Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

~ * H KΑΤΑΡΕΥΣΗ * ~




Μοιραίο ανταγωνισμοί
Μια μέρα κατά το έτος 800, η ειρηνική πόλη Μάγια του Κανκούν έδρεψε ανεμοστρόβιλος. Βασιλιάς Kan Maax πρέπει να γνωρίζει ότι το πρόβλημα είχε έρθει, γιατί είχε προσπαθήσει να οικοδομήσει πρόχειρα breastworks σε προσεγγίσεις για την 200-room παλάτι του. Δεν τελειώσει εγκαίρως.

Οι επιτιθέμενοι υπερέβη γρήγορα στα προάστια της πόλης και σε συνεχή ροή στην καρδιά τελετουργικό Κανκούν του. Η ταχύτητα της επίθεσης είναι προφανής ακόμα και σήμερα. Ημιτελή κατασκευή έργων έγκειται στη συρρίκνωση σωρούς. Half-πέτρα μνημεία ρυπαίνονται τα μονοπάτια. Αγγεία και κύπελλα ήταν σκορπισμένα για την κουζίνα του παλατιού.

Οι εισβολείς πήρε 31 ομήρους. Τα κοσμήματα και στολίδια που βρέθηκαν με τους εξακολουθεί να είναι αισθητή τους ως ευγενείς, ίσως τα μέλη της διευρυμένης οικογένειας Kan Maax ή βασιλικό επισκέπτες από τις πόλεις που επλήγησαν αλλού. Η αιχμαλώτους περιλαμβάνονται γυναίκες και παιδιά? Δύο από τις γυναίκες ήταν έγκυος.

Όλοι ήταν οδήγησε στην τελετή αυλή του παλατιού και συστηματικά εκτελεστεί. Οι δολοφόνοι ασκείται λόγχες και τσεκούρια, impaling ή decapitating θύματά τους. Αυτοί που τα πτώματα στη δεξαμενή του παλατιού. Περίπου 30 πόδια (τα εννέα μέτρα) μήκος και 10 πόδια (τριών μέτρων), βαθιά, ήταν επενδυμένες με κόκκινο γυψομάρμαρο και τροφοδοτείται από ένα υπόγειο άνοιξη. Οι οργανισμοί, που συνοδεύεται από τελετουργικά ενδύματα και πολύτιμα στολίδια, ταιριάζει εύκολα. Kan Maax και βασίλισσα του δεν γλίτωσαν. Θάφτηκαν εκατό ναυπηγεία (90 μέτρα) σε δύο πόδια (0,6 μέτρα) της κατασκευής συμπληρώστε που προορίζονται για την αναδιαμόρφωση του παλατιού. Ο βασιλιάς φορούσε ακόμη επεξεργαστεί τελετουργικές κόμμωση του και μητέρα του κύκλου μαργαριτάρι κολιέ να τον αναγνωρίζει ως Ιερά Λόρδος του Κανκούν.





Κανείς δεν ξέρει ποιος τους δολοφόνους ήταν ή τι έχει ζητηθεί. Λεία προφανώς δεν τους ενδιαφέρουν. Περίπου 3.600 κομμάτια από νεφρίτη, μεταξύ των οποίων πολλοί ογκόλιθοι νεφρίτη, έμειναν άθικτα? Οικιακά αγαθά στο παλάτι και κεραμικά σε γιγαντιαία κουζίνα Cancuén ήταν ανενόχλητοι. Αλλά για να αρχαιολόγους που έχουν σκάψει επάνω τα αποδεικτικά στοιχεία κατά τα τελευταία αρκετά χρόνια, το μήνυμα της εισβολείς »είναι σαφής. Με την κατάθεση του όργανα από την δεξαμενή "που δηλητηρίασε το πηγάδι», λέει ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου Vanderbilt Arthur Demarest. Μπορούν επίσης να αποκρούσεις τα πρόσωπα από όλα σκαλισμένα τις ομοιότητες στα μνημεία πέτρα Cancuén και ώθησε τους πάνω, facedown. "Η ιστοσελίδα", λέει ο Demarest, "ήταν τελετουργικά σκοτωθεί."

CANCUÉN ήταν ένα από τα τελευταία μεγάλα ντόμινο να μειωθεί στο Pasion κοιλάδα του ποταμού, μέρος του αρχαίου ενδοχώρα Μάγια στη σημερινή Γουατεμάλα. Πολλές άλλες πόλεις είχε ήδη συναντηθεί με παρόμοιο τρόπο αποφασιστικό άκρα, και καθ 'όλη τη νότια πεδινά της Mesoamerica, τι κατέληξε να είναι γνωστό ως η κατάρρευση της Classic Μάγια ήταν σε καλό δρόμο. Ο πολιτισμός που είχε κυριαρχήσει στην περιοχή για 500 χρόνια ήταν ολίσθηση σε μια παρατεταμένη και αμετάκλητη παρακμή.

Ενώ πολέμου σβηστεί κάποια ζωντανή πόλεις-κράτη, ενώ άλλοι απλώς ξεθωριάσει. Η kuhul ajaw, ή ιερό άρχοντες, οι οποίοι είχαν γιορτάζεται κάθε πράξη τους σε τοιχογραφίες, γλυπτική και αρχιτεκτονική, δεν παρήγγειλε νέα έργα. Δημόσιες εκδηλώσεις ιερογλυφική γραφή έγινε εν ανεπαρκεία, και τις ημερομηνίες στο ημερολόγιο Count σύστημα μεγάλου όλα, αλλά εξαφανίστηκε από onuments. Πληθυσμός μειώθηκε δραστικά. Ευγενείς εγκατέλειψαν παλάτια και καταληψίες μετακόμισε στην, άναψε φωτιές μάγειρας στην παλιά αίθουσες θρόνου, και χτισμένο σε άπαχο-ΟΤ δίπλα στην ετοιμόρροπη τοίχους. Και τότε ακόμη και οι καταληψίες αριστερά, και η ζούγκλα αποκαταστάθηκαν ποιοτικά ό, τι απέμεινε.

Αλλού στα πεδινά Peten της Γουατεμάλα και το νότιο Μεξικό, η κατάρρευση πήρε περισσότερο χρόνο. Ακόμη και ως Cancuén έπεσε, ηγεμόνες της μεγάλης πόλης-κράτους της Tikal στο βόρειο Peten ήταν κτίριο τελετουργικές δομές. Αλλά 30 χρόνια μετά τον πληθυσμό Tikal άρχισε να πέσει απότομα επίσης. Τελευταία ημερομηνία μνημείο της ήταν χαραγμένο το 869. Με 1000, το Classic Μάγια είχε πάψει να υπάρχει.

Το ερώτημα που έχει συναρπάσει τους επιστήμονες και το κοινό από το 19ο αιώνα άρχισαν να ανακαλύπτουν εξερευνητές "χαμένα πόλεις» στην Peten: Πώς θα μπορούσε ένας από τους μεγάλους πολιτισμούς του αρχαίου κόσμου απλά διαλυθεί;

Πρόωρη κερδοσκοπία με επίκεντρο ξαφνική καταστροφή, ίσως ηφαιστειακή ή ένας σεισμός ή μια θανάσιμη τυφώνα. Ή ίσως να ήταν μια μυστηριώδης ασθένεια, δύσκολο να εντοπιστούν και σήμερα-κάτι σαν το θάνατο Μαύρη στη μεσαιωνική Ευρώπη ή την ευλογιά που αφανίστηκαν Native American πληθυσμών στην αυγή της εποχής της αποικιοκρατίας. Σύγχρονοι ερευνητές έχουν απορριφθεί λόγω ενός γεγονότος θεωρίες, όμως, λόγω της κατάρρευσης επεκταθεί με την πάροδο τουλάχιστον 200 χρόνια. "Δεν υπάρχει κανένα μεμονωμένο παράγοντα ότι όλοι συμφωνούν για την», λέει ο Σύνεση Southern Illinois University της Μ. Ράις.

Οι μελετητές έχουν εξετάσει αντί σε συνδυασμούς με πόνο σε διάφορα μέρη του κόσμου, Μάγια, συμπεριλαμβανομένου του υπερπληθυσμού, των περιβαλλοντικών ζημιών, την πείνα και την ξηρασία. "Έχετε έρθει μακριά αίσθηση ότι κάτι που μπορεί να πάει στραβά έκανε», λέει ο Ράις.

Έχουν επίσης επικεντρώθηκε το μοναδικό πράγμα που φαίνεται να έχει συμβεί παντού κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης παρακμής: Όπως πόρων αυξήθηκε σπανίζουν, ο kuhul ajaw έχασαν θεϊκή λάμψη τους, και ότι, επομένως, την εμπιστοσύνη των υπηκόων τους, τόσο ευγενή και συχνότερη. Αστάθεια και απελπισία με τη σειρά τους κινούνται πιο καταστροφικούς πολέμους. Ό, τι είχε τελετουργική διαγωνισμούς πολέμησε για δόξα ή αιχμαλώτους μετατραπεί σε σπασμούς της βαρβαρότητας, όπως αυτή που διαγράφονται Cancuén. Λέει ο Simon Martin του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας Μουσείου: "Το σύστημα χάλασε και έτρεξε έξω από τον έλεγχο."


Για περισσότερο από μία χιλιετία, η Μάγια είχε αναθέσει τους θρησκευτικούς και χρονική ευημερία στο θεό-βασιλείς τους. Αυτές οι ηγέτες εμφανίζονται μπορεί να τους και το μεγαλείο στο πλούσιο τελετουργικά και θεάματα, σε πολυτελή τέχνη και την αρχιτεκτονική, καθώς και σε γραπτά αρχεία των θριάμβους τους, χαραγμένα σε πέτρα, τοιχογραφίες, και της αγγειοπλαστικής.

Το σύστημα ευημερούσε, πράγματι, τις υπερβολές του δημιούργησε την καλλιτεχνική επιτεύγματα και μάθηση, που ορίζεται η Μάγια ως μια από τις αρχαιότερες στον κόσμο μεγάλες καλλιέργειες, όσο η γη θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων. Αυτό ήταν εύκολο κατά την πρώτη, όταν οι πόλεις ήταν μικρές και τους πόρους σχετικά άφθονα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, την αύξηση του πληθυσμού, μια αναπτυσσόμενη ευγένεια, και η άμιλλα μεταξύ των πόλεων-κρατών είναι τεταμένες από τα όρια του περιβάλλοντος.

Σήμερα η Peten, γεωγραφικά η μεγαλύτερη επαρχία στη Γουατεμάλα, με πληθυσμό 367.000, που ζουν σε απομονωμένες πόλεις είναι κατεσπαρμένα σε δασωμένη ερημιά. Στον όγδοο αιώνα, με ορισμένες εκτιμήσεις, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν στα πεδινά Μάγια. Το τοπίο ήταν σχεδόν αδιάκοπη ιστό καλλιεργούνταν εντατικά αγροκτήματα, κήποι, και τα χωριά, που συνδέονται με ένα δίκτυο μονοπατιών και άνοιξε διαδρόμους που συνδέουν μνημειώδη πόλεις-κράτη.

Μάγια αγρότες ήταν καλά εκπαιδεύονται σε εξελιγμένες τεχνικές που αποβλέπουν να πάρει τη μέγιστη παραγωγή από λεπτή τροπικά εδάφη. Αλλά που αρχίζει τον ένατο αιώνα, οι μελέτες της λίμνης-κρεβάτι ιζήματα εμφάνιση ", μια σειρά από παρατεταμένες ξηρασίες έπληξε τον κόσμο των Μάγια, πλήττοντας ιδιαίτερα σκληρά σε πόλεις όπως Tikal, η οποία εξαρτιόταν από την βροχή, τόσο για το πόσιμο νερό και για την αναζωογόνηση της swampland Bajos όπου οι αγρότες αυξήθηκαν καλλιέργειές τους. Ποταμός λιμάνια, όπως η Cancuén θα μπορούσαν να έχουν ξεφύγει έλλειψη νερού, αλλά και σε πολλά μέρη της περιοχής Μάγια το κρεβάτι ιζήματα της λίμνης δείτε επίσης αρχαία στρώματα του εδάφους διαβρωμένα, μαρτυρία για την αποψίλωση των δασών και υπερβολική χρήση της γης.

Όταν ήρθε κακές στιγμές, λίγα ήταν τα kuhul ajaw θα μπορούσαν να κάνουν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους. Μονοκαλλιέργεια γεωργία καλλιέργεια μια καλλιέργεια βασική τροφή που θα μπορούσε να συσσωρευτεί και να αποθηκεύονται για δύσκολους καιρούς ή για το εμπόριο δεν θα μπορούσε να διατηρηθούν και στο τροπικό δάσος. Αντ 'αυτού, σε κάθε πόλη-κράτος που παράγονται μικρές ποσότητες των πολλών διαφορετικών ειδών τροφίμων, όπως το καλαμπόκι, φασόλια, σκουός, και το κακάο. Υπήρχε αρκετή, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να θρέψουν το βασίλειο, αλλά λίγο αριστερά πάνω.

Εν τω μεταξύ, Μάγια κοινωνία μεγάλωνε επικίνδυνα βαριά. Πάροδο του χρόνου, ελίτ πολυγαμία και ενδογαμία μεταξύ των βασιλικών οικογενειών ήρθαν να προστεθούν στην άρχουσα τάξη. Οι άρχοντες απαίτησε νεφρίτη, όστρακα, φτερά από το εξωτικό πουλί κετσάλ, φανταχτερά κεραμικά και άλλα ακριβά τελετουργικά accoutrements να επιβεβαιώσουν το καθεστώς τους στο σύμπαν Μάγια. Ένας βασιλιάς που δεν θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των συγγενών του, διακινδύνευσε να αποξενώσει τους.

Η παραδοσιακή αντιπαλότητα μεταξύ των κρατών μόνο επιδείνωσε την κατάσταση. Η kuhul ajaw προσπάθησε να ξεπεράσει τους γείτονές τους, αξιοποιώντας μεγαλύτερες ναούς και πιο κομψά παλάτια και στάσης πιο εξεζητημένες δημόσια θεάματα. Όλα αυτά απαιτείται περισσότερη εργασία, η οποία απαιτούσε μεγαλύτερους πληθυσμούς και, ίσως, περισσότερο πολέμους για ακριβή φόρο τιμής σε καταναγκαστική εργασία από νεκρά εχθρούς. Υπερφορτώνεται, οι Μάγια πολιτικό σύστημα άρχισε να υποχωρεί.



ngm.nationalgeographic

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου