Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

~ * ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ * ~



Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου, ιατρός αντιγήρανσης και προαγωγής υγείας











Ποια είναι αυτά που δεν γνωρίζετε για τον καρκίνο του μαστού; Αφήνουμε προσωρινά το ζήτημα των μύθων για την υπέρταση προκειμένου να καταπιαστούμε σε αυτό και στο επόμενο άρθρο της σειράς με τα εξής ερωτήματα:

Πόσο αποτελεσματική είναι η μέχρι σήμερα πρόληψη του καρκίνου του μαστού; Ποιοι είναι οι πραγματικοί παράγοντες κινδύνου και οι αιτίες που τον προκαλούν και πώς μπορούμε να προστατευθούμε; Ποιο συγκεκριμένο ρόλο παίζουν οι ορμόνες, το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής και διατροφής, η κληρονομικότητα; Ποια ορμονική εκτροπή είναι ο συχνότερος ασύλληπτος κλέφτης της υγείας μας και συνάμα ενθαρρύνει τον καρκίνο του μαστού; Ποιες είναι οι έξυπνες εξετάσεις για σωστή πρόληψη και ποια η πραγματική χρησιμότητα της μαστογραφίας; Ποιοι είναι οι φυσικοί τρόποι αντικαρκινικής προστασίας; 

Τα πραγματικά επιστημονικά συμπεράσματα για αυτές τις ερωτήσεις ξαφνιάζουν και τότε καταλαβαίνουμε πόσα πράγματα ίσως δεν έχουν ειπωθεί για τον καρκίνο του μαστού. 

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σήμερα, σχεδόν όπως και πριν από 50 χρόνια, μόνο μία στις τρεις γυναίκες επιβιώνει από κακοήθη καρκίνο του μαστού. Και αυτό παρά τα νέα μέσα που έχουν προστεθεί στη μόνη αγωγή που ήταν από τότε διαθέσιμη, δηλαδή τη μαστεκτομή. 

Με άλλα λόγια, παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν σε έρευνες και επώδυνες θεραπείες, φαίνεται ότι η συνηθισμένη ιατρική προσέγγιση αποφέρει φτωχά αποτελέσματα, σίγουρες παρενέργειες και καμία διαβεβαίωση για επιβίωση. 

Από την άλλη, οι όποιες κουβέντες για πρόληψη δεν ασχολούνται με τον πυρήνα και τα πραγματικά αίτια του προβλήματος -που είναι ορμονικά και άλλα- και με τα οποία θα ασχοληθούμε ακροθιγώς στη συνέχεια.

Έχοντας πει αυτά, ας αρχίσουμε τώρα να βλέπουμε κατάματα μερικές αλήθειες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Μέσα στις λίγες προηγούμενες δεκαετίες η συμβατική ιατρική έχει κάνει λίγη διαφορά στο τι θα σας συμβεί αν πάθετε τέτοιο καρκίνο. 

Επίσης, τίποτα από ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα δεν έχει ελαττώσει τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αν πάθετε καρκίνο του μαστού θα λάβετε περισσότερη αγωγή από ό,τι πριν από 50 χρόνια, θα ξοδευτείτε σαφώς περισσότερο, κι αν η μορφή του είναι μοιραία μπορεί να κερδίσετε μερικούς παραπάνω μήνες ζωής (συνήθως πολύ κακής ποιότητας). 

Ωστόσο σημαντικές στατιστικές φαίνεται να δείχνουν ότι οι συμβατικές αγωγές (φάρμακα, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία) κατά του καρκίνου του μαστού δεν αποφέρουν σημαντικά οφέλη μακροπρόθεσμα. Ο τρόπος που σήμερα αντιμετωπίζεται το όλο πρόβλημα είναι μάλλον ότι είναι καλύτερο να κάνουμε κάτι από το να μην κάνουμε τίποτε. 

Αν έχετε έναν επιθετικό ή μη τοπικό καρκίνο του μαστού, οι πιθανότητές σας να πεθάνετε από αυτόν εξακολουθούν να είναι μία στις τρεις, οι ίδιες όπως επί δεκαετίες μέχρι τώρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, μέχρι πρόσφατα, ο καρκίνος ήταν η κορυφαία αιτία θανάτου, πάνω και από τα καρδιαγγειακά, στους ανθρώπους κάτω των 65 στις ΗΠΑ. Ωστόσο πρόσφατα έγινε η Νο 1 αιτία θανάτου γενικώς, για όλες τις ηλικίες, ξεπερνώντας και τα καρδιαγγειακά! 

Θα προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στο τι πραγματικά προκαλεί τον καρκίνο του μαστού, και στο πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τόσο την αρχική εμφάνισή του όσο και την επανεμφάνισή του, άπαξ και έχει ήδη συμβεί. Όλα αυτά όμως για να μεταφραστούν σε απτό όφελος για τη σημερινή γυναίκα προϋποθέτουν να παραδεχθούμε ότι οι μέχρι σήμερα αγωγές του καρκίνου του μαστού δεν επαρκούν και να έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε νέες, πιο αιτιολογικές και ασφαλείς προσεγγίσεις. 

Επιπλέον, οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού χρειάζονται υποστήριξη στο δικαίωμά τους για πλήρη πληροφόρηση και αβίαστη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τις αγωγές που υποβάλλονται. 

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Ο καρκίνος του μαστού μαζί με εκείνον του δέρματος είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα, που σχεδόν πάντα οφείλεται στο κάπνισμα τσιγάρων. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 54 ετών, και την απολύτως συχνότερη αιτία θανάτου γενικώς (από όλες τις αιτίες) στις γυναίκες 45-50 ετών. Η πενταετής επιβίωση είναι 95%,ωστόσο στο 50% των περιπτώσεων θεραπείας υποτροπιάζει. Πάντως οι γυναίκες έχουν δεκαπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιά παρά από καρκίνο του μαστού.

Γυναίκες νεότερες των 45 ετών βρίσκονται σε 26 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο για υποτροπή καρκίνου του μαστού συγκριτικά με γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι μορφές του καρκίνου από τις οποίες πεθαίνουν αυτές οι μέσης ηλικίας γυναίκες δεν είναι οι κατ’ εξοχήν καλοήθεις, «99 % θεραπεύσιμοι» λεγόμενοι καρκίνοι DCIS (ductal carcinoma in situ) που έχουν ανιχνευθεί κατά κόρον από τις αρχές της δεκαετίας του 80 με τις μαστογραφίες (και έτσι βελτίωσαν πλασματικά τα ποσοστά ανίχνευσης). 

Απεναντίας, είναι θανατηφόροι μεταστατικοί καρκίνοι που σκοτώνουν γρήγορα άπαξ και αρχίσουν να εξαπλώνονται. 

Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού αυξάνεται σταθερά, και οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: Σύμφωνα με το National Cancer Institute, σημειώθηκε περισσότερο από 40% αύξηση μεταξύ 1973-1998. Μερικοί θα επιχειρηματολογήσουν ότι η αύξηση αυτή ίσως οφείλεται στην καλύτερη και πρωιμότερη ανίχνευσή του. 

Όμως ακόμα και για γυναίκες άνω των 80 ετών, όπου το ζήτημα της από νωρίς ανίχνευσης είναι αμφίβολο, η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του μαστού έχει ανέλθει κατά τα τελευταία 30 χρόνια από 1 στις 30 γυναίκες σε 1 στις 8. 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ & ΑΙΤΙΕΣ 

Στα επόμενα θα αναφερθούν μερικοί από τους πραγματικούς παράγοντες κινδύνου και αιτίες και πώς αυτά μπορούν να μειωθούν στη ζωή της γυναίκας για να γίνει πραγματική πρόληψη της εκδήλωσης ή της επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού. 

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο σκοπός της ιατρικής αντιγήρανσης είναι η πρόληψη του καρκίνου και η συμπλήρωση των συμβατικών τρόπων «κόψε, κάψε, δηλητηρίασε». Σκοπός σίγουρα δεν είναι η αντικατάσταση των συμβατικών θεραπειών, αλλά η συμπλήρωσή τους ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και λιγότερο τοξικές. 

ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΤΡΟΠΕΣ

Πολλές γυναίκες θα μπορούσαν ίσως να είχαν αποφύγει τον καρκίνο του μαστού, αν ήξεραν ότι είχαν συγκεκριμένες ορμονικές ανωμαλίες που τον προκάλεσαν και είχαν φροντίσει έγκαιρα να θεραπευθούν. Η αλήθεια είναι ότι η κατάλληλη ιατρική διερεύνηση που θα δώσει την πρέπουσα σημασία στα προειδοποιητικά καμπανάκια και θα διορθώσει τις ορμονικές εκτροπές που κρύβονται πίσω από την ύπουλη αυτή νόσο είναι σήμερα το ζητούμενο.

Ποια είναι η μεγαλύτερη βιολογική δύναμη του πλανήτη; Οι ορμόνες μας! Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι οι ορμονικές διαταραχές αποτελούν τις υποκείμενες αιτίες ή τουλάχιστον συμβάλουν πάρα πολύ στις πιο θανατηφόρες ασθένειες του αναπτυγμένου κόσμου. 

Κι όμως, αυτές οι ορμονικές ανωμαλίες συχνά μας διαφεύγουν, επειδή δεν έχει δοθεί αρκετή προσοχή στις σχέσεις των ορμονών μεταξύ τους, ούτε στο ότι το κριτήριο για να εντοπιστούν οι ανωμαλίες αυτές δεν είναι μόνο η μέτρηση των στιγμιαίων επιπέδων μιας ορμόνης έξω από τα κύτταρα στο αίμα, αλλά και η μέτρηση του πόση ορμόνη μπήκε πράγματι μέσα στα κύτταρά μας και χρησιμοποιήθηκε, καθώς και τα παράπονα και κλινικά σημεία που εμφανίζει η ασθενής λόγω της περίσσειας ή της έλλειψης της εκάστοτε ορμόνης, αρκεί ο ιατρός να γνωρίζει πως να ψάξει και να ερμηνεύσει. 

Έτσι λοιπόν σήμερα πολύ περισσότερες γυναίκες από ό,τι φανταζόμαστε βρίσκονται εκτεθειμένες σε αυξημένο κίνδυνο για ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο, και δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό διότι το αγνοούν ή χειροτερεύουν τα πράγματα ρίχνοντας με τον τρόπο ζωής τους λάδι στη φωτιά. 

Στη συνέχεια θα επισημανθούν τα σπουδαιότερα ορμονικά ζητήματα που όταν αρθούν ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μειώνεται σημαντικά. 

Το πρώτο και μείζον είναι η έλλειψη εκείνης της ορμόνης που εξουδετερώνει την υπερβολική (βλέπε καρκινογόνο) δράση των οιστρογόνων. Στο γυναικείο οργανισμό τα οιστρογόνα είναι μια ομάδα ορμονών που προσφέρει ό,τι πιο θηλυκό υπάρχει στη γυναίκα. Χωρίς αυτά χάνεται και η υγεία και η θελκτικότητά της. 

Ωστόσο τα οιστρογόνα, και ιδιαίτερα η οιστραδιόλη (Ε2) μαζί με ένα παράγωγό της, μεταξύ άλλων δίνουν σήμα στα κύτταρα να αυξάνονται και να πολλαπλασιάζονται ενώ προσφέρουν νεύρο και ζωτικότητα στη γυναίκα. Για να επέλθει ισορροπία η δράση αυτή των οιστρογόνων εξουδετερώνεται από μια ορισμένη ορμόνη που μειώνει τους οιστρογονικούς υποδοχείς στα κύτταρα κι ετσι τα προστατεύει από το να μετατραπούν σε καρκινικά και τους επιτρέπει να γίνουν ώριμα και καλά διαφοροποιημένα.

ΠΟΣΟ «ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ» ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;

Όταν λείπει αυτή η ορμόνη-εξουδετερωτής των οιστρογόνων, η γυναίκα βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο του μαστού, της μήτρας ή των ωοθηκών. Έχει αισθητά συμπτώματα πριν από την έμμηνο ρύση που συνήθως θεωρούνται «φυσιολογικά», όπως πρήξιμο ή και πόνο στο στήθος, νευρικότητα και ευσυγκινησία, πρήξιμο (οίδημα) σε όλο το σώμα, ενοχλήσεις (πόνος, τάση, κράμπες) χαμηλά στην κοιλιά, πόνο χαμηλά στη μέση, ημικρανίες και πονοκεφάλους, καθώς και πολύ αίμα τη δεύτερη μέρα της ρύσης, πόνο κατά τη ρύση και ρύση που διαρκεί αρκετά έως πολύ. 

Όταν μια γυναίκα έχει τα περισσότερα από αυτά βρίσκεται εκτεθειμένη σε υπερβολική οιστρογονική δράση ακόμα κι αν τα οιστρογόνα της δεν είναι σε απόλυτες τιμές υψηλά, και αυτό επειδή τα οιστρογόνα κυριαρχούν επί της ορμόνης-εξουδετερωτή που της λείπει. 

Συχνά η έλλειψη αυτής της ορμόνης-εξουδετερωτή έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση κύστεων ή ινοαδενωμάτων στους μαστούς (ινοκυστική μαστοπάθεια), ινομυωμάτων ή πολυπόδων στη μήτρα, ενδομητρίωσης και κύστεων στις ωοθήκες. Τα ευρήματα αυτά δεν είναι απαραιτήτως «αθώα», και ενδεχομένως αποτελούν πρώιμα στάδια πιθανής εξαλλαγής σε ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο, όπως αυτόν του μαστού. 

Συνεπώς μια γυναίκα για την οποία ο απεικονιστικός έλεγχος έδειξε τέτοια ευρήματα ή που έχει τα ως άνω προεμμηνορυσιακά συμπτώματα θα πρέπει να διορθώσει την ορμονική της ανεπάρκεια. Πώς; Πιθανόν λαμβάνοντας τη φυσική αυτή ορμόνη που της λείπει σε χαμηλές φυσιολογικές δόσεις (ή βοηθούμενη με φυσικούς τρόπους να την παράγει καλύτερα η ίδια) και διορθώνοντας τη συνολική της ορμονική ισορροπία με ιατρική καθοδήγηση και ορμονικά έξυπνες βελτιώσεις στον τρόπο ζωής και τη διατροφή της.

Το παζλ των ορμονικών εκτροπών που συμβάλλουν στον καρκίνο του μαστού συμπληρώνεται και από αρκετά άλλα ζητήματα, για τα οποία υπάρχουν νέες γνώσεις που αλλάζουν τα δεδομένα τόσο για την έγκαιρη διάγνωση όσο και για τους σωστούς τρόπους αντιμετώπισής τους. 

Οι ορμονικές αυτές διαταραχές αφορούν τόσο το θυρεοειδικό κύκλωμα, όσο και την ισορροπία του τελικού συστήματος ορμονών που ρυθμίζει σαν τροχονόμος σχεδόν όλα τα ορμονικά σήματα μέσα στα κύτταρα και την αμυντική-ανοσολογική μας ικανότητα. Κι αυτό επειδή ο καρκίνος είναι στην ουσία εκδήλωση μιας ανεπάρκειας του ανοσολογικού μας συστήματος στο να εγκλωβίσει και να καταστρέψει έγκαιρα τα καρκινικά κύτταρα που συνεχώς δημιουργούνται, και μιας ανεπάρκειας στα θρεπτικά στοιχεία που χρειαζόμαστε για να περιορίσουμε τη μετάσταση και εξάπλωσή τους.

Θα συνεχίσουμε στο επόμενο άρθρο με τις αιτίες καρκινογένεσης (τόσο καρκίνου του μαστού όσο και γενικότερα) και με τους άλλους πολύ σπουδαίους –και εν πολλοίς άγνωστους- παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

(ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι αναγνώστες μπορούν να βρίσκουν προηγούμενα άρθρα της σειράς κλικάροντας στις συνδέσεις – links που ακολουθούν κάτω από το άρθρο ή αναζητώντας τα βάζοντας το όνομα του συγγραφέα στη μηχανή αναζήτησης του zougla.gr. 
Επίσης στο site του ιατρού drfilimon.gr















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου