Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

~ * Ντυθείτε με... νανοσωματίδια * ~




«Εξυπνα» ρούχα με υφάσματα προηγμένης τεχνολογίας





Τα αθλητικά ρούχα πλέον δεν θυμίζουν σε τίποτα τα βαμβακερά σορτσάκια και μπλουζάκια περασμένων εποχών, τα οποία γίνονταν μούσκεμα από τον ιδρώτα ή τη βροχή. Σήμερα, στη μόδα είναι τα νανοσωματίδια που απομακρύνουν την υγρασία, τα ρούχα συμπίεσης που δυναμώνουν τους μυς και η εξαιρετικά λεπτή μόνωση που ζεσταίνει τους ορειβάτες στο Εβερεστ. 

Χάρη στη νανοτεχνολογία και σε άλλες καινοτομίες στον τομέα των υλικών, τα υφάσματα γίνονται ανθεκτικότερα και αποκτούν ιδιότητες που μέχρι πρόσφατα θα νόμιζε κανείς ότι προέρχονται από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μηχανικοί, επιστήμονες και κατασκευαστές μπορούν πλέον να μη χρησιμοποιούν τις μικροΐνες και τη συνθετική μόνωση που εφευρέθηκε πριν από δεκαετίες. Τα νέα ρούχα απευθύνονται σε επαγγελματίες αθλητές και στους δρομείς του Σαββατοκύριακου. «Βρισκόμαστε στην αρχή του ταξιδιού» λέει ο Γιόελ Φινκ, ερευνητής στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικών του ΜΙΤ, που δημιουργεί ίνες υψηλής τεχνολογίας. Πριν από μερικά χρόνια στη μόδα ήταν τα «έξυπνα» ρούχα, αθλητικά σουτιέν και τισέρτ από ειδικές ίνες που μετρούσαν τους χτύπους της καρδιάς όπως οι ειδικές συσκευές, δεν είχαν όμως ζήτηση στην αγορά γιατί ήταν ογκώδη και ακριβά. 

Σήμερα οι περισσότερες καινοτομίες στα ρούχα έχουν στόχο την άνεση και την ελευθερία κινήσεων αυτού που τα φορά. Οι αθλητές τρέχουν πιο γρήγορα και πηδούν ψηλότερα. Πολλά από τα υφάσματα προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται προέρχονται από βιομηχανικά υλικά, τον ιατρικό τομέα κι έχουν φτιαχτεί για τον αμερικανικό στρατό ή τους αστροναύτες της ΝΑSΑ. 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου