Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

~ * Ο «βασιλιάς» του Kepler-88: Ανακάλυψη γιγαντιαίου εξωπλανήτη, με μάζα τριπλάσια αυτής του Δία * ~









To ηλιακό μας σύστημα έχει έναν «βασιλιά»: Ο Δίας, που έχει πάρει το όνομά του από τον βασιλιά των θεών του Ολύμπου, ασκεί «εξουσία» στους άλλους πλανήτες μέσω της βαρυτικής του επίδρασης. Με μάζα διπλάσια αυτής του Κρόνου και 300πλάσια αυτή της Γης, ακόμα και οι μικρότερες κινήσεις του γίνονται αισθητές από όλους τους άλλους πλανήτες. Ο Δίας θεωρείται πως ευθύνεται για το μικρό μέγεθος του Άρη, την παρουσία της ζώνης αστεροειδών και τον «καταιγισμό» των κομητών που έφεραν το νερό στην πρώιμη Γη.

Ωστόσο, το πλανητικό μας σύστημα δεν είναι το μόνο που έχει τέτοιους βαρυτικούς «θεούς»- και αστρονόμοι του Ινστιτούτου Αστρονομίας του University of Hawai'i (UH IfA) ανακάλυψαν έναν πλανήτη με μάζα τριπλάσια αυτής του Δία, σε ένα μακρινό πλανητικό σύστημα.

Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε δεδομένα έξι ετών από το W.M. Keck Observatory. Χρησιμοποιώντας το High-Resolution Echelle Spectrometer (HIRES) στο δέκα μέτρων τηλεσκόπιο Keck I, η ομάδα επιβεβαίωσε ότι ο πλανήτης Kepler-88 d, πραγματοποιεί μια περιστροφή γύρω από το άστρο του κάθε τέσσερα χρόνια, και η τροχιά του δεν είναι κυκλική, μα ελλειπτική. Με μάζα τριπλάσια αυτής του Δία, ο Kepler-88 d είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο σύστημα εκείνο.

Το εν λόγω σύστημα ήταν ήδη «διάσημο» μεταξύ των αστρονόμων για δύο πλανήτες που περιστρέφονται πολύ πιο κοντά στο άστρο, τους Kepler-88 b και c. Οι πλανήτες αυτοί έχουν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δυναμική (mean motion resonance): ο b, με μέγεθος μικρότερο αυτού του Ποσειδώνα, κάνει μια περιστροφή σε μόλις 11 ημέρες, ακριβώς το ήμισυ της τροχιακής περιόδου του c, ενός πλανήτη με το μέγεθος του Δία. Ο c είναι επίσης είκοσι φορές μεγαλύτερος του b, οπότε επηρεάζει τον εσώτερο πλανήτη.


Οι αλληλεπιδράσεις αυτές παρατηρήθηκαν από το τηλεσκόπιο Kepler- και ο νέος πλανήτης βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του συστήματος. «Με τρεις φορές τη μάζα του Δία, ο Kepler-88 d ήταν μάλλον ακόμα πιο επιδραστικός στην ιστορία του συστήματος από τον αποκαλούμενο “βασιλιά”, Kepler-88 c, που έχει μάζα ίση με “μόλις” αυτή του Δία» είπε η Λόρεν Βάις, lead author της ομάδας που έκανε την ανακάλυψη. «Οπότε ίσως ο Kepler-88 d να είναι ο νέος απόλυτος μονάρχης αυτής της πλανητικής αυτοκρατορίας».








https://www.naftemporiki.gr/story/1594656/o-basilias-tou-kepler-88-anakalupsi-gigantiaiou-eksoplaniti-me-maza-triplasia-autis-tou-dia






~ * H Intel μαθαίνει στους υπολογιστές να μυρίζουν * ~



H Intel μαθαίνει στους υπολογιστές να μυρίζουν | naftemporiki.gr



Η έρευνα της Intel προχωρά ολοένα και περισσότερο προς την κατεύθυνση της μίμησης ανθρώπινων λειτουργιών από τη μηχανή.

Η νέα τεχνολογία που αναπτύσσει η Intel αφορά στον τρόπο με τον οποίο ένας υπολογιστής με Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορέσει να αναγνωρίσει τι είναι αυτό που οσφραίνεται ένας ειδικός αισθητήρας. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ένας ειδικός αλγόριθμος, ο οποίος βασίζεται στα βιολογικά σήματα που χρησιμοποιεί και η ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης προκειμένου να αναλαμβάνει κάποιος δράση όταν καίγεται ένα φαγητό στο φούρνο ή όταν υπάρχει καπνός από φωτιά σε ένα δωμάτιο.

Η Intel για το σκοπό αυτό συνεργάζεται στενά με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cornell, τοποθετώντας τη λειτουργία του αλγορίθμου αυτού στο πρώτο νευρομορφικό chip της εταιρείας, με το όνομα Loihi. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που βασίζεται στην αρχιτεκτονική των 14 nm, με 130.000 εικονικούς νευρώνες και 130 εκατομμύρια συνάψεις, ένα σύστημα που εν πολλοίς θεωρείται ότι έχει σχεδιαστεί με βάση τον τρόπο που λειτουργεί και ο ανθρώπινος εγκέφαλος.


Τα νευρομορφικά chips είναι δημιουργίες της Πληροφορικής και της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, με βάση τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προσπάθειες των επιστημόνων να δημιουργήσουν διαδικασίες που μοιάζουν με εκείνες που εκτελεί και ένας εγκέφαλος ενός ζώου ή ακόμα και του ανθρώπου. Η έρευνα της Intel έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί εύκολο, αφού υπάρχει στα θηλαστικά ένας πολύπλοκος μηχανισμός όσφρησης, με ποικίλους αισθητήρες και ειδικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.


Σε όλο αυτό τον πολύπλοκο μηχανισμό θα πρέπει να προστεθεί και το στοιχείο της μνήμης, αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την ικανότητα της αποθήκευσης πληροφοριών όσφρησης, προκειμένου να αναγνωρίσει κάτι που μυρίζει αργότερα. Επομένως, το να προικίσει κανείς την Τεχνητή Νοημοσύνη με τη δυνατότητα της αναγνώρισης οσμών δεν είναι και τόσο απλό, αλλά η Intel θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη του μέλλοντος δεν αποκλείεται να κάνει ευρεία χρήση της νευρομορφικής τεχνολογίας, αποκτώντας εντυπωσιακά χαρακτηριστικά.








https://www.naftemporiki.gr/story/1581529/h-intel-mathainei-stous-upologistes-na-murizoun








~ * Το ΜΙΤ εκπαιδεύει τα οχήματα χωρίς οδηγό σε ειδικό εξομοιωτή * ~



Το ΜΙΤ εκπαιδεύει τα οχήματα χωρίς οδηγό σε ειδικό εξομοιωτή ...




Μια ιδιότυπη σχολή οδήγησης έχουν δημιουργήσει οι ερευνητές του ΜΙΤ, όχι για τους ανθρώπους, αλλά για τα οχήματα που κινούνται χωρίς οδηγό.


Η ιδέα της χρήσης ενός εξομοιωτή δεν είναι νέα, καθώς αποτελεί πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια για τους οδηγούς, τους πιλότους, ακόμα και τους αστροναύτες. Σκοπός του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ είναι να υιοθετηθεί η εν λόγω πρακτική και για τα οχήματα χωρίς οδηγό. Ένα σύστημα έχει ήδη αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό και φέρει το όνομα Virtual Image Synthesis and Transformation for Autonomy, εν συντομία VISTA, όπως μας ενημερώνει η τεχνολογική επιθεώρηση New Atlas. To σύστημα VISTA παρουσιάζει σενάρια κίνησης σε πραγματικές συνθήκες στον κεντρικό υπολογιστή ενός οχήματος που κινείται χωρίς οδηγό, με άπειρες επιλογές κίνησης και κατεύθυνσης.

Με τον τρόπο αυτό οι ερευνητές του ΜΙΤ θεωρούν ότι δεν θα είναι απαραίτητο να βγει ένα όχημα για δοκιμές στους δρόμους προτού να θεωρηθεί ασφαλές να κινηθεί αυτόνομα. Με το σύστημα εξομοίωσης, υπάρχει η ασφάλεια της προετοιμασίας ενός οχήματος για ένα πλήθος σεναρίων που μπορούν να συμβούν στον δρόμο, από τα πιο απλά, μέχρι και τα πιο επικίνδυνα.


Ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος του αυτόνομου οχήματος κερδίζει μικρά «βραβεία» για την ολοκλήρωση μικρών αποστολών επιτυχημένης μετακίνησης από το σημείο Α στο σημείο Β σε έναν εικονικό κόσμο με φωτορεαλιστική λεπτομέρεια που παρουσιάζει το σύστημα VISTA. H σύνθεση των κόσμων που παρουσιάζει το σύστημα VISTA προκύπτει από πραγματικά δεδομένα, έτσι ώστε να είναι ακόμα καλύτερα προετοιμασμένο ένα όχημα προτού να βγει στην πραγματική κίνηση. Νευρωνικά δίκτυα που μπορούν να συνδεθούν με τον εξομοιωτή τροφοδοτούν τον εικονικό κόσμο με την κίνηση άλλων οχημάτων ή ακόμα και πεζών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλλα αυτοκίνητα κινούνται με τη λογική που θα ακολουθούσε ο άνθρωπος οδηγός τους και όχι με βάση μία στείρα λογική Τεχνητής Νοημοσύνης.


Τα δεδομένα δείχνουν ότι η εκπαίδευση αυτή είναι επιτυχημένη μέχρι στιγμής, αφού ένα κεντρικό σύστημα που είχε εκπαιδευτεί σε 10.000 εικονικά χιλιόμετρα στο VISTA μπήκε ήδη σε ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό και μπόρεσε να μετακινηθεί με ασφάλεια σε όλες τις πραγματικές συνθήκες κίνησης που αντιμετώπισε.









http://fibernews.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%cf%84-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b5%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%ce%bf%cf%87%ce%ae%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%ce%bf%ce%b4%ce%b7/






~ * ΕΕ: Σχέδια για απαγόρευση χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους * ~




ΕΕ: Σχέδια για απαγόρευση χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης ...



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης της χρήσης τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους για διάστημα περίπου πέντε ετών.


Όπως αναφέρει το BBC, οι αρμόδιες αρχές θέλουν χρόνο για να βρουν τρόπους να διασφαλίσουν πως δεν θα γίνεται κατάχρηση της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η οποία θα επιτρέπει τον έλεγχο προσώπων που καταγράφονται από κάμερες σε πραγματικό χρόνο σε συσχετισμό με λίστες παρακολούθησης της αστυνομίας. Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν εξαιρέσεις για σκοπούς ειδικών projects, καθώς και έρευνας και ανάπτυξης.

Η Κομισιόν
παρουσίασε τα σχέδιά της σε ένα έγγραφο 18 σελίδων, υποδεικνύοντας πως
θα θεσπιστούν νέοι κανόνες για την ενίσχυση των υπαρχόντων πλαισίων
σχετικά με την ιδιωτικότητα και τα δικαιώματα των πολιτών όσον αφορά στα
προσωπικά τους δεδομένα. Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνεται να επιβληθούν
κανόνες και υποχρεώσεις τόσο σε developers όσο και σε χρήστες
τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, ενώ παράλληλα ζητείται από τις χώρες
της ΕΕ να δημιουργήσουν μια αρμόδια αρχή για να επιβλέπεται η τήρηση των
νέων αυτών κανόνων.

Κατά τη διάρκεια του χρονικού αυτού
διαστήματος, που θα διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια «θα μπορούσε να
βρεθεί και να αναπτυχθεί μια αξιόπιστη μεθοδολογία για την αξιολόγηση
των επιπτώσεων αυτής της τεχνολογίας και πιθανά μέτρα διαχείρισης
κινδύνου».

Όπως σημειώνει το Reuters, το εν λόγω white paper της
Κομισιόν έρχεται εν μέσω μιας διεθνούς συζήτησης σχετικά με τα συστήματα
τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται από τις αρχές.

Η
Κομισιόν θα περιμένει feedback σχετικά με το εν λόγω white paper πριν
προβεί σε τελική απόφαση, σύμφωνα με αξιωματούχους. Η επίτροπος
Μαργκρέτε Βεστάγκερ αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της τον
επόμενο μήνα.

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα μέσα στον μήνα, η
αμερικανική κυβέρνηση παρουσίασε ρυθμιστικά πλαίσια σχετικά με τις
τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης με σκοπό να αποφευχθούν φαινόμενα
υπερβολικών παρεμβάσεων από τις αρχές, και σύστησε στην Ευρώπη να

αποφύγει επιθετικές προσεγγίσεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.









http://fibernews.gr/%ce%b5%ce%b5-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b3%cf%8c%cf%81%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%ae%cf%83%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b5/







~ * Google: Ζητά επιβολή κανόνων στην τεχνητή νοημοσύνη ** ~



Google: Ζητά επιβολή κανόνων στην τεχνητή νοημοσύνη | Pestaola



Την επιβολή κανόνων στην τεχνητή νοημοσύνη ζήτησε ο Σούνταρ Πιτσάι, επικεφαλής της Google και της μητρικής της, Alphabet, σε άρθρο του στους Financial Times, με τίτλο «Γιατί η Google θεωρεί πως χρειάζονται κανόνες στην ΑΙ» (Why Google thinks we need to regulate AI).


Όπως
τονίζει ο Πιτσάι, οι εταιρείες δεν μπορούν «απλά να φτιάχνουν νέες
τεχνολογίες και να αφήνουν τις δυνάμεις της αγοράς να αποφασίζουν πώς θα
χρησιμοποιηθούν».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού του
χώρου της τεχνολογίας αναφέρεται στις έρευνες της Google και
της Alphabet στο αντικείμενο και τα επιτεύγματά τους, τονίζοντας ωστόσο
πως «η ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα σχετικά με το πώς οι αρετές της
τεχνολογίας δεν είναι εγγυημένες. Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης
επέτρεψαν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν πέρα από τις περιοχές τους, αλλά
επίσης προκάλεσαν περισσότερα ατυχήματα. Το Ίντερνετ κατέστησε δυνατή
τη διασύνδεση με όλους και τη λήψη πληροφοριών από παντού, αλλά επίσης
και ευκολότερη την εξάπλωση της παραπληροφόρησης».

Όσον αφορά
στις αρνητικές επιπτώσεις της ΑΙ, αναφέρεται σε θέματα όπως
τα deepfakes και τις κακόβουλες χρήσεις της τεχνολογίας αναγνώρισης
προσώπου, προσθέτοντας πως «ενώ γίνεται ήδη κάποια δουλειά για την
αντιμετώπιση αυτών των προβληματισμών, αναπόφευκτα θα υπάρξουν
περισσότερες προκλήσεις εμπρός που καμία εταιρεία ή βιομηχανία δεν
μπορεί να λύσει μόνη της».

«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ ήδη αρχίζουν να αναπτύσσουν ρυθμιστικές προτάσεις. Η διεθνής ευθυγράμμιση θα είναι κρίσιμη για να λειτουργήσουν τα διεθνή στάνταρ. Για να φτάσουμε εκεί, χρειαζόμαστε συμφωνία σε θεμελιώδεις αξίες. Εταιρείες όπως οι δικές μας δεν μπορούν απλά να φτιάχνουν πολλά υποσχόμενες νέες τεχνολογίες και να αφήνουν τις δυνάμεις της αγοράς να αποφασίζουν πώς θα χρησιμοποιηθούν. Είναι εξίσου επιτακτικό για εμάς να διασφαλίσουμε πως αυτή η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για καλό και θα είναι διαθέσιμη σε όλους».

Συνεχίζοντας, ο Πιτσάι τονίζει πως
«δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου πως η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να
υπόκειται σε κανόνες. Είναι πολύ σημαντική για να μην γίνει αυτό. Το
μόνο ερώτημα είναι πώς να το προσεγγίσουμε».

Ο επικεφαλής της Google αναφέρεται στις αρχές που παρουσίασε η εταιρεία το 2018 για την τεχνητή νοημοσύνη, που συνιστούν κατευθυντήριες γραμμές για «αποφυγή προκαταλήψεων, εντατικές δοκιμές για ασφάλεια, σχεδιασμό με την ιδιωτικότητα κατά νου και να είναι υπόλογη η τεχνολογία στους ανθρώπους. Επίσης, προσδιορίζουν τομείς όπου δεν θα σχεδιάσουμε ή θα αναπτύξουμε ΑΙ, όπως προς υποστήριξη μαζικής παρακολούθησης ή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά οι αρχές που παραμένουν στα χαρτιά είναι ανούσιες. Οπότε αναπτύξαμε επίσης εργαλεία για να τις θέσουμε σε ισχύ, όπως η δοκιμή αποφάσεων ΑΙ για δικαιοσύνη και η διεξαγωγή ανεξάρτητων αξιολογήσεων νέων προϊόντων ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πήγαμε ακόμα παραπέρα και κάναμε αυτά τα εργαλεία και τον σχετικό open source κώδικα ευρέως διαθέσιμο, κάτι που θα επιτρέψει σε άλλους να χρησιμοποιήσουν την ΑΙ για καλό. Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε εταιρεία αναπτύσσει νέα εργαλεία ΑΙ θα έπρεπε επίσης να υιοθετήσει κατευθυντήριες αρχές και εξαντλητικές διαδικασίες εξέτασης».

Όσον αφορά στην
επίβλεψη και τους κανόνες από κυβερνήσεις, ο Πιτσάι σημειώνει πως θα
παίξουν σημαντικό ρόλο. «Υπάρχοντες κανόνες όπως ο GDPR μπορούν να
λειτουργήσουν ως ισχυρή βάση. Τα καλά πλαίσια κανόνων θα λαμβάνουν
υπόψιν την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη και την ευθύνη για να διασφαλίζεται
πως θα αναπτύξουμε τα σωστά εργαλεία με τους σωστούς τρόπους. Επίσης, οι
λογικοί κανόνες θα πρέπει ακόμη να έχουν μια αναλογική προσέγγιση,
εξισορροπώντας τους πιθανούς κινδύνους, ειδικά σε τομείς υψηλού ρίσκου,
με τις κοινωνικές ευκαιρίες».

Αναφερόμενος σε τομείς όπως τα
αυτόνομα οχήματα, ο επικεφαλής της Google γράφει πως οι κυβερνήσεις θα
πρέπει να θεσπίσουν κατάλληλους νέους κανόνες που λαμβάνουν υπόψιν όλα
τα σχετικά κόστη και οφέλη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη
δυνατότητα να βελτιώσει δισεκατομμύρια ζωές, και ο μεγαλύτερος κίνδυνος
είναι ίσως να μη συμβεί αυτό. Διασφαλίζοντας πως αναπτύσσεται υπεύθυνα
με τρόπου επωφελεί τους πάντες, μπορούμε να εμπνεύσουμε μελλοντικές
γενιές να πιστεύουν στη δύναμη της τεχνολογίας όσο πιστεύω κι εγώ»

καταλήγει σχετικά.










http://fibernews.gr/google-%ce%b6%ce%b7%cf%84%ce%ac-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%ba%ce%b1%ce%bd%cf%8c%ce%bd%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae-%ce%bd%ce%bf/







~ * Ανακαλύφθηκε σε μετεωρίτη το αρχαιότερο υλικό που υπήρξε ποτέ στην Γη * ~



Ανακαλύφθηκε σε μετεωρίτη το αρχαιότερο υλικό που υπήρξε ποτέ στην ...



Μετεωρίτης, που είχε πέσει στην Αυστραλία πριν από πενήντα χρόνια, αποκαλύφθηκε ότι περιείχε αστρόσκονη η οποία είχε σχηματιστεί πριν πέντε έως επτά δισεκατομμύρια χρόνια, πριν δηλαδή σχηματιστεί καν το ηλιακό μας σύστημα.


Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ελβετία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Φίλιπ Χεκ του Πανεπιστημίου του Σικάγο και του Μουσείου Field, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν τον μετεωρίτη Murchison, ο οποίος είχε βρεθεί το 1969.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για το αρχαιότερο υλικό που έχει ποτέ ανακαλυφθεί στη Γη, η οποία έχει ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ ο Ήλιος έχει ηλικία 4,6 δισ. ετών. Περίπου το 60% των κόκκων αστρόσκονης χρονολογήθηκαν προ 4,6 έως 4,9 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ ένα ποσοστό 10% των κόκκων είχαν ηλικία που ξεπερνούσε τα 5,5 δισ. έτη, ενώ κάποιοι έφθαναν έως πριν επτά δισεκατομμύρια χρόνια.

Τα υλικά που βρέθηκαν ενσωματωμένα στο μετεωρίτη, είναι προ-ηλιακά ορυκτά, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν καν υπάρξει ο Ήλιος. «Είναι στερεά δείγματα άλλων άστρων του γαλαξία μας, πραγματική αστρόσκονη», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Χεκ.


Σημειώνεται τέλος ότι τέτοια αρχέγονα υλικά είναι πολύ σπάνια (υπάρχουν ίσως στο 5% των μετεωριτών που πέφτουν στη Γη) και πολύ μικροσκοπικά.








http://fibernews.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%86%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b5%cf%89%cf%81%ce%af%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%84/








~ * Έλον Μασκ: Σχέδια για αποστολή ενός εκατομμυρίου αποίκων στον Άρη ως το 2050 January 27, 2020 * ~





Έλον Μασκ: Σχέδια για αποστολή ενός εκατομμυρίου αποίκων στον Άρη ...



Τους φιλόδοξους στόχους του για τον Άρη και τον
αποικισμό του παρουσίασε για άλλη μια φορά ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον
Μασκ, την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια σειρά από tweets του.


Βασικοί
πυλώνες του εγχειρήματος είναι το διαστημόπλοιο Starship της SpaceX,
για το οποίο ο Μασκ έχει πει ότι θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 100
ανθρώπους, και ένας γιγαντιαίος πύραυλος, ο Super Heavy. Και τα δύο αυτά
σκάφη θα είναι επαναχρησιμοποιούμενα, περιορίζοντας σημαντικά τα κόστη
των διαστημικών πτήσεων.

Όπως έγραψε ο Μασκ, ο στόχος του σχεδίου
του Starship είναι τρεις πτήσεις την ημέρα κατά μέσο όρο, κάτι που
σημαίνει 1.000 πτήσεις ετησίως, με φορτία άνω των 100 τόνων ανά πτήση.

Πηγαίνοντας
ακόμα παραπέρα, ο Μασκ έγραψε πως η κατασκευή 100 Starships ανά έτος
σημαίνει 1.000 σκάφη σε 10 χρόνια, «ή περίπου 100.000 ανθρώπους ανά
τροχιακό συγχρονισμό Γης- Άρη». Ο τροχιακός συγχρονισμός στον οποίο
αναφέρθηκε (orbital sync) είναι όταν οι δύο πλανήτες είναι
ευθυγραμμισμένοι έτσι ώστε να είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για ταξίδι. Ο
συγχρονισμός αυτός λαμβάνει χώρα μια φορά κάθε 26 μήνες, και ο Μασκ
οραματίζεται μεγάλους στόλους διαστημοπλοίων να αξιοποιούν αυτά τα
«παράθυρα».

«Φορτώνοντας τον στόλο για τον Άρη σε τροχιά γύρω από
τη Γη, μετά 1.000 σκάφη αναχωρούν μέσα σε 30 ημέρες κάθε 26 μήνες. (Σαν
το) Battlestar Galactica» έγραψε σε άλλο tweet του, αναφερόμενος στη
γνωστή σειρά επιστημονικής φαντασίας. Παράλληλα, όσον αφορά στην
επιχειρησιακή «ζωή» των διαστημοπλοίων, έγραψε σε άλλο tweet του πως ο
στόχος είναι 20-30 χρόνια, όπως τα αεροπλάνα.

Στόχος του δισεκατομμυριούχου είναι όλες αυτές οι δραστηριότητες να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη. Όσον αφορά στον πληθυσμό της, ερωτηθείς από έναν χρήστη του Twitter σχετικά με τα προηγούμενα tweets του εάν αυτό σημαίνει πως απώτερος στόχος είναι ένα εκατομμύριο άνθρωποι στον Άρη ως το 2050, ο Μασκ απάντησε «ναι». Επίσης, σε άλλη ερώτηση, σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των 100.000 ανθρώπων για κάθε αποστολή, είπε ότι «πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορεί να πάει ο οποιοσδήποτε αν το θέλει, με δάνεια διαθέσιμα για αυτούς που δεν έχουν λεφτά». Σε επακόλουθη ερώτηση για το αν θα αποπληρώνουν τα δάνεια δουλεύοντας, απάντησε «ναι, θα υπάρχουν πολλές δουλειές στον Άρη».


Όπως αναφέρει το space.com, η SpaceX κατασκευάζει ήδη το πρώτο της επιχειρησιακό Starship, το SN1, στις εγκαταστάσεις της στο νότιο Τέξας- και ο Μασκ δημοσιοποίησε μια φωτογραφία με τεχνικούς να δουλεύουν στον κώνο της μύτης του σκάφους.








http://fibernews.gr/%ce%ad%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%ce%bc%ce%b1%cf%83%ce%ba-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b5%ce%bd%cf%8c%cf%82-%ce%b5%ce%ba%ce%b1/






~ * Το CERN σχεδιάζει νέο μεγαλύτερο επιταχυντή για μετά το 2040 * ~




Το CERN σχεδιάζει νέο μεγαλύτερο επιταχυντή για μετά το 2040 ...



Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), έδωσε, από τη Γενεύη, στη δημοσιότητα, το σχέδιο του για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου κυκλικού επιταχυντή, ο οποίος θα αποτελέσει το διάδοχο του τωρινού Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC).

Ο προτεινόμενος επιταχυντής -με το προσωρινό όνομα Future Circular Collider (FCC)- θα έχει σχεδόν τετραπλάσιο μήκος (100 χιλιομέτρων) σε σχέση με τον LHC και θα είναι σχεδόν δέκα φορές πιο ισχυρός, φθάνοντας σε ενέργεια ως 100 TeV, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναζητήσει νέα υποατομικά σωματίδια. Το κόστος του εκτιμάται σε περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν και θεωρείται ότι θα καταβληθεί σιγά-σιγά από πολλές χώρες σε διάστημα αρκετών ετών (ίσως άνω των 20).

Δεν λείπουν οι επικριτές που υποστηρίζουν ότι ίσως είναι σπατάλη η κατασκευή ενός νέου ισχυρότερου επιταχυντή, όταν τα χρήματα θα μπορούσαν να δαπανηθούν σε κάτι πιο άμεσα χρήσιμο, όπως η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ή για νέες βιοϊατρικές ανακαλύψεις.

Όμως η διευθύντρια του CERN Ιταλίδα φυσικός Φαμπιόλα Τζιανότι επέμεινε ότι ο FCC «θα έχει ένα τρομακτικό δυναμικό να βελτιώσει τις γνώσεις μας για τη θεμελιώδη φυσική και να προωθήσει πολλές τεχνολογίες με ευρείες επιπτώσεις στην κοινωνία».

Το σχέδιο του CERN -ένα ογκώδες κείμενο τεσσάρων τόμων που χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ετοιμασθεί- θα εξετασθεί από μια διεθνή επιτροπή φυσικών, μαζί την εναλλακτική πρόταση για τη δημιουργία ενός γραμμικού επιταχυντή (CLIC), στο πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Σωματιδιακή Φυσική, που θα παρουσιασθεί το 2020.

Σύμφωνα με την πρόταση, αρχικά θα δημιουργηθεί ένας κυκλικό τούνελ με μήκος 100 χιλιομέτρων, στο εσωτερικό του οποίου θα γίνονται συγκρούσεις ηλεκτρονίων με ποζιτρόνια (θετικά φορτισμένα ηλεκτρόνια). Το κόστος για αυτή την πρώτη φάση αναμένεται να φθάσει τα 9 δισ. ευρώ, ενώ ο επιταχυντής θα αρχίσει να λειτουργεί γύρω στο 2040 και θα διαρκέσει 15 έως 20 χρόνια.

Στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο ίδιο τούνελ θα κατασκευασθεί ένας ισχυρότερος επιταχυντής όπου θα γίνονται συγκρούσεις πρωτονίων και βαρέων ιόντων με ισχύ δεκαπλάσια της σημερινής. Το κόστος προϋπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ και η έναρξη λειτουργίας του προς το τέλος της δεκαετίας του 2050.

Η ελπίδα των επιστημόνων είναι ότι χάρη στον FCC θα ανοίξει ο δρόμος για ανακαλύψεις μιας νέας φυσικής πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο (Standard Model). Το θεωρητικό αυτό πλαίσιο, που περιλαμβάνει 17 σωματίδια, εξηγεί τη συμπεριφορά της ύλης και των δυνάμεων, αλλά στο σύμπαν υπάρχουν περισσότερα πράγματα να εξηγηθούν, όπως η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια. Πολλοί φυσικοί θεωρούν ότι μένουν και άλλα βασικά σωματίδια για να ανακαλυφθούν, ενώ μεγάλο ζητούμενο είναι επίσης το «πάντρεμα» της βαρύτητας (γενικής σχετικότητας) με την κβαντομηχανική.


Μέχρι σήμερα ο επιταχυντής του CERN έχει αποτύχει να βρει σωματίδια πέρα από το Καθιερωμένο Πρότυπο, αλλά ούτε κανείς μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα το πετύχει ο μελλοντικός FCC (αν όντως κατασκευασθεί).








http://fibernews.gr/%cf%84%ce%bf-cern-%cf%83%cf%87%ce%b5%ce%b4%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%b1%cf%87%cf%85/









~ * Νανορομπότ βρίσκουν και καταστρέφουν τους καρκινικούς όγκους * ~




Νανορομπότ βρίσκουν και καταστρέφουν τους καρκινικούς όγκους ...


Μια σημαντική πρόοδος επιτεύχθη στο πεδίο της νανοϊατρικής και αφορά τον καρκίνο. Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν τα πρώτα νανορομπότ που προγραμματίζονται για να εντοπίζουν τους όγκους στο σώμα, να κόβουν τη ροή του αίματος σε αυτούς και έτσι να τους συρρικνώνουν ή και να τους εξαφανίζουν τελείως.

Τα νανορομπότ δοκιμάστηκαν με επιτυχία σε ποντίκια και χοίρους με καρκίνο του μαστού, των πνευμόνων, των ωοθηκών και με μελάνωμα του δέρματος και θα ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα και του Εθνικού Κέντρου Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον καθηγητή μοριακών επιστημών Χάο Γιαν, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας «Nature Biotechnology».

«Αναπτύξαμε το πρώτο πλήρως αυτόνομο ρομποτικό σύστημα DNA για στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τύπους καρκίνου, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους συμπαγείς όγκους, είναι ουσιαστικά όλα τα ίδια» δήλωσε ο Γιαν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μεγάλη πρόκληση της ναοϊατρικής είναι η αξιοποίηση θεραπευτικών βιολογικών ή συνθετικών νανομηχανών που θα τριγυρνούν στο σώμα, χωρίς να κάνουν ζημιά στα υγιή κύτταρα. Η νέα μέθοδος χρησιμοποιεί νανορομπότ για να μεταφέρει θεραπευτικά μόρια στην περιοχή των καρκινικών όγκων, όπου καταφέρνουν να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος σε αυτούς.

Κάθε νανορομπότ αποτελείται από ένα επίπεδο DNA ορθογώνιου σχήματος, με διαστάσεις 60 επί 90 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου). Ένα ένζυμο-κλειδί, η θρομβίνη, προσαρτάται στην επιφάνεια του νανορομπότ, καθώς και μια άλλη ουσία που καθοδηγεί (προγραμματίζει) το νανορομπότ να επιτίθεται μόνο σε καρκινικά κύτταρα και όχι σε υγιή. Πολλά νανορομπότ μαζί περικυκλώνουν τον καρκινικό όγκο και απελευθερώνουν πάνω του το συγκεκριμένο ένζυμο.

Η θρομβίνη μπορεί να φράξει την κυκλοφορία του αίματος προς τον όγκο, δημιουργώντας θρόμβο μέσα στα αιμοφόρα αγγεία που τον τροφοδοτούν. Προκαλείται έτσι ένα είδος μίνι-εμφράγματος, που έχει ως συνέπεια την καταστροφή του όγκου.

Η θεραπεία συρρίκνωσης ή εξαφάνισης των όγκων γίνεται μέσα σε 24 ώρες και δεν φαίνεται να έχει επιπτώσεις στους υγιείς ιστούς. Στη συνέχεια, τα περισσότερα νανορομπότ αποσυντίθεται και αποβάλλονται από το σώμα μέσα σε ένα ακόμη 24ωρο.

Σε τρία από τα οκτώ πειραματόζωα η νανοθεραπεία οδήγησε σε πλήρη υποχώρηση των όγκων, ενώ η μέση διάρκεια της επιβίωσής τους υπερδιπλασιάσθηκε από 20,5 σε 45 μέρες. Σε ποντίκια με μελάνωμα η θεραπεία όχι μόνο συρρίκνωσε τους πρωτογενείς όγκους, αλλά απέτρεψε και τις μεταστάσεις.

Τα έως τώρα πειράματα σε ζώα δείχνουν ότι τα νανορομπότ είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εξαπλώνονται στον εγκέφαλο, κάτι που θα προκαλούσε επικίνδυνες παρενέργειες όπως εγκεφαλικό.


Οι ερευνητές δήλωσαν αισιόδοξοι ότι όχι μόνο η νέα θεραπεία θα έχει πρακτικές εφαρμογές στη μάχη κατά του καρκίνου στο μέλλον, αλλά επίσης ότι θα είναι δυνατό να προσαρμοσθεί και για άλλες παθήσεις.








http://fibernews.gr/%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%81%ce%bf%ce%bc%cf%80%cf%8c%cf%84-%ce%b2%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%ad%cf%86%ce%bf%cf%85/









~ *Δημιουργήθηκαν μεταλλαγμένα φυτά που λάμπουν με το δικό τους φως * ~




Δημιουργήθηκαν μεταλλαγμένα φυτά που λάμπουν με το δικό τους φως ...

Φυτά που έχουν τροποποιηθεί, ώστε να παράγουν το δικό τους φως, δημιούργησε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων. Το επίτευγμα φέρνει στο νου τον φανταστικό εξωγήινο κόσμο στην ταινία «Άβαταρ», όπου υπήρχαν πυκνές ζούγκλες με φυτά που έλαμπαν.

Οι επιστήμονες βασίστηκαν στη βιοφωταύγεια που διαθέτουν μερικά μανιτάρια και στο σχετικό βιολογικό μηχανισμό που ανακάλυψαν πριν περίπου ένα χρόνο. Εισάγοντας σε φυτά DNA αυτών των μανιταριών, πέτυχαν να κάνουν και τα φυτά να βγάζουν από όλα τα μέρη τους (φύλλα, λουλούδια, ρίζες, κορμό) ένα ευχάριστο πρασινωπό φως από την αρχή έως το τέλος της ζωής τους, χωρίς να υπάρχει κάποια ορατή παρενέργεια γι’ αυτά.

Οι 27 συνεργαζόμενοι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Επιστημών του Λονδίνου, του Ινστιτούτου Βιοοργανικής Χημείας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, της ρωσικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Planta και του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Αυστρίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοτεχνολογίας “Nature Biotechnology”, πειραματίστηκαν αρχικά με φυτά του καπνού που έχουν απλό γενετικό υλικό και ταχεία ανάπτυξη. Επιτυχείς δοκιμές έγιναν στη συνέχεια και με άλλα φυτά (πετούνιες, τριανταφυλλιές κ.α.), ενώ η βιοφωταύγεια είναι δυνατό να αποτελέσει γενικότερα χαρακτηριστικό όλων των φυτών με την κατάλληλη γενετική τροποποίηση τους.

Μολονότι τα μανιτάρια δεν έχουν στενή συγγένεια με τα φυτά, διαθέτουν ένα κοινό οργανικό μόριο (καφεϊκό οξύ). Αυτό το μόριο παράγει το φως των μανιταριών μέσω ενός μεταβολικού κύκλου που εμπλέκει τέσσερα ένζυμα. Στα φυτά το καφεϊκό οξύ (δεν έχει καμία σχέση με την καφεΐνη) αποτελεί θεμέλιο λίθο της λιγνίνης τους, η οποία προσδίδει ισχύ στα κυτταρικά τοιχώματα, συνεπώς αποτελεί τμήμα της άφθονης φυτικής βιομάζας.

Τα τροποποιημένα φυτά μπορούν να παράγουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο φωτόνια ανά λεπτό. Τα νεότερα μέρη του φυτού, ιδίως τα άνθη, λάμπουν περισσότερο από ό,τι τα πιο γερασμένα. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι το βιολογικό φως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει καλύτερη μελέτη του εσωτερικού των φυτών και των αντιδράσεων τους απέναντι στο περιβάλλον. Επίσης τέτοια φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αισθητικούς και διακοσμητικούς σκοπούς, ενώ κάποιοι οραματίζονται ότι στο μέλλον ίσως τέτοια δέντρα με δυνατό φως αντικαταστήσουν τον τεχνητό φωτισμό των δρόμων.

Η νέα μέθοδος βιοτεχνολογίας θα αξιοποιηθεί εμπορικά από τις νεοφυείς εταιρείες (start-up) Planta και Light Bio, σε πρώτη φάση με τη δημιουργία διακοσμητικών λαμπερών φυτών εσωτερικού χώρου, που αναμένεται να βγουν στην αγορά σε λίγα χρόνια. Στο μέλλον, με περαιτέρω βελτιώσεις, αναμένεται ότι τα φυτά θα λάμπουν ακόμη πιο έντονα, ενώ θα επιδιωχθεί να αλλάζουν χρώματα ή φωτεινότητα, ανάλογα με τις αντιδράσεις τους απέναντι στους ανθρώπους και στο περιβάλλον.

Ποιος ξέρει, ίσως κάποτε η ολοφώτιστη βλάστηση του «’Αβαταρ» πάψει να είναι επιστημονική φαντασία. Σε ένα μεταλλαγμένο βέβαια κόσμο.


Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο.







http://fibernews.gr/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%AC-%CF%80%CE%BF/






~ * Ο κομήτης «Άτλας» διασπάται σε κομμάτια όσο πλησιάζει τη Γη * ~



Perierga.gr - Ο κομήτης «Άτλας» διασπάται σε κομμάτια όσο πλησιάζει τη Γη



Διασπάται σε πολλά κομμάτια ο ανοιξιάτικος κομήτης «Άτλας» (C/2019 Y4 Atlas) που -αργοπεθαίνοντας- πλησιάζει τη Γη. Οι φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble αποκάλυψαν περίπου 30 κομμάτια στις 20 Απριλίου και άλλα 25 κομμάτια στις 23 Απριλίου. Αυτό εξηγεί γιατί ο κομήτης, όσο πλησιάζει τον πλανήτη μας, γίνεται πιο αχνός και όχι πιο φωτεινός, όπως αναμενόταν αρχικά.

Τα ευρήματα αποτελούν ένδειξη ότι η διάσπαση των κομητών είναι αρκετά συχνή. Επειδή αυτή συμβαίνει γρήγορα και απρόβλεπτα, οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη βέβαιοι ποια είναι η αιτία της διάσπασης. Το τηλεσκόπιο Hubble μπορεί να διακρίνει κομμάτια μικρά όσο ένα σπίτι. Πριν τη διάσπαση ο πυρήνας του κομήτη εκτιμάται ότι είχε μήκος περίπου όσο δύο ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Ο κομήτης είχε ανακαλυφθεί στις 29 Δεκεμβρίου 2019 από το ρομποτικό τηλεσκόπιο ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System)στη Χαβάη, από όπου πήρε και το όνομα του. Ο κομήτης γινόταν ολοένα φωτεινότερος έως τα μέσα Μαρτίου και μερικοί αστρονόμοι προέβλεψαν ότι θα ήταν ορατός με γυμνό μάτι μέσα στο Μάιο, πράγμα που θα τον καθιστούσε έναν από τους πιο θεαματικούς κομήτες των τελευταίων δεκαετιών.

Όμως λόγω της διάσπασής του έχει αρχίσει να γίνεται πιο αχνός αντί φωτεινότερος. Η αρχική διαπίστωση του αργού θανάτου του είχε γίνει στις 11 Απριλίου από ένα ερασιτέχνη αστρονόμο που φωτογράφισε τρία κομμάτια του κομήτη.

Ο «Άτλας» βρίσκεται σήμερα σε απόσταση περίπου 145 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Αν κάποιο από τα μεγάλα κομμάτια του τελικά επιβιώσει, ο κομήτης θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη στις 23 Μαΐου σε απόσταση περίπου 115 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Οκτώ μέρες αργότερα, θα πλησιάσει τον Ήλιο σε απόσταση 37 εκατ. χλμ.


Πηγή: In.gr







https://perierga.gr/2020/04/o-komitis-atlas-diaspate-se-kommatia-oso-plisiazi-ti-gi/