Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014

~ * Η «σπάταλη» γέννηση μιας μαύρης τρύπας * ~
Ομάδα Αυστραλών αστρονόμων ανακάλυψε ένα νέο πληθυσμό άστρων, τα οποία λίγο πριν μετατραπούν σε μαύρες τρύπες σταματούν να εκπέμπουν ραδιοκύματα, συσσωρεύοντας ενέργεια που στη συνέχεια εκπέμπεται με μία λαμπρή έκρηξη ακτινών γ.
Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως οι εκρήξεις ακτινών γ συνοδεύονται και από ένα μεταγενέστερο κύμα ακτινοβολίας ραδιοκυμάτων, μία ιδέα που αμφισβητείται από την έρευνα των αστρονόμων του κέντρου αστροφυσικής των πανεπιστημίων Σύδνεϋ και Κέρτιν στην Αυστραλία.
«Κάναμε λάθος στο παρελθόν», παραδέχεται ο Δρ. Πολ Χάνκοκ, ερευνητής του πανεπιστημίου Κέρτιν. «Όταν μελετήσαμε μία πολύ λεπτομερή εικόνα από μία έκρηξη ακτινών γ η οποία δεν περιείχε μια συνοδευτική λάμψη, είδαμε πως η θεωρία μας ήταν λάθος».Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία νέα τεχνική η οποία τους επέτρεψε να ανακαλύψουν πως υπάρχει ακόμη ένας τύπος εκρήξεων ακτινών γ, άγνωστος μέχρι τώρα.
Οι ακτίνες γ θεωρείται πως είναι σημάδι για τη γέννηση μίας μαύρης τρύπας ή ενός αστέρα νετρονίων, τις δύο πυκνότερες δηλαδή πιθανές καταλήξεις για ένα άστρο. Οι Αυστραλοί επιστήμονες συγκέντρωσαν 200 διαφορετικές εικόνες από μία συγκεκριμένη έκρηξη ακτινών γ, δημιουργώντας μία εικόνα ενός τέτοιους συμβάντος με τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια μέχρι σήμερα, χωρίς ωστόσο να ανιχνευθεί κάπου η συνοδευτική παρουσία ραδιοκυμάτων.
«Στην έρευνά μας υποθέτουμε πως υπάρχουν δύο τύποι εκρήξεων ακτινών γ, με την ειδοποιό διαφορά να βρίσκεται στο μαγνητικό πεδίο του άστρου που εκρήγνυται», εξηγεί ο Δρ. Χάνκοκ.
Καθώς τα άστρα νετρονίων έχουν πολύ ισχυρότερα μαγνητικά πεδία από τις μαύρες τρύπες, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως διαθέτουν την απαραίτητη ενέργεια για την εκπομπή ραδιοκυμάτων μετά την έκρηξη ακτινών γ. Αντίθετα, οι μαύρες τρύπες καθώς γεννιούνται «σπαταλούν» όλης τους την ενέργεια σε ακτίνες γ.
Η έρευνα θα συνεχιστεί με νέες παρατηρήσεις ώστε να επιβεβαιωθεί η καινούρια θεωρία. Για το λόγο αυτό θα επιστρατευτούν τηλεσκόπια στην Αυστραλία αλλά και η Πολύ Μεγάλη Παράταξη τηλεσκοπίων Karl Jansky στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία έχουν πρόσφατα αναβαθμιστεί ώστε να μπορούν να εντοπίσουν το φαινόμενο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου