Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

~ * Οι συγκρούσεις των σωματιδίων στο CERN θα μετατραπούν σε μουσική για πιάνο! * ~



Οι συγκρούσεις των σωματιδίων στο CERN θα μετατραπούν σε μουσική για πιάνο!



Τα δεδομένα από τις συγκρούσεις των σωματιδίων στον μεγάλο επιταχυντή του CERN θα μετατραπούν σε μουσική για πιάνο με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Έτσι, αφενός οι επιστήμονες θα μπορούν να «ακούσουν» τη «γλώσσα» των σωματιδίων και ίσως να έχουν κάποια νέα έμπνευση για τα μυστήρια της φύσης, αφετέρου ο καθένας θα μπορεί να ακούσει ένα μουσικό έργο εμπνευσμένο από την επιστήμη.
Το φιλόδοξο σχέδιο προωθούν ερευνητές του Διεπιστημονικού Κέντρου Ερευνών για Μουσική από Υπολογιστές (ICCMR) του βρετανικού Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, του Εργαστηρίου Μέσων (Media Lab) του αμερικανικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ και του ανιχνευτή ATLAS του ίδιου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN).
Οι συνεργαζόμενοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Εδουάρδο Μιράντα του ICCMR, θα χρησιμοποιήσουν ισχυρούς υπολογιστές και εξελιγμένες τεχνολογίες μοντελοποίησης και προσομοίωσης για να «μεταφράσουν» τις σωματιδιακές συγκρούσεις σε ήχους.
Με δεδομένο τον τεράστιο όγκο πολύπλοκων δεδομένων που παράγουν οι συγκρούσεις των σωματιδίων στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων (LHC), το έργο των ερευνητών δεν θα είναι καθόλου εύκολο.
Ο Μιράντα δήλωσε ότι, αν όλα πάνε καλά, ο πιανίστας Ντέρεκ Γουάνγκ της διάσημης μουσικής σχολής Τζούλιαρντ της Νέας Υόρκης θα παρουσιάσει μια νέα σύνθεση για πιάνο και ηλεκτρονικά με τίτλο «Ασθενής Δύναμη» (το όνομα μιας από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις μεταξύ των σωματιδίων), πιθανώς την άνοιξη του 2018.





http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27200&subid=2&pubid=114624985





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου