Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

~ * Σταματούν οι ανασκαφές στο Mes Aynak * ~









Πλήθος ευρημάτων έρχονται καθημερινά στο φως στη σημαντικότερη ανασκαφή που γίνεται σήμερα στο Αφγανιστάν, στην περιοχή Mes Aynak όπου βρισκόταν ένα από τα πρώτα βουδιστικά μοναστήρια με πολύ σημαντικό ρόλο στη διάδοση της θρησκείας.
Οι αρχαιολόγοι πιέζονται πολύ να ολοκληρώσουν το έργο τους, επειδή στο Mes Aynak βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα χαλκού στον κόσμο. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης έχουν αγοραστεί για μια τριακονταετία από κινεζική εταιρεία, η οποία έδωσε προθεσμία τριών ετών στους αρχαιολόγους να ολοκληρώσουν τις ανασκαφές τους.
Όλοι οι αρχαιολόγοι που ασχολούνται με το βουδισμό έχουν στραμμένη τώρα την προσοχή τους στο Mes Aynak που βρίσκεται περίπου 50 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Kabul. Αρχαιολόγοι με επικεφαλής τον Γάλλο Philippe Marquis άρχισαν το 2009 να ανασκάπτουν την περιοχή όπου θεωρούσαν ότι υπήρχε μόνο ένα μικρό ορυχείο χαλκού και οικισμός περιορισμένου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Η εικόνα άλλαξε ριζικά καθώς προχωρούσαν οι εργασίες της ανασκαφής, η οποία έφερε στο φως μοναδικά ευρήματα. Αποκαλύφθηκε ότι στο Mes Aynak υπήρχε μοναστικό συγκρότημα το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του βουδισμού τους πρώτους μεταχριστιανικούς χρόνους.
Ωστόσο, οι ανασκαφές πρέπει σύντομα να σταματήσουν. Ο λόγος είναι ότι στο Mes Aynak υπάρχει τεράστιο κοίτασμα χαλκού, το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο, ως εκ τούτου η περιοχή δεν έχει μόνο αρχαιολογική αλλά και οικονομική αξία. Η αφγανική κυβέρνηση έχει συνάψει συμφωνία με τη Μεταλλουργικh Εταιρεία της Κίνας (Metallurgical Corporation of China), η οποία αγόρασε τα δικαιώματα να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα τα επόμενα τριάντα χρόνια.

http://www.scienceillustrated.gr/?p=6195


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου