Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012

~ * Βροχή αστεριών το Σαββατοκύριακο * ~


 


 Στο αποκορύφωμά του με 100 πεφταστέρια ανά ώρα αναμένεται να φτάσει τη νύχτα του Σαββάτου 11 και της Κυριακής 12 Αυγούστου το φαινόμενο των Περσειδών, που είναι διάττοντες αστέρες που εμφανίζονται κάθε Αύγουστο στον ουρανό.

Η «βροχή» των αστεριών θα είναι ορατή, αν κοιτάξει κανείς στον ουρανό σε κατεύθυνση βορειανατολική και εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα.

Επειδή συμβαίνουν στην «καρδιά» του καλοκαιριού, παραδοσιακά οι Περσείδες θεωρούνται η βροχή διαττόντων που συνήθως έλκει τους περισσότερους παρατηρητές στο βόρειο ημισφαίριο από κάθε άλλο ανάλογο φαινόμενο με «πεφταστέρια».

Όσο πιο καθαρός είναι ο νυχτερινός ουρανός, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα πιο εντυπωσιακό θέαμα. Σημειωτέον ότι τον φετινό Αύγουστο η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 31 Αυγούστου, ενώ στις 17 του μηνός υπάρχει Νέα Σελήνη, πράγμα που σημαίνει ότι, αντίθετα με το περσινό καλοκαίρι, η λάμψη του φεγγαριού δεν θα αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα για τις παρατηρήσεις του νυχτερινού ουρανού.

Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαινομενικά προέρχονται από μία περιοχή ανάμεσα στον αστερισμό του Περσέα και της Κασσιόπειας. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και άλλα υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ, από τους οποίους και πήρε το όνομά του.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος


http://www.zougla.gr/greece/article/vroxi-asterion-to-savatokiriako


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου