Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

~ * Η ταχύτητα του φωτός στην υπηρεσία των χρηματιστών * ~









Την ταχύτητα του φωτός θέλουν να εκμεταλλευτούν οι επιστήμονες, για να επιτύχουν τη γρηγορότερη δυνατή ταχύτητα στις συναλλαγές, για λογαριασμό των χρηματιστών, αφού «ο χρόνος είναι χρήμα».

Ο δρ. Γουάισνερ Γκρος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σημειώνει πως «πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν τρόπους για να εκμεταλλευτούν το τέχνασμα της ταχύτητας του φωτός, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα να «αγοράζουν χαμηλά» σε ένα μέρος και να «πωλούν ψηλά» σε ένα άλλο».

Σήμερα,υπάρχει μια τεράστια αγορά που έχει στόχο την κατασκευή ακόμα ταχύτερων καλωδίων οπτικών ινών για να μεταφερθούν οι εντολές για συναλλαγές όλο και πιό γρήγορα. Οι πληροφορίες σήμερα διακινούνται με ταχύτητες, που φτάνουν σχεδόν στο 90% αυτής του φωτός

Για την ακόμη ταχύτερη μεταφορά των δεδομένων, αρκετές χρηματοπιστωτικές εταιρίες έχουν αναθέσει σε ερευνητές να αναζητήσουν ιδανικές τοποθεσίες σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των ωκεανών, για την εγκατάσταση ειδικών κέντρων ενίσχυσης του σήματος μετάδοσης των πληροφοριών. Η δημιουργία τέτοιων κέντρων είναι βέβαια πολύ δαπανηρή ,αν για παράδειγμα, μιά τέτοια εγκατάσταση πρέπει να κατασκευαστεί σε πλωτή εξέδρα στον Ατλαντικό ωκεανό.

«Αν μια εταιρία δεν έχει τον προϋπολογισμό για να εγκαταστήσει κέντρα μεταφοράς δεδομένων στη μέση του ωκεανού ,μπορεί για παράδειγμα να χρησιμοποιήσει χερσαίες τοποθεσίες που θα βρίσκονται κοντά στην καλύτερη δυνατή θέση, ας πούμε στη Νέα Σκωτία για την ταχύτερη επικοινωνία ανάμεσα στα χρηματιστηριακά κέντρα της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου» λέει ο δρ Γουάισνερ Γκρος στο BBC.

Κάποια νησιωτικά συμπλέγματα στη μέση του ωκεανού δεν αποκλείεται μάλιστα να εξελιχθούν κάποια στιγμή σε παγκόσμια χρηματιστηριακά κέντρα ,τονίζει ο δρ Γουάισνερ Γκρος .

Το σίγουρο είναι ότι η πρώτη χρηματιστηριακή επιχείρηση που θα εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του φωτός στην μεταφορά δεδομένων θα έχει σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα - μέχρι οι άλλες επιχειρήσεις ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Πηγή: cosmo



.zougla.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου