατάφεραν να ανακτήσουν όλο το γονιδίωμα του ανθρώπου. Είναι η πρώτη φορά που ένα πλήρες αρχαίο γονιδίωμα εξάγεται από οτιδήποτε άλλο εκτός από ανθρώπινα οστά.

Επιπλέον, χάρη στην ανάλυση του γονιδιώματος οι επιστήμονες μπόρεσαν να κάνουν διάφορες βάσιμες υποθέσεις για το φύλο και την εμφάνιση του ατόμου. Επρόκειτο για μια άγνωστης ηλικίας γυναίκα πιθανότατα με σκούρο δέρμα, μελαχρινά μαλλιά και γαλανά μάτια (όχι ακριβώς αυτό που περιμένει κάποιος από μια Σκανδιναβή!).
Ακόμη, αντλήθηκαν πληροφορίες σχετικά με το είδος της διατροφής της (βρέθηκαν ίχνη από πάπια και φουντούκια), καθώς επίσης διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς στο στόμα της (μεταξύ άλλων βρέθηκε στρεπτόκοκκος που προκαλεί πνευμονία, αλλά και ο ιός Επστάιν-Μπαρ).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μοριακό ανθρωπολόγο δρα Χάνες Σρέντερ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications«, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC. Η «τσίχλα» με το αρχαίο DNA βρέθηκε σε αρχαιολογική ανασκαφή στην περιοχή Σίλτχολμ της νήσου Λόλαντ της νότιας Δανίας, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης σε ευρήματα μέχρι σήμερα τοποθεσίας της Λίθινης εποχής στη χώρα.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να εξάγουν το DNA από τα σημάδια που τα ανθρώπινα δόντια είχαν αφήσει πάνω σε ένα κομμάτι καφε-μαύρης ρητίνης της σημύδας, μήκους δύο εκατοστών, καθώς τα ίδια τα δόντια δεν βρέθηκαν. «Είναι εντυπωσιακό ότι αποκτήσαμε ένα πλήρες αρχαίο γονιδίωμα από οτιδήποτε άλλο πέρα από οστά», δήλωσε ο Σρέντερ.

Η γενετική ανάλυση δείχνει ότι η γυναίκα ήταν πιο κοντά γενετικά στους κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες της βόρειας ηπειρωτικής Ευρώπης, παρά στους Σκανδιναβούς εκείνης της εποχής, γι’ αυτό, άλλωστε, δεν φαίνεται να έμοιαζε πολύ εξωτερικά με τους τελευταίους. Πιθανώς ανήκε σε κάποια ομάδα μεταναστών που είχε μετακινηθεί από τη δυτική Ευρώπη προς τα βόρεια μετά την υποχώρηση των παγετώνων.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ









https://www.tovima.gr/2019/12/18/science/tsixla-5-700-eton-apokalyptei-to-dna-proistorikis-melaxrinis-skandinavis/







¬ * Τεχνητή νοημοσύνη στο «κυνήγι» της λευχαιμίας * ¬








Τεχνητή νοημοσύνη είναι σε θέση να εντοπίζει μια από τις πιο κοινές μορφές λευχαιμίας (AML- οξεία μυελογενής λευχαιμία) με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας, σύμφωνα με ερευνητές του DZNE (Γερμανικό Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Ασθενειών) και του Universität Bonn (Πανεπιστήμιο της Βόννης).

Η συγκεκριμένη προσέγγιση βασίζεται στην ανάλυση της δραστηριότητας σε κύτταρα του αίματος, και στην πράξη θα μπορούσε να συνδράμει συμβατικές μεθόδους διάγνωσης- και ενδεχομένως να επιταχύνει τη διαδικασία θεραπείας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύτηκαν στο iScience. Σημειώνεται πως η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τομέα ιδιαίτερα έντονου ενδιαφέροντος στον κλάδο των διαγνώσεων. «Σκοπεύαμε να διερευνήσουμε τη δυναμική στη βάση ενός συγκεκριμένου παραδείγματος» εξηγεί ο καθηγητής Γιόακιμ Σούλτσε, ερευνητής του DZNE και στέλεχος του Ινστιτούτου LIMES στο γερμανικό πανεπιστήμιο. «Επειδή αυτό απαιτεί μεγάλες ποσότητες δεδομένων, αξιολογήσαμε δεδομένα πάνω στη γονιδιακή δραστηριότητα κυττάρων του αίματος. Πολλαπλές μελέτες έχουν διεξαχθεί πάνω σε αυτό το θέμα και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μέσω βάσεων δεδομένων. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή δεδομένων. Έχουμε συγκεντρώσει πρακτικά οτιδήποτε είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμο».

Ο Σούλτσε και οι συνάδελφοί του επικεντρώθηκαν στο «transcriptome», ένα είδος «δακτυλικού αποτυπώματος» γονιδιακής δραστηριότητας. Σε κάθε κύτταρο, ανάλογα με την κατάστασή του, μόνο συγκεκριμένα γονίδια είναι «ενεργοποιημένα», κάτι που αντικατοπτρίζεται στα προφίλ γονιδιακής δραστηριότητας. Αυτά τα δεδομένα αναλύθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης, η οποία επικέντρωσε στο AML.


Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να υποστηρίξει συμβατικές μεθόδους διάγνωσης, βοηθώντας στη μείωση του κόστους, εκτιμά ο Σούλτσε. «Ένα δείγμα αίματος που λαμβάνει ο γιατρός της οικογένειας και αποστέλλεται σε εργαστήριο για ανάλυση θα αρκούσε. Θεωρώ πως το κόστος θα ήταν κάτω από 50 ευρώ» σημειώνει σχετικά- τονίζοντας ωστόσο πως η διάγνωση θα συνεχίσει να απαιτεί εξειδικευμένους γιατρούς και στο μέλλον.







https://www.naftemporiki.gr/story/1545510/texniti-noimosuni-sto-kunigi-tis-leuxaimias