Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

~ * Αποστολή στις ζώνες «Βαν Άλλεν» * ~








Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης η εκτόξευση δύο δίδυμων δορυφόρων, οι οποίοι έχουν ως αποστολή να μελετήσουν τις ζώνες ακτινοβολίας, «Βαν Άλλεν».

Θωρακισμένες με παχιές πλάκες αλουμινίου, οι δίδυμες «Συσκευές Εξερεύνησης Καταιγίδων Ζώνης Ακτινοβολίας» (RBSP), όπως είναι το προσωρινό τους όνομα, καλούνται να διαπιστώσουν πως ο Ήλιος επηρεάζει τις συγκεκριμένες ζώνες που βρίσκονται έξω από την ατμόσφαιρα της Γης και οι οποίες κρατούνται σε ασφαλή απόσταση λόγω του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη.
Οι δύο ζώνες ακτινοβολίας εκτείνονται χιλιάδες χιλιόμετρα στο Διάστημα, με την εσωτερική να ξεκινά σε απόσταση μόλις 1.000 χλμ. από το έδαφος και την εξωτερική να ολοκληρώνεται σε απόσταση περίπου 60.00 χλμ. μακριά από την επιφάνεια της Γης.






Οι ζώνες «Βαν Άλλεν» θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για τους δορυφόρους και τις επανδρωμένες αποστολές, καθώς κατακλύζονται από σωματίδια που προέρχονται από τον Ήλιο, τα οποία και παγιδεύονται λόγω του ηλεκτρικού φορτίου τους από το μαγνητικό πεδίο της Γης.
Υπό κανονικές συνθήκες οι ζώνες αυτές παραμένουν πολύ πάνω από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τους δορυφόρους που κινούνται σε χαμηλή τροχιά. Το πρόβλημα όμως είναι ότι παραμορφώνονται και διαστέλλονται στη διάρκεια ηλιακών καταιγίδων, αποτελώντας έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους δορυφόρους και τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές.


 



 Οι ζώνες πήραν το όνομά τους από τον Αμερικανό επιστήμονα, Τζέιμς Βαν Άλλεν, ο οποίος της ανακάλυψε το 1958. Το παρόν στην εκτόξευση έδωσε η κόρη του, Σάρα Βαν Άλλεν, καθώς ο ίδιος άφησε την τελευταία του πνοή το 2006, σε ηλικία 91 ετών.



 Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

 http://www.zougla.gr/kosmos/article/apostoli-stis-zones-van-alen


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου