Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

~ * MΑΓΙΑΣ _ Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ * ~


Saga ενός πολιτισμού σε τρία μέρη: Η άνοδος, η μνημειακή μεγαλοπρέπεια και την κατάρρευση.
Από τον Guy Gugliotta



Φωτογραφία από τον Simon Norfolk με την άδεια της Conaculta-INAH, Μεξικό
Η καταδικασμένη μεγαλείο των Μάγια εκτυλίχθηκε με φόντο τα τροπικά δάση του νότιου Μεξικού και της Κεντρικής Αμερικής. Εδώ, Classic Μάγια πολιτισμού κατέληξε σε απίθανα ύψη. Να χαράξουμε μια κουλτούρα της οποίας οι ρίζες φθάνουν Preclassic πίσω 3.000 χρόνια, αρχίζουμε με τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η έλευση ενός πολέμαρχου από κεντρικό Μεξικό μπαίνει σε μια εποχή μεγαλοπρέπειας και αριστουργήματα, όπως η μάσκα του θανάτου του βασιλιά της Palenque Pakal. Αλλά αυτοκρατορίες οδηγήσει μόνο στην πτώση. Καταλήγουμε με την κλιμάκωση της καταστροφής-φυσικών και ανθρωπογενών-ότι επέσπευσαν τη Classic Μάγια κατάρρευση, αφήνοντας τη φύση να ανακτήσει το μεγαλείο.

Η ΑΝΟΔΟΣ
Η Kingmaker
Ο ξένος έφτασε ως την εποχή της ξηρασίας άρχισαν να σκληραίνουν τα μονοπάτια ζούγκλα, επιτρέποντας στρατούς για να περάσει. Πλαισιώνεται από πολεμιστές του, βάδισε προς την πόλη των Μάγια Waka, το παρελθόν ναοί και αγορές και σε όλη την ευρεία πλατείες. Οι πολίτες πρέπει να έχουν μαρτυρήσει εντυπωσιάστηκε όχι μόνο από την επίδειξη δύναμης, αλλά και από υπερβολικές φτερωτά των ανδρών headdresses, ακόντια, ασπίδες και αντικατοπτρίζεται-τη στολή του ένα μακρινό αυτοκρατορικής πόλης.

Αρχαίες επιγραφές αναφέρουν την ημερομηνία της 8ης Ιανουαρίου, 378, καθώς και το όνομα του ξένου ως Born Is Fire. Έφτασε στο Waka, στη σημερινή της Γουατεμάλας, ως απεσταλμένος από μια μεγάλη δύναμη στα υψίπεδα του Μεξικού. Στις επόμενες δεκαετίες, το όνομά του θα εμφανιστεί στην μνημεία σε όλη την επικράτεια των Μάγια, ο πολιτισμός ζούγκλα του Mesoamerica. Και στο πέρασμά του, οι Μάγια κατέληξαν σε απόγειό που διήρκεσε πέντε αιώνες.

Οι Μάγια ήταν πάντα ένα αίνιγμα. Δεκαετίες πριν τις δόξες του κατέστρεψαν πόλεις τους και τα όμορφα, αλλά αποκρυπτογραφηθεί γραφή τους είχε πολλούς ερευνητές φανταστούμε μια ευγενή κοινωνία των ιερέων και γραφείς. Όπως epigraphers τελικά έμαθε να διαβάζει τα ιερογλυφικά Μάγια, μια πιο σκοτεινή εικόνα προέκυψε, από αντιμαχόμενες δυναστείες, αντιπαλότητες δικαστήριο, και τα παλάτια που τίθενται σε φακό. Μάγια ιστορία έγινε ένα "χαλί" ακριβείς ημερομηνίες και έντονα το όνομα του τόπου.

Αλλά βαθιά μυστήρια παρέμειναν, μεταξύ των οποίων και αυτό που ώθησε τελικό άλμα των Μάγια απέναντι στο μεγαλείο. Γύρω από τη φωτιά στιγμή γεννιέται είναι φήμη εξαπλωνόταν, ένα κύμα σάρωσε αλλάξετε τον κόσμο των Μάγια. Ό, τι είχε μια συλλογή από εσωστρεφή πόλεων-κρατών επεκταθεί τους δεσμούς τους με τους γείτονές τους και άλλους πολιτισμούς και έφτασε στα ύψη της καλλιτεχνικής επίτευγμα που καθορίζουν την Κλασική περίοδο Μάγια.

Νέες ενδείξεις, που βρέθηκαν από την κατάφυτη ερείπια και πείραζαν από τα πρόσφατα αποκρυπτογραφήθηκε κείμενα, σημείο στο Fire Is Born ως κεντρικό πρόσωπο σε αυτόν τον μετασχηματισμό. Αν και αποσπασματικά, τα αποδεικτικά στοιχεία που προέκυψε κατά την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι αυτή η μυστηριώδης ξένος remade την πολιτική ηγεσία του κόσμου Μάγια. Ανάμειξη διπλωματία και δύναμη, που σφυρηλάτησε συμμαχίες, εγκαθίστανται νέες δυναστείες, και την εξάπλωση της επιρροής του στο μακρινό πόλης-κράτους που εκπροσωπείται, η μεγάλη μητρόπολη της Teotihuacan κοντά σημερινή Πόλη του Μεξικού.

Οι μελετητές διαφωνούν σχετικά με τη φύση της κληρονομιάς του, αν μπαίνει σε μια διαρκή εποχή της ξένης κυριαρχίας ή καταλυτικό homegrown αλλαγή. Είναι επίσης πιθανό ότι οι Μάγια είχαν ήδη προορίζονταν για το μεγαλείο, και Fire Is Born πήρε μόλις ένα τυχερό στιγμή για να επισκεφθείτε. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άφιξή του αποτελεί σημείο καμπής. «Δεν ξέρω αν Fire Is Born ανακάλυψε το νέο σύστημα», λέει ο Νικολάι GRUBE του Πανεπιστημίου της Βόννης », αλλά ήταν εκεί από την αρχή."

Ακόμη και πριν από την πυρκαγιά είναι Born, η Μάγια είχε ανέλθει σε απίθανη ύψη σε μια σκληρή γη. Σήμερα, τις πεδινές περιοχές του νότιου Μεξικού και Peten απόδοση της Γουατεμάλας περιοχή λίγο μετά βίας επιβίωση για τους κατοίκους τους. "Ένα υψηλό πολιτισμό», λέει ο Vanderbilt University Μάγια λόγιος Arthur Demarest, «δεν είχε καμία επιχείρηση που είναι εκεί."

Ο καθορισμός της αρχαίας Waka, τώρα γνωστή ως El Περού, είναι πιθανώς πολύ όπως ήταν όταν το πρώτο Μάγια φθάσει, ίσως στο 1000 π.Χ.,σε ένα πυκνό δάσος βροχής όπου κατακόκκινη αρά, toucans, και γύπες φωλιάζουν σε πανύψηλους τροπική ξυλεία. Spider πιθήκους ταλαντεύεται από κλαδιά και τα αμπέλια, και οι πίθηκοι ουρλάζων παρακάτω στην απόσταση. Όταν βρέχει στο Peten, κουνούπια σμήνος σε τέτοιες σύννεφα που είναι Μάγια σήμερα πρέπει να τους το αυτοκίνητο με λιπαρή καπνός από πυρσούς καύσης cohune καρύδια παλάμη. Στην εποχή της ξηρασίας, η θερμότητα που ψήνει τα υγροτοπικά Bajos, ή bottomlands, η πτώση των ποταμών, και η ξηρασία απειλεί. Είναι μια χώρα με μεγάλα μαχαίρια και λάσπη, ερπετά και τον ιδρώτα, και οι γάτες-κυρίως balam, ο ιαγουάρος, άρχοντας της ζούγκλας.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου