Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

~ * Εφιάλτης 8,9 Ρίχτερ χτύπησε την Ιαπωνία * ~










Eικόνες αποκάλυψης στην Ιαπωνία, μετά το φονικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε στις 08:00 το πρωί ώρα Ελλάδας το νησί Honshu της Ιαπωνίας και θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους που έχουν σημειωθεί στον πλανήτη.

Της ισχυρής σεισμικής δόνησης ακολούθησε τσουνάμι που το ύψος έφτασε ακόμη και τα 12 μέτρα, ενώ πολλοί μετασεισμοί ταρακούνησαν τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής απολογισμούς ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 337 με τις αρχές να εκτιμούν ότι ενδέχεται να ξεπεράσουν τους χίλιους, ενώ 531 άνθρωποι αγνοούνται και οι τραυματίες εκτιμάται στους 600. Επίσης, τα ξένα ΜΜΕ αναφέρουν τουλάχιστον 88.000 αγνοούμενους σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μέχρι στιγμής πάνω από 1.800 σπίτια καταστράφηκαν στην περιοχή της επαρχίας Φουκουσίμα.

Oι καταστροφές από τον σεισμό και το τσουνάμι
Ο ισχυρός σεισμός 8,9 βαθμών και το τσουνάμι που έπληξαν τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές στις επαρχίες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα, Τσίμπα, Ιβάτε και Τόκιο.

 Ένα φράγμα έσπασε στην περιοχή της Φουκουσίμα, παρασύροντας σπίτια, ενώ αρκετοί κάτοικοι αγνοούνται.

- Ένα πλοίο μιας ναυπηγικής εταιρείας του λιμανιού Ισινομάκι με περίπου εκατό ανθρώπους, παρασύρθηκε από το τσουνάμι στο νομό Μιγιάγκι.

-Δύο τρένα, τα οποία μεταφέρουν άγνωστο αριθμό επιβατών, αγνοούνται. Το ένα χάθηκε στην περιοχή Μιγιάγκι και το άλλο στην Ιβάτε.

-Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη της Σεντάι.

-Έξι χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους γύρω από την πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι, καθώς η πίεση στο εσωτερικό του αντιδραστήρα Νο.1 έχει αρχίσει να αυξάνεται, με κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας.

-Στο κέντρο του Τόκιο, η οροφή ενός κτιρίου κατέρρευσε την ώρα που 600 φοιτητές παρακολουθούσαν μια τελετή αποφοίτησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετά άτομα.

- Τουλάχιστον έξι πυρκαγιές αναφέρθηκαν στην πρωτεύουσα και 80 στις πληγείσες περιοχές.

- 4,4 εκατομμύρια σπίτια έχουν μείνει χωρίς ρεύμα στα βορειοανατολικά.

- Εκτεταμένα προβλήματα έχουν προκληθεί στην σιδηροδρομική, οδική και εναέρια κυκλοφορία σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

- Ο αεροδιάδρομος της Σεντάι είχε πλημμυρίσει.

- Η βάση των δυνάμεων αυτοάμυνας της Μιτσουσίμα, που βρίσκεται κοντά στη Σεντάι, έχει σχεδόν βυθιστεί.







Η αρχική εκτίμηση των ιαπωνικών Αρχών ήταν για δόνηση μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά σχεδόν αμέσως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών αναθεώρησε την ιαπωνική μέτρηση, ανακοινώνοντας ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 8,8 βαθμών. Η δόνηση σημειώθηκε σε ώρα αιχμής, τη στιγμή που οι κάτοικοι της πρωτεύουσας είτε βρίσκονταν στους χώρους εργασίας τους είτε στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους.
Ο σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν από τις 08:00 το πρωί ώρα Ελλάδας στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Τόκιο και σε εστιακό βάθος περίπου 40 χιλιομέτρων.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι ύψους μέχρι 10 μέτρων, το οποίο ενδεχομένως να χτυπήσει έως τις ακτές της Ρωσίας, τις Μαριάνες Νήσους, τις Φιλιππίνες αλλά και άλλες νησιωτικές συστοιχίες στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ήδη κύματα ύψους έως και 10 μέτρων έπληξαν διαδοχικά παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας, η οποία, παρότι έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένο σύστημα αντιμετώπισης από τσουνάμι, αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο πρόβλημα από τα υπερμεγέθη παλιρροϊκά κύματα.

Οι πρώτες εικόνες από την περιοχή του σεισμού δείχνουν τεράστια κύματα να παρασέρνουν ό,τι βρίσκουν στο διάβα τους. Οι τοπικές Αρχές μιλούν ήδη για βιβλική καταστροφή, απόρροια  των διαδοχικών κυμάτων που χτυπούν τις παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας. Ήδη τεράστιες εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει, δημιουργώντας την εικόνα της απόλυτης καταστροφής.

Προειδοποίηση για τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ειρηνικό

Μικρές είναι μέχρι στιγμής οι επιπτώσεις των παλιρροϊκών κυμάτων σε περιοχές, όπως η Ινδονησία και το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων, καθώς το ύψος των κυματισμών δεν ξεπέρασε τα 10 εκατοστά.

Συναγερμός για τσουνάμι κηρύχθηκε για όλες τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένων των ακτών της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής, μετά τον εξαιρετικά ισχυρό σεισμό που έπληξε τις ακτές της Βορειοανατολικής Ιαπωνίας.

Tη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης Παλιρροϊκών Κυμάτων.

Εξαιτίας των προειδοποιήσεων, οι ρωσικές Αρχές διέταξαν την άμεση εκκένωση της νήσου Σαχαλίνης αλλά και των περιοχών που βρίσκονται περιμετρικά αυτής. Περισσότεροι από 11.000 πολίτες του νησιού μετακινήθηκαν στην ενδοχώρα, ενώ την ίδια ώρα οι προειδοποιήσεις για εκδήλωση παλιρροϊκού κύματος έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό.


Ανακοίνωση του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters αναφέρει ότι οι Αρχές στη Χαβάη διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, καθώς ο κίνδυνος για την εμφάνιση παλιρροιακού κύματος είναι αυξημένος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τις οποίες αναμεταδίδουν τα διεθνή Μ.Μ.Ε., πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό σε παγκόσμια κλίμακα των τελευταίων 111 ετών.


zougla.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου