Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

~ * Οι «παράξενοι ραδιο-κύκλοι» και το «Τείχος του Νοτίου Πόλου» * ~


Οι αστρονόμοι βρήκαν στα βάθη του διαστήματος αφενός μεν τέσσερα μυστηριώδη αχνά αντικείμενα που είναι άκρως στρογγυλά και φωτεινότερα στην περίμετρό τους, αφετέρου δε μια γιγάντια δομή που εκτείνεται σε απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και βαφτίστηκε «Τείχος του Νοτίου Πόλου»

Οι «παράξενοι ραδιο-κύκλοι» και το «Τείχος του Νοτίου Πόλου» | tanea.gr




Δύο ασυνήθιστες ανακαλύψεις έκαναν οι αστρονόμοι. Βρήκαν στα βάθη του διαστήματος αφενός μεν τέσσερα μυστηριώδη αχνά αντικείμενα που είναι άκρως στρογγυλά και φωτεινότερα στην περίμετρό τους, αφετέρου δε μια γιγάντια δομή που εκτείνεται σε απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός και βαφτίστηκε «Τείχος του Νοτίου Πόλου».

Τα τέσσερα δακτυλιοειδή αντικείμενα, που ανακαλύφθηκαν από δύο ραδιοτηλεσκόπια (το ASKAP στην Αυστραλία και το Giant MetreWave στην Ινδία) και τα οποία είναι αόρατα από τα οπτικά, υπέρυθρα και ακτίνων-Χ τηλεσκόπια, δε μοιάζουν με τίποτα που έχει ανακαλυφθεί στο σύμπαν μέχρι σήμερα.

Βαφτίστηκαν «παράξενοι ραδιο-κύκλοι» και οι αστρονόμοι δεν μπορούν να υπολογίσουν ακόμη την απόστασή τους από τη Γη.

Προς το παρόν, έχει γίνει σχετική προδημοσίευση στη διαδικτυακή βάση arXiv και εκκρεμεί η δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας Nature Astronomy.

Όσον αφορά τη φύση τους, μια πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για απομεινάρια ωστικών κυμάτων από κάποια εξωγαλαξιακό συμβάν ή για δραστηριότητα κάποιου ραδιογαλαξία.

Μπορεί, όμως, και να αφορούν κάποιο νέο φαινόμενο, που δεν έχουν συναντήσει ξανά οι αστρονόμοι.

Από την άλλη, ένας νέος τρισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος αποκάλυψε κοντά στο νοτιότερο τμήμα του γήινου ουρανού μια από τις μεγαλύτερες κοσμικές δομές που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα αδιανόητα μεγάλο «Τείχος», που εκτείνεται σε απόσταση 1,4 δισεκατομμυρίων ετών φωτός (ένα έτος φωτός είναι περίπου εννέα τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες γαλαξίες.

Το λεγόμενο «Τείχος του Νοτίου Πόλου» είχε παραμείνει αόρατο έως τώρα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος του κρύβεται από το φωτεινό γαλαξία μας.

Το νέο «Τείχος» ανταγωνίζεται σε μέγεθος το «Μεγάλο Τείχος Σλόαν», την έκτη μεγαλύτερη γνωστή κοσμική δομή.

Το ρεκόρ μεγέθους κατέχει το «Μεγάλο Βόρειο Τείχος Ηρακλή-Στέμματος» που απλώνεται σε έκταση περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός ή το ένα δέκατο του ορατού σύμπαντος.

Σχετική δημοσίευση για τη νέα κοσμική δομή, με επικεφαλής τον κοσμογράφο δρα Ντανιέλ Πομαρέντ του Ινστιτούτου Ερευνών των Θεμελιωδών Νόμων του Σύμπαντος του Πανεπιστημίου του Παρισιού-Saclay, έγινε στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal, σύμφωνα με το Live Science.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ακόμη δεν είναι βέβαιοι πού αρχίζει και πού τελειώνει το νέο «Τείχος», κάτι για το οποίο θα έχουν καλύτερη εικόνα μόνο όταν χαρτογραφήσουν το σύμπαν σε μεγαλύτερη κλίμακα.


(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕΜΠΕ)





https://www.tanea.gr/2020/07/10/science-technology/oi-paraksenoi-radio-kykloi-kai-to-teixos-tou-notiou-polou/









~ * Αρχαίες φράσεις που χρησιμοποιούμε και σήμερα * ~





Με τον όρο αρχαία ελληνική γλώσσα αναφερόμαστε τη μορφή της ελληνικής γλώσσας, που ομιλούνταν κατά τους αρχαϊκούς χρόνους και την κλασική αρχαιότητα η ακόμη και στην ελληνιστική περίοδο. Η νέα ελληνική γλώσσα αποτελεί σαφώς συνέχεια της αρχαίας και εξέλιξή της. Ωστόσο υπάρχουν πολλές αρχαίες φράσεις που χρησιμοποιούμε αυτούσιες ακόμη και σήμερα.

Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές από αυτές:

Νους υγιής εν σώματι υγιεί
να υγις πνεμα προϋποθτει υγις σμα. Η φρση απηχε το κλασικ αθλητικ ιδεδες, σμφωνα με το οποο η εκγμναση του σματος ταν απαρατητη προϋπθεση για σωματικ και πνευματικ υγεα. Οι αρχαοι λληνες πστευαν τι μνο να υγις σμα μποροσε να φιλοξενσει να υγις πνεμα.

Ευ αγωνίζεσθαι
Να αγωνζεσαι με ντιμο τρπο. Η φρση καταδεικνει τη σημασα της ευγενος μιλλας καθς και την επιδωξη της υπεροχς με θεμιτος τρπους.

Κύκνειον άσμα
Το μελωδικ τραγοδι του κκνου λγο πριν πεθνει. Μεταφορικά το τελευταο ργο ενς δημιουργού πριν το θνατ του.

Πυξ λαξ
Σημαίνει με γροθιές και κλωτσιές. Τη φράση χρησιμοποιούμε για να εκφράσουμε την αποπομπή κάποιου με βίαιο τρόπο ή απότομα.

Τα παιδία παίζει
Το μάθαμε όλοι σαν παράδειγμα της αττικής σύνταξης στα αρχαία. Οι αρχαίοι εννοούσαν ότι το παιχνίδι είναι σύμφυτο
με την παιδική ηλικία. Χρησιμοποιείται και για να δείξουμε ότι κάποιος ενήλικας συμπεριφέρεται σαν παιδί.

Γνώθι σαυτόν
Αποδίδεται στον Χείλωνα τον Λακεδαιμόνιο, έναν από τους επτά σοφούς. Σημαίνει γνώρισε τον εαυτό σου, έχε αυτογνωσία.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού
Η φράση αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα ποιητή, Μένανδρο και σημαίνει ότι δεν είναι έξυπνος αυτός που επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη.

Ευ ζην
Αυτ θεωροσε ο Μγας Αλξανδρος τι χρωστοσε στο δσκαλ του Αριστοτλη. Αρχικά σμαινε τον τρπο ζως που χαρακτηρζεται απ ηθικς και πνευματικς αρετς. Σμερα χει περισστερο την ννοια της νετης και ποιοτικς ζως.

Μολών λαβέ
Έτσι απάντησε ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες όταν ο Ξέρξης ζήτησε την παράδοση των όπλων των αμυνομένων Ελλήνων. Έλα να τα πάρεις (τα όπλα). Η φράση χρησιμοποιείται και σήμερα με την ίδια έννοια, δηλαδή αν τολμάς έλα να με αντιμετωπίσεις, δεν παραδίδομαι.

Άρον άρον
Ο όχλος φώναζε «ρον ρον, σταρωσον ατν» στον Πόντιο Πιλάτο για να καταδικάσει το Χριστό σε θάνατο στο Σταυρό. Σημαίνει βιαστικά, με σπουδή και χωρίς προσοχή.

Από μηχανής θεός
Η φρση προρχεται απ ένα τέχνασμα που χρησιμοποιούσαν στο αρχαο θατρο, όταν ένας θες παρουσιαζταν με ειδικ μηχνημα (γερανό θα λέγαμε σήμερα) απ ψηλ και με την παρμβασ του δινε λση στην αδιξοδη πλοκ του δρματος. Μεταφορικά χρησιμοποιείται όταν κάποιος εμφανίζεται απροσδόκητα και δίνει λύση σε ένα πρόβλημα.

Ήξεις αφήξεις
Πρόκειταο για έναν διφορούμενο χρησμό όταν κάποιος στρατιώτης ρώτησε τη Σίβυλλα αν θα σκοτωθεί στον πόλεμο. Η απάντηση ήταν «Ήξεις, αφήξεις ουκ, εν πολέμω θνήξεις», προφορικά φυσικά. Η διαφορά είναι στο κόμμα μετά το ουκ που αλλάζει το νήμα της φράσης, δηλαδή «Θα πας, θα γυρίσεις (δεν) θα πεθάνεις στον πόλεμο». Το λέμε όταν κάποιος έχει διφορούμενες θέσεις, αντιφάσκει.

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας
Το είπε ο Λαοκόων στους Τρώες προειδοποιώντας τους να μην δεχτούν τα δώρα (Δούρειος Ίππος) των Ελλήνων. Σημαίνει να είσαι επιφυλακτικός με τους εχθρούς ακόμα κι όταν φέρνουν δώρα.

πεα πτερεντα
Η φράση αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα και σημανει τα λγια που τα παρνει ο νεμος, που πετον. Σημαίνει ακριβώς το ίδιο και σήμερα, λόγια του αέρα, που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία.


*Κάποιες από τις φράσεις είναι μάλλον μεταγενέστερες των αρχαίων Ελλήνων ωστόσο τις αναφέρουμε καθώς διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής. Φυσικά υπάρχουν πολλές ακόμη για τις οποίες επιφυλασσόμαστε να ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο.









https://perierga.gr/2019/01/archees-frasis-pou-chrisimopioume-ke-simera/






~ * «Νέα γενιά» εμβολίων υπόσχεται τεχνική με νανοσωματίδια σε ερυθρά αιμοσφαίρια * ~






Ερευνητές του Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering και του John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences του Harvard ήταν σε θέση να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση μολύνσεων για να δημιουργήσουν μια τεχνολογική πλατφόρμα η οποία τα χρησιμοποιεί για την παροχή αντιγόνων σε κύτταρα στη σπλήνα, προκαλώντας ανοσολογική αντίδραση.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μεταφέρουν απλά οξυγόνο από τους πνεύμονες στα όργανα: Βοηθούν επίσης το σώμα να αντιμετωπίζει μολύνσεις «συλλαμβάνοντας» παθογόνα στις επιφάνειές τους, εξουδετερώνοντάς τα και πηγαίνοντάς τα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού στην σπλήνα και στο συκώτι.

Η προσέγγιση των ερευνητών είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια, και θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βιοσυμβατό ανοσοενισχυτικό σε μια ποικιλία μικροβίων. Η τεχνολογία αυτή, ονόματι EDT (Erythrocyte- Driven Immune Targeting) παρουσιάστηκε στο PNAS.

«Η σπλήνα είναι ένα από τα καλύτερα όργανα στο σώμα για να στοχεύσεις όταν παράγεις ανοσολογική αντίδραση, επειδή είναι ένα από τα λίγα όργανα όπου αλληλεπιδρούν φυσιολογικά λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια» είπε ο Σαμίρ Μιτραγκότρι, senior author της έρευνας. «Η έμφυτη δυνατότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων να μεταφέρουν προσκολλημένα παθογόνα σε κύτταρα του ανοσοποιητικού ανακαλύφθηκε μόλις πρόσφατα, και αυτή η μελέτη ανοίγει την πόρτα σε μια συναρπαστική σειρά μελλοντικών εξελίξεων στον τομέα της χρήσης ανθρωπίνων κυττάρων για τη θεραπεία και πρόληψη ασθενειών».

Η χρήση ερυθρών αιμοσφαιρίων ως οχήματα χορήγησης για φάρμακα δεν αποτελεί νέα ιδέα, μα η πλειονότητα των υπαρχουσών τεχνολογιών στοχεύουν τους πνεύμονες, επειδή το πυκνό τους δίκτυο τριχοειδών κάνει τα φορτία να αποκολλώνται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια, καθώς περνούν μέσα από τα μικρά αγγεία. Οι ερευνητές του Μιτραγκόρι έπρεπε πρώτα να βρουν πώς τα αντιγόνα θα κολλούσαν αρκετά γερά στα ερυθρά αιμοσφαίρια για να παραμείνουν πάνω τους και φτάσουν στη σπλήνα. Για αυτό κάλυψαν νανοσωματίδια πολυστερίνης με οβαλβουμίνη, η οποία είναι γνωστό πως προκαλεί ήπια ανοσολογική αντίδραση, και μετά τα ενσωμάτωσαν σε ερυθρά αιμοσφαίρια ποντικιών. Η αναλογία 300 νανοσωματιδίων ανά ερυθροκύτταρο είχε ως αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο αριθμό νανοσωματιδίων που ήταν προσδεδεμένα στα κύτταρα, με διατήρηση περίπου του 80% εξ αυτών κατά τη διέλευση από τα τριχοειδή των πνευμόνων και μια μέτρια έκφραση ενός μορίου λιπιδίου ονόματι PS (φωσφατιδυλοσερίνη) στις μεμβράνες των κυττάρων.

«Το υψηλό επίπεδο PS στα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι στην πράξη σήμα “φάε με” που τα κάνει να χωνεύονται από την σπλήνα όταν δέχονται πίεση ή υφίστανται ζημιά, που θέλαμε να αποφύγουμε. Ελπίζαμε πως μια χαμηλότερη έκφραση PS θα έστελνε αντ'αυτού σήμα “έλεγξέ με” στα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα, που μετά θα έπιαναν τα καλυμμένα με αντιγόνα νανοσωματίδια των ερυθρών αιμοσφαιρίων χωρίς να καταστρέφονται τα ίδια τα κύτταρα» είπε ο Ανβάι Ουκίντβε, τελειόφοιτος στο εργαστήριο του Μιτραγκόρτι.


Οι δοκιμές σε ποντίκια ήταν επιτυχείς, με επιτυχή άφιξη των σωματιδίων στην σπλήνα και πρόκληση αξιοσημείωτης ανοσολογικής αντίδρασης. Οι έρευνες συνεχίζονται, για να διαπιστωθούν οι καλύτερες κλινικές συνθήκες για τη χρήση της τεχνολογίας αυτής.





https://www.naftemporiki.gr/story/1619104/nea-genia-embolion-uposxetai-texniki-me-nanosomatidia-se-eruthra-aimosfairia