Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

~ * Ορυκτά και πολύτιμοι λίθοι * ~









Περισσότεροι από 4.000 φυσικά ορυκτά -ανόργανα στερεά που έχουν ένα χαρακτηριστικό τη χημική σύνθεση και ειδικά κρυσταλλική δομή, έχουν βρεθεί στη Γη. Διαμορφώνονται απλών μορίων ή μεμονωμένα στοιχεία διατεταγμένα σε επανάληψη αλυσίδες, φύλλα, ή τρισδιάστατα συστοιχίες.
Ορυκτά τυπικά διαμορφώνονται κατά την λειωμένο βράχο ή μάγμα, δροσίζει, ή με το διαχωρισμό από τα ορυκτά πλούσια σε νερό, όπως η υπόγεια σπήλαια. Σε γενικές γραμμές, τα σωματίδια ορυκτών είναι μικρές, που έχουν συσταθεί στην κλειστούς χώρους, όπως οι ροές λάβας ή μεταξύ των κόκκων των ιζημάτων. Μεγάλες κρύσταλλοι βρίσκονται σε geodes και άλλα πετρώματα είναι σχετικά σπάνιες.
Rocks ίδιοι είναι κατασκευασμένα από συμπλέγματα ή μειγμάτων των μετάλλων και ορυκτών και πετρωμάτων επηρεάζουν landform ανάπτυξη και τη μορφή φυσικών πόρων όπως χρυσό, κασσίτερο, σίδηρο, μάρμαρο και γρανίτη.
Πυριτικών αλάτων-συμπεριλαμβανομένων χαλαζία, μαρμαρυγία, ολιβίνη, και τα πολύτιμα μέταλλα, όπως σμαράγδια-είναι η πιο κοινή κατηγορία των μεταλλευμάτων, καθώς και τα κύρια συστατικά των περισσότερων πετρωμάτων. Οξείδια, σουλφίδια, θειικά, ανθρακικά άλατα, και τα αλογονίδια άλλες μεγάλες κατηγορίες ορυκτών.
Πολύτιμοι λίθοι
Πολλά μέταλλα μορφή όμορφη κρυστάλλων, αλλά το πιο πολύτιμο από όλα είναι πολύτιμοι λίθοι . Uncut πολύτιμοι λίθοι είναι συχνά αρκετά συνηθισμένο ψάχνετε. Είναι μόνο όταν είναι κομμένα και στιλβωμένα ότι λαμβάνουν τη λαμπρότητα και τη λαμπρότητα που τους κάνει τόσο αξιόλογο.
Ιστορικά οι πολύτιμοι λίθοι έχουν χωριστεί σε πολύτιμους και ημιπολύτιμους τάξεις. Υπάρχει ένας αριθμός από ημιπολύτιμους λίθους, πολλές είναι αρκετά όμορφη, αλλά τα διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια και σμαράγδια να συνεχίσει να χαρακτηριστούν ως «πολύτιμο». (Σε ένα χρόνο, ο αμέθυστος θεωρήθηκε επίσης ένα πολύτιμο στολίδι, αλλά και μεγάλα αποθέματα βρέθηκαν αργότερα στη Βραζιλία, μειώνοντας την αξία της.)
Διαμάντια , από άτομα άνθρακα, είναι η σκληρότερη φυσική ουσία που βρίσκεται στη Γη. Συγκροτήθηκε κάτω από εξαιρετικά υψηλή πίεση εκατοντάδες μίλια υπόγεια, βρίσκονται σε πολύ λίγες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Γραφίτης αποτελείται επίσης από άτομα άνθρακα, αλλά με διαφορετική διάταξη-που εξηγεί γιατί διαμάντι είναι το πιο δύσκολο και τα μεταλλικά και γραφίτη (που χρησιμοποιείται σε μόλυβδο μολύβι) είναι ένα από τα πιο απαλά.
Ρουμπίνια σχηματίζονται από ένα μέταλλο που ονομάζεται κορούνδιο, που αποτελείται από οξείδιο του αργιλίου. Το κόκκινο χρώμα προκαλείται από τα ίχνη του χρωμίου. Κορούνδιο αποτελεί επίσης ζαφείρι σε πολλά χρώματα, τα οποία συνήθως προέρχονται από ίχνος μείγματα του σιδήρου, του τιτανίου, και χρώμιο.
Σμαράγδια σχηματίζονται από ένα ορυκτό που ονομάζεται beryl των οποίων η χημική φόρμουλα είναι ένα σύνθετο μίγμα βηρυλλίου, αλουμίνιο, πυρίτιο, και το οξυγόνο. Το χρώμα προέρχεται από πρόσθετες ίχνη από χρώμιο και βαναδίου. Διαφορετικά ιχνοστοιχεία μπορούν να παράγουν άλλα χρώματα, επιτρέποντας beryl για να σχηματίσουν ημιπολύτιμους λίθους όπως το γαλαζοπράσινο .
Ορυκτά και πολύτιμοι λίθοι έχουν χαρακτηριστεί από φυσικές τους ιδιότητες, όπως η σκληρότητα, η στιλπνότητα, χρώμα, πυκνότητα, και ο μαγνητισμός. Είναι, επίσης, από τους τρόπους με τους οποίους διάλειμμα, ή τον τύπο του σήματος, ή με συνεχές φιλμ, που αφήνουν όταν τρίβεται σε ένα εργαλείο εργαστήριο που ονομάζεται πλάκα ράβδωση.




nationalgeographic.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου