Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

~ * «Έφυγε» ο συγγραφέας Γιώργος Λαζαρίδης * ~




undefined


 Ο Γιώργος Λαζαρίδης, θεατρικός συγγραφέας,δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός του θεάτρου και του κινηματογράφου έγραψε τα χαράματα της ενάτης Αυγούστου την τελευταία σελίδα στην ιστορία της ζωής του.

H κηδεία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Αυγούστου στις 11.00 το πρωί από το Κοιμητήριο Χαλανδρίου. Επιθυμία της οικογένειάς του είναι αντί στεφάνων, τα χρήματα να διατεθούν σε άπορες οικογένειες και φιλανθρωπικούς σκοπούς.

H ζωή του Γιώργου Λαζαρίδη

Γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα...

Ξεκίνησε τη συγγραφική του δραστηριότητα το 1948, δημοσιεύοντας χρονογραφήματα, κινηματογραφικές και θεατρικές κριτικές, δοκίμια και σχόλια σε εφημερίδες της Aθήνας, Θεσσαλονίκης και της Nέας Yόρκης, αλλά και στον κινηματογραφικό Aστέρα, το μοναδικό κινηματογραφικό περιοδικό της εποχής. Tην ίδια χρονιά συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Nίκο Tσιφόρο και τον Aλέκο Σακελλάριο ως βοηθός σκηνοθέτη, ενώ συγχρόνως άρχισε να γράφει σενάρια για τις εταιρείες Σπέντζος Φιλμ, Aνζερβός, Φίνος Φιλμ και της δικής του εταιρείας.
 Aπό τότε ως σήμερα ο Γιώργος Λαζαρίδης είχε γράψει κωμωδίες, δράματα, θρίλερ, επιθεωρήσεις και είχε βάλει την υπογραφή του ως παραγωγός, συγγραφέας και σκηνοθέτης σε πολλές κινηματογραφικές, θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τις πεντακόσιες.




 undefined



 Yπήρξε θεατρικός παραγωγός και ιδρυτικό μέλος του Oργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης των δικαιωμάτων των Δημιουργών Oπτικοακουστικών Έργων. Επίσης, ήταν πρόεδρος του Oργανισμού Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων των Θεατρικών Συγγραφέων και Πρόεδρος της Eταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων.

Ταυτόχρονα ήξερε να διεκδικεί και να κερδίζει μάχες για τον πολιτισμό και το θέατρο,υποστηρίζοντας με πάθος του Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς και πνευματικούς δημιουργούς. Η διαφύλαξη μέχρι σήμερα του χώρου τού θεάτρου «Μετροπόλιταν» στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που δεν υπέκυψε στην βάρβαρη ανοικοδόμηση για να γίνει γκαράζ και πολυκατάστημα αλλά ορίσθηκε με Προεδρικό Διάταγμα ότι ως χώρος έχει διατηρητέα θεατρική χρήση, αποτέλεσε ένα τελευταίο δείγμα δικής του γραφής.

Οι επιφυλλίδες του για τον πολιτισμό, τον θέατρο και την πολιτική τα τελευταία χρόνια στο Παρόν της Κυριακής, αποτελούσαν κείμενα και θέσεις με άποψη. Ως πρόεδρος της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού (ΠΟΕΠΤΥΜ) και με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) πραγματοποίησαν δυο μοναδικές εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Τάσο Λειβαδίτη (2007) και για τον Νίκο Καζαντζάκη στο θέατρο «ΡΕΞ» (2009).

Έγραψε περισσότερα από 60 θεατρικά έργα, από τα οποία ξεχωρίζουν «Ο τρελός του Λούνα Πάρκ», «Οδός Ευκαιρίας», «Δώδεκα μήνες καλοκαίρι», «Φου-ο αετός και τα σπουργίτια», «Η μεγάλη μηχανή», «Πρόσεχε την ντουλάπα», «Οι αισιόδοξοι», «Τα γυμνά σκάνδαλα», «Το κλουβί με τις τρελλές» διασκευή σε μιούζικαλ, «Σταυροφορίες», «Το βλήμα», «Μπουμ και Ταρατατζούμ», «Δέκα εντολές συν μία», «Ου μπλέξεις», «Το φιόρο του λεβάντε» ελεύθερη διασκευή σε μιούζικαλ από το έργο του Γρ. Ξενόπουλου, κ.λ.π. , καθώς και μεγάλο αριθμό επιθεωρήσεων όπως τα «Να τί θέλει ο λαός», «...και Πράσινα Αλογα», «Το παραμύθι πάει σύννεφο», «Πολύ ωραίο στυλ, βεβαίως-βεβαίως», «Την λένε ακόμα Δημοκρατία», «Χίππιδες και Ντιρλαντάδες», «Ο Καραγκιόζης στο Αιγαίο», «Ρέτρο» κ.λ.π.

Στα βιβλία του συμπεριλαμβάνονται «Άννα Μαρία Καλουτά, από το θρίλερ στον θρύλο», «Ελήφθη Όβερ», «Το Χόλλυγουντ της πλατείας Κάνιγγος», «Φλάς Μπάκ μια ζωή σινεμά» κ.α.

Παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος πλέον των 200 ταινιών, μεταξύ των οποίων «Η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλλήκαρα» (Π.Σ.), «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος» (Π.Σ.), «Η 7η μέρα της δημιουργίας» (Π), «Ασύλληπτο κορόϊδο», (Σ), «Ξένοιαστος παλαβιάρης» (Σ), «Ποιός Θανάσης» (Σ), «Τα παιδιά της πιάτσας» (Σ,Π), «Ο Μπλοφατζής» (Σ), «Ολοκαύτωμα» (Σ), «Φαλακρός μαθητής» (Σ), «Λαός και κολωνάκι» (Π), «Ο ποδόγυρος» (Σ,Σκ.Σ.), «Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα» (Σ), «Κλειστά παράθυρα» (Π.,Σκ., Σ.), «Γεύση από Ελλάδα» (Π, Σκ.Σ).

Συνδικαλιστική Δράση: Πρόεδρος και Ιδρυτικό Μέλος του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Ο/Α έργων, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων, Επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Τηλεόραση : Σενάρια & Σκηνοθεσία μεγάλου αριθμού παραγωγών : «Βραδιά επιθεώρησης» 16 επεισόδια, «Αστυνόμος Θανάσης Παπαθανάσης» 78 επεισόδια, «Κλειστά Παράθυρα» 24 επεισόδια, «Καλημέρα Ζωή» 750 επεισόδια κ.λ.π.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος


 http://www.zougla.gr/politismos/article/efige-o-sigrafeas-giorgos-lazaridis


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου