Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

~ * Απόψε θα αγγίξουμε τη... Σελήνη * ~Την μεγαλύτερη πανσέληνο των τελευταίων 18 χρόνων, θα απολαύσουμε σήμερα το βράδυ, αφού το φεγγάρι θα βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη γη – μόλις 356.577 χιλιομέτρων.
Το σπάνιο αυτό φαινόμενο, που ονομάζεται σεληνιακό περίγειο, οφείλεται στο γεγονός ότι η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι ένας τέλειος κύκλος, αλλά μια έλλειψη.

Σήμερα λοιπόν, το φεγγάρι, στις 10 το βράδυ  θα βρεθεί στο περίγειο, δηλαδή στην ελάχιστη απόσταση από τον μητρικό του πλανήτη. Αυτό είναι περίπου 50.000 χιλιόμετρα πιο κοντά από ό,τι στο λεγόμενο απόγειο, δηλαδή την μέγιστη απόσταση από το κέντρο της τροχιάς.

Η πανσέληνος θα βρίσκεται στην κορύφωσή της στις 20:10, ενώ η ανατολή της θα γίνει στις 18:34 και η δύση της στις 05:52 την αυγή.

Πολλοί είναι αυτοί, που υποστηρίζουν ότι η έλξη της Σελήνης μπορεί να οδηγήσει σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Ντέιλι Μέιλ», αρκετοί είναι εκείνοι που συνδέουν το φαινόμενο αυτό με τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως ο σεισμός και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Πάντως, οι επιστήμονες έχουν διαφορετική άποψη, υπογραμμίζουν ότι το «φλερτ» Γης και Σελήνης  δεν θα επηρεάσει τις ισορροπίες στον πλανήτη μας.

«Δεν θα υπάρξουν σεισμοί ή εκρήξεις ηφαιστείων λόγω του φαινομένου, εκτός βέβαια και αν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να συμβούν» επισημαίνει ο αστρονόμος Πιτ Γουίλερ, από το Διεθνές Κέντρο Ραδιοαστρονομίας (ICRAR).
zougla.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου