Δεν απεικονίζεται Αγγελος Κυρίου με ή χωρίς φτερά, ούτε η Παρθένος Μαρία. Οι πτυχώσεις όμως στα ενδύματα των δύο ανάγλυφων μορφών της 32ης μετόπης του Παρθενώνα είναι όντως θεϊκές.
Ισως γι' αυτό οι χριστιανοί τις σεβάστηκαν και δεν τις πελέκησαν, όπως έκαναν σε πολλές άλλες μετόπες του αρχαιοελληνικού ναού.
«Στο ανάγλυφο της μετόπης αυτής, του λεγόμενου "Ευαγγελισμού", είναι φανερό το μεταβατικό στάδιο από τον αυστηρό ρυθμό στον κλασικό, καθώς η απόδοση των πτυχώσεων ακολουθεί μικτούς τρόπους», μας είπε χθες, μετά την ασφαλή προσγείωσή του, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, Μαίρη Ιωαννίδου. Το ανάγλυφο του φειδιακού αυτού χειροτεχνήματος διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, παρ' ότι φέρει ένα παχύ στρώμα από ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Το κατέβασμα του γλυπτού, βάρους 800 κιλών, από ύψος 12 μέτρων, κράτησε λίγα μόνο λεπτά της ώρας.
Κάτω από έναν καταγάλανο ουρανό, χθες στις 8.30 το πρωί, γερανοί, τροχαλίες πήραν εμπρός υπό τα έκπληκτα βλέμματα των τουριστών. Τα έμπειρα χέρια των εργαζομένων στην Ακρόπολη, παρουσία και του προέδρου του νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή, κατέβασαν με μεγάλη προσοχή το γλυπτό. Ηταν η πρώτη φορά που άγγιζε το έδαφος ύστερα από 2.500 χρόνια. Εκείνη τη στιγμή όλοι πλησίασαν να το θαυμάσουν από κοντά.
«Θα παραμείνει στην Ακρόπολη μέχρι να αποτυπωθεί φωτογραφικά και σχεδιαστικά κι έπειτα θα πάρει το δρόμο για το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα μπει σε ένα πρόγραμμα καθαρισμού με ακτίνες λέιζερ», εξηγεί στους δημοσιογράφους η κ. Ιωαννίδου. Μέχρι τα Χριστούγεννα θα κατεβούν άλλες δύο μετόπες από τη δυτική πλευρά. Θα αντικατασταθούν με τα αντίγραφά τους επί του μνημείου και οι αυθεντικές θα πάρουν τη θέση τους στο Μουσείο.
Η χθεσινή επέμβαση στη βορειοδυτική γωνία του Παρθενώνα εντάσσεται στο πρόγραμμα αποκατάστασης της δυτικής πλευράς που έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται κανονικά. Από αυτή τη γωνία μέσα σε λίγους μήνες έχουν καθαιρεθεί 29 αρχιτεκτονικά μέλη και άλλα 11 από τη νοτιοδυτική γωνία (σύνολο 40).
«Μετά την καθαίρεση των ανώτερων στρώσεων της βορειοδυτικής γωνίας, που είχαν αναστηλωθεί από τον Ν. Μπαλάνο το 1901, αποκαλύφθηκε η στρώση των οριζοντίων γείσων, που δεν είχε κατεβάσει ο Μπαλάνος», λέει η κ. Ιωαννίδου. «Οι μετακινήσεις όμως που είχαν υποστεί λόγω σεισμικών δράσεων ήταν εμφανείς, οι αρμοί τους είχαν διευρυνθεί έως και 2 εκ., ενώ στις περιοχές των σιδερένιων συνδέσμων παρατηρούνταν θραύσεις των μαρμάρων.
Για να εμποδίσει τις περαιτέρω μετακινήσεις-παραμορφώσεις ο Μπαλάνος χρησιμοποίησε 2 μεγάλα σιδερένια ελάσματα, μήκους 3,5 μ., για να αγκυρώσει μεταξύ τους τα 4 ακραία γείσα. Τα γείσα αυτά καθαιρέθηκαν στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, αφού η αποσυναρμολόγηση των γωνιών θα φτάσει έως τα επιστύλια, που παρουσιάζουν τα σοβαρότερα προβλήματα. Το γωνιακό γείσο, ένα μάρμαρο 2,50x2,50x0,60 μ., παρουσίασε τη μεγαλύτερη δυσκολία, όχι μόνο λόγω του βάρους των 8 τόνων, αλλά και γιατί "πίεζε" τα λεπτά ανάγλυφα κοσμήματα, τους αστραγάλους, που στέφουν τις υποκείμενες μετόπες και τριγλύφους».
Η μετόπη που κατέβηκε χθες στόλιζε την άκρη της βόρειας πλευράς του Παρθενώνα. Οι αρχαιολόγοι έχουν αναγνωρίσει στις δύο γυναικείες μορφές που απεικονίζονται σε αυτή, στη δεξιά καθήμενη και την όρθια στα αριστερά, δύο θεές: την Ηρα και την Αθηνά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου