Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

~ * ΠΑΓΟΝΙ * ~

peacock Pictures, Images and Photos

Παγόνι, Πουλί της οικογένειας των φασιανιδών, της τάξης των ορνιθόμορφων. Το επιστημονικό όνομά του είναι ταώς ο λοφιοφόρος. Παρουσιάζει έντονο φυλετικό διμορφισμό. Το μήκος του αρσενικού φτάνει το 1,25 μ., ενώ του θηλυκού ένα μέτρο περίπου. Το φτέρωμα των αρσενικών έχει γαλάζιο και πράσινο λαμπρό χρωματισμό στην κοιλιά, το στήθος και το κεφάλι και η ουρά αποτελείται από μακριά (1,25 μ.) πηδαλιοειδή φτερά, διακοσμημένα με πορτοκαλί, μαύρα, μπλε και πράσινα οφθαλμοειδή στίγματα. Όταν το αρσενικό θέλει να προσελκύσει την προσοχή των θηλυκών, ανοίγει κάθε τόσο την ουρά του σε σχήμα βεντάλιας και επιδεικνύεται. Ύστερα από πολύπλοκες ερωτικές επιδείξεις τα αρσενικά ζευγαρώνουν διαδοχικά με πολλά θηλυκά.

peacock Pictures, Images and Photos
Το κομψό κεφάλι του είναι στολισμένο μ` ένα πολύ όμορφο λοφίο, που αποτελείται από εικοσιπέντε όρθια φτερά. Το ράμφος του είναι μυτερό, έχει κίτρινο χρώμα και τα μάτια του είναι πολύ ζωηρά. Τα πόδια του είναι πολύ δυνατά και στο αρσενικό είναι εφοδιασμέα με ισχυρά πλήκτρα.
Τα θηλυκά έχουν καστανόγκριζο φτέρωμα με σκούρες λωρίδες και είναι άχαρα σε σύγκριση με τα αρσενικά. Την άνοιξη γεννούν από τέσσερα μέχρι δέκα αβγά, που τα κλωσούν ένα μήνα περίπου.
Το π. τρέφεται με σπόρους, τρυφερούς βλαστούς, διάφορα έντομα και μικρά ερπετά. Κατάγεται από τα πυκνά δάση των Ινδιών, όπου ζει και σήμερα σε άγρια κατάσταση, κατά ομάδες τριάντα μέχρι σαράντα ατόμων. Ήταν γνωστό στη Μεσοποταμία από τον 3ο αι. π.Χ. Ο Μέγας Αλέξανδρος έστειλε πολλά παγόνια στην Ελλάδα και αργότερα το π. διαδόθηκε και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Με την πάροδο των αιώνων δημιουργήθηκαν δύο καινούριες φυλές, που έχουν ομοιόμορφο άσπρο ή μαύρο φτέρωμα.

peacock. Pictures, Images and Photos


 

Το π. είναι ένα από τα ομορφότερα πουλιά που ζουν σήμερα. Το κρέας του είναι άνοστο, τα αβγά του δεν τρώγονται και χρησιμοποιείται μόνο για καλλωπιστικούς σκοπούς σε κήπους σπιτιών και σε δημόσια πάρκα. Σε αντίθεση με το όμορφο σύνολό του έρχονται τα άσχημα πόδια του και η δυσάρεστη φωνή του.
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Galliformes
Family: Phasianidae
Genus: Pavo
Species: P. cristatus
Binomial name
Pavo cristatus
Linnaeus, 1758


 
Peacock Pictures, Images and Photos σύμβολο της ΉραςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου