Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

~ * Ένα στιγμιότυπο της Θάλασσας Ice * ~





Ο Αρκτικός Ωκεανός καλύπτεται από ένα δυναμικό στρώμα πάγου στη θάλασσα που μεγαλώνει κάθε χειμώνα και συρρικνώνεται κάθε καλοκαίρι, φθάνοντας το ετήσιο ελάχιστο μέγεθος του κάθε πτώση. Ενώ για το 2010 ελάχιστες Μένει να δούμε, Aqua δορυφόρου της NASA συλλαμβάνονται αυτό το στιγμιότυπο στις 3 Σεπτεμβρίου.









Πώς τον δορυφόρο Aqua «βλέπει» ο πάγος στη θάλασσα; Μικροκύματα. Τα πάντα στην επιφάνεια της Γης - συμπεριλαμβανομένων των ατόμων - εκπέμπει ακτινοβολία μικροκυμάτων, οι ιδιότητες του οποίου ποικίλουν ανάλογα με την πηγή εκπομπών, επιτρέποντας έτσι τον αισθητήρα μικροκυμάτων AMSR-E Aqua στο χάρτη του πλανήτη.

Πάγο εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία μικροκυμάτων από το νερό, κάνοντας περιοχές του ωκεανού με κυμαινόμενο πάγο φαίνεται πολύ πιο φωτεινή από τον ανοικτό ωκεανό με τον αισθητήρα AMSR-Ε. Η διαφορά αυτή επιτρέπει τον δορυφόρο για να καταλάβει ένα θαλάσσιο πάγο ρεκόρ όλο το χρόνο, μέσα από σύννεφο καλύπτει και τους μήνες της πολικής νύχτας. Συνεχής αρχεία είναι σημαντική, επειδή του θαλάσσιου πάγου είναι δυναμική. Εκτός από την τήξη και τη δέσμευση, οι κινήσεις πάγο με τον άνεμο και τα ρεύματα που μπορούν να την οδηγήσουν σε διάσπαση ή συσσωρεύονται.

"Τα δεδομένα από AMSR-Ε και άλλων δορυφόρων της NASA είναι κρίσιμης σημασίας για την κατανόηση του συνδέσμου μεταξύ του πάγου της θάλασσας και των ωκεανών και της ατμόσφαιρας," δήλωσε ο Tom Wagner, κρυόσφαιρας διαχειριστή του προγράμματος της NASA στο Αρχηγείο στην Ουάσιγκτον. "Είναι σημαντικό για εμάς να κατανοήσουμε αυτές τις συνδέσεις για τη βελτίωση της προβλεπτικά μοντέλα μας για το πώς ο πλανήτης θα αλλάξει."

Ο πάγος της Αρκτικής θάλασσας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα. Ο πάγος ψύχει τον πλανήτη με το ηλιακό φως αντανακλά πίσω στο διάστημα. Βοηθά επίσης να οδηγείτε την κυκλοφορία των ωκεανών, μετατρέποντας το ζεστό νερό του Ειρηνικού, που χύνεται στον Αρκτικό στο κρύο, saltier νερό που χύνεται στον Ατλαντικό. Το θαλάσσιο πάγο σχήματα επίσης θεμελιωδώς την Αρκτική? Τον καθορισμό των οργανισμών που απαρτίζουν το οικοσύστημα και τη διατήρηση της θερμότητας από τον ωκεανό από την τήξη την παγωμένη τούνδρα.

Στην πτώση του 2009, ο πάγος της Αρκτικής θάλασσας έφθασε ελάχιστο δυνατό βαθμό της για περίπου 12 Σεπτεμβρίου, και ήταν το τρίτο χαμηλότερο από μετρήσεις μικροκύματα δορυφόρου που έγιναν οι πρώτες το 1979. Οι ερευνητές ενδιαφέρονται για το έτος σε έτος αλλαγές, οι οποίες μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταβλητή, έτσι ώστε οι επιστήμονες χρειάζονται πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, από τα στοιχεία για την εξέταση των μακροπρόθεσμων τάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι μεγάλες ελάχιστων σημειώθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με άλλη έρευνα της NASA, η οποία δείχνει Ιανουάριος 2000 - Δεκέμβριος 2009 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί.

Καθώς ο πάγος στη θάλασσα του 2010 πλησιάζει ελάχιστο αργότερα αυτό το μήνα, αναζητούν εικόνες και αναλύσεις από τη NASA και το Εθνικό χιόνι και πάγο Data Center, στο Boulder, Colo 



nasa.gov






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου