Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

~ * Ραντεβού με τον Ήλιο * ~
featured
Οι διαστημοσυσκευές Solar Orbiter και Solar Probe Plus αναμένεται να φτάσουν κοντά στον Ήλιο, περίπου τέσσερα και έξι χρόνια μετά την εκτόξευσή τους αντίστοιχα. Εκεί θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από ακραίες συνθήκες: άλλωστε είναι προγραμματισμένες να κάνουν μετρήσεις σε θερμοκρασίες εκατοντάδων βαθμών Κελσίου. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μέσω αυτών των μετρήσεων θα καταφέρουν να εξηγήσουν πολλά αινίγματα της ηλιακής δραστηριότητας.
Οι φωτογραφίες του Ήλιου θα είναι μαγευτικές. Θα αντικρίσουμε φλεγόμενα τοπία και πύρινες γλώσσες αερίων να εκσφενδονίζονται εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα στο Διάστημα. Θα μπορέσουμε να δούμε καθαρότερα από ποτέ τι κρύβεται μέσα σε ηλιακές κηλίδες μεγαλύτερες από την επιφάνεια της Γης.
Όταν τα δύο νέα διαστημικά οχήματα εγκαταλείψουν τη Γη με προορισμό το λαμπρότερο σώμα του ουρανού, ελπίζουμε να μάθουμε πολύ περισσότερα για την ηλιακή δραστηριότητα όπως είναι οι μεγάλες εκλάμψεις που έχουν επιπτώσεις στην ατμόσφαιρα της Γης κι επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, για παράδειγμα με διακοπές στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και επικοινωνιών.
Η εξερεύνηση του Ήλιου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα οχήματα πρέπει να αντέξουν σε υψηλότατες θερμοκρασίες και τα ευαίσθητα όργανα μέτρησης θα θωρακιστούν με ισχυρές ασπίδες προστασίας. Θα «βλέπουν» τον Ήλιο μόνο μέσα από πολύ μικρά ανοίγματα της ασπίδας.http://www.scienceillustrated.gr/?p=6279

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου