Κέμπριτζ, Μασαχουσέτη
Χάρη σε έναν ρομποτικό βραχίονα που λειτουργεί σαν κορνέ ζαχαροπλαστικής και αφήνει στρώματα αφρού πολυουρεθάνης, μηχανικοί του MIT καμαρώνουν για το «μεγαλύτερο κτήριο που έχει κατασκευαστεί με τρισδιάστατη εκτύπωση».
Σε διάστημα μόλις 13,5 ωρών, η «Ψηφιακή Πλατφόρμα Κατασκευής», όπως ονομάζεται το σύστημα, ολοκλήρωσε έναν θόλο με διάμετρο 14,6 μέτρων. Η κατασκευή θα μπορούσε στη συνέχεια να ενισχυθεί με μπετόν και να καλυφθεί με πάνελ σαν συμβατικό κτήριο, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Science Robotics.
Μηχανικοί σε όλο τον κόσμο πειραματίζονται με μια ποικιλία προσεγγίσεων αυτόματης δόμησης -άλλοι δοκιμάζουν ρομπότ που προκατασκευάζουν υπομονάδες για συναρμολόγηση επιτόπου, άλλοι με γερανούς τρισδιάστατης εκτύπωσης και άλλοι με ομάδες οικοδομικών ρομπότ.
Ρομποχτίστης εν δράσει
Η ομάδα του MIT προτίμησε να αναπτύξει ένα σύστημα που χτίζει επιτόπου στο εργοστάσιο και μπορεί να δώσει περίπλοκες δομές που οι συμβατικές τεχνικές δόμησης δεν θα μπορούσαν να πετύχουν.
Το σύστημα αποτελείται από έναν βιομηχανικό ρομποτικό βραχίονα, στην άκρη του οποίου βρίσκεται ένας μικρότερος βραχίονας για λεπτές κινήσεις. Στην άκρη του φέρει αισθητήρες για να αντιλαμβάνεται τη θέση του στο χώρο, καθώς και εναλλασσόμενα εργαλεία για σκάψιμο, εκτύπωση και ηλεκτροκολλήσεις.
Στρώμα προς στρώμα, το ρομπότ χρησιμοποίησε αφρό πολυουρεθάνης για να χτίσει τους κούφιους τοίχους του θόλου, οι οποίοι θα μπορούσαν αργότερα να γεμίσουν με τσιμέντο και να καλυφθούν εξωτερικά με σοβά ή οποιοδήποτε άλλο υλικό.
Εκτός από αφρό, ο ρομποτικός οικοδόμος μπορεί να δουλέψει με άμμο, συμπιεσμένο χώμα, ή ακόμα και με μεταλλικά εξαρτήματα που κολλούν το ένα στο άλλο.
Στο απώτερο μέλλον, λένε οι ερευνητές, παρόμοιοι ρομποτικοί οικοδόμοι θα μπορούσαν να χτίζουν ερευνητικά εργαστήρια και άλλες εγκαταστάσεις σε δυσπρόσιτες τοποθεσίες, πόλεις στη μέση του πουθενά, ή ακόμα και αποικίες στη Σελήνη ή τον Άρη.
Όπως φαίνεται όμως θα υπάρξουν και πιο άμεσες εφαρμογές: ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του συστήματος έχουν ήδη εκφράσει η NASA, η Google και ο αμερικανικός στρατός, ενώ ένας διάσημος πελάτης που δεν κατονομάζεται ζήτησε βοήθεια στην κατασκευή ενός υπόγειου γηπέδου μπάσκετ.
Βαγγέλης Πρατικάκης
http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=876761
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου