Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

~ * Τεχνική κάνει το σώμα διαφανές * ~



Τρισδιάστατα εγκεφαλικά κύτταρα ποντικού. Με τη διαφάνεια, οι ερευνητές θα μελετήσουν καλύτερα τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα.






ΕΠΙΣΤΗΜΗ 02.08.2014

Τεχνική κάνει το σώμα διαφανές
Τρισδιάστατα εγκεφαλικά κύτταρα ποντικού. Με τη διαφάνεια, οι ερευνητές θα μελετήσουν καλύτερα τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα.
Τρισδιάστατα εγκεφαλικά κύτταρα ποντικού. Με τη διαφάνεια, οι ερευνητές θα μελετήσουν καλύτερα τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Eναν τρόπο για να κάνουν διαφανές ολόκληρο το σώμα ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι, επί του παρόντος, έχουν εφαρμόσει τη νέα μέθοδο σε τρωκτικά. Οι ερευνητές, σε δημοσίευμα της επιθεώρησης Cell, περιγράφουν λεπτομερώς την τεχνική με την οποία μπορούν να διατηρήσουν όλους τους ιστούς και ταυτόχρονα να δουν διαμέσου αυτών τόσο τα όργανα όσο και κάποιες συνδέσεις. Η νέα μέθοδος αναμένεται να μας βοηθήσει να δούμε ιδιοίς όμμασι τον τρόπο συνεργασίας των διαφορετικών οργάνων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μία νέα γενιά θεραπειών. Επίσης η ίδια μέθοδος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να εντοπίζονται οι μεταστάσεις του καρκίνου ή ακόμη και να χαρτογραφηθεί η πορεία κάποιου ιού.

Προσπαθούσαν 100 χρόνια

Η αλήθεια είναι ότι για περισσότερο από εκατό χρόνια η επιστημονική κοινότητα προσπαθούσε να κάνει διαφανή κάποια αδιαφανή σώματα. Ωστόσο, οι περισσότερες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν κατέστρεφαν τους ιστούς, παρεμποδίζοντας έτσι την πραγματοποίηση περαιτέρω μελετών και ιατρικών εξετάσεων.

Τώρα, όμως, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο κάθε βιολόγου. Για να επιτύχουν τον σκοπό τους, ανακάλυψαν μία μέθοδο τριών σταδιών. Στο πρώτο στάδιο, οι ιστοί υποστηρίζονται από ένα πλέγμα μαλακού πλαστικού. Στη συνέχεια, ένα μοριακό «απορρυπαντικό», το οποίο εγχύεται διαρκώς στον οργανισμό μέσω του κυκλοφορικού του συστήματος, διαλύει τα λιπίδια και κάνει τα όργανα διαφανή. Κατά το τρίτο στάδιο της πρωτοποριακής μεθόδου, ειδικές χρωστικές και μόρια-δείκτες μπορούν να προστεθούν στο υγρό που εγχύεται στον οργανισμό, έτσι ώστε να επισημανθούν οι πιο σημαντικές συνδέσεις. Χρησιμοποιώντας αυτήν τη μέθοδο, οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν διαφανείς ολόκληρους νεφρούς, καρδιές, πνεύμονες και έντερα εντός τριών ημερών, ενώ έδωσαν διαφάνεια και σε ολόκληρο σώμα μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης, σε πειράματα που έγιναν σε δείγματα καρκινικών ιστών οι ειδικοί κατάφεραν να δουν πόσο είχε προχωρήσει η νόσος.

Βέβαια η έρευνα έγινε σε ποντίκια τα οποία είχαν υποστεί ευθανασία και σε δείγματα ιστών που είχαν αφαιρεθεί κατά τη διάρκεια επεμβάσεων και όχι σε ζωντανούς οργανισμούς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα τεχνική μπορεί να βρει πάμπολλες εφαρμογές στο μέλλον, από τη χαρτογράφηση των μακρών νευρικών ινών από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα ώς τον εντοπισμό των σημείων που κρύβονται οι ιοί. Τώρα η ομάδα συνεργάζεται με νευρολόγους προκειμένου να μελετήσουν από κοινού τα δείγματα ιστών από τον εγκέφαλο ανοϊκών. Η σύγκριση αυτών των δειγμάτων με υγιείς ιστούς θα επιτρέψει στους ειδικούς να επισημάνουν τις πιθανές διαφορές ανάμεσα στους κυτταρικούς σχηματισμούς αλλά και στους αριθμούς τους.


Χαρακτηριστικά, ο δρ Τόμας Ινσέλ, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει τη νέα μέθοδο «μία από τις πιο σημαντικές προόδους στον τομέα της νευροανατομίας».




http://www.kathimerini.gr/778601/article/epikairothta/episthmh/texnikh-kanei-to-swma-diafanes
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου