Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

~ * Το αυγό και ο νεκρός πτερόσαυρος. Για πρώτη φορά προσδιορίζεται το φύλο ενός πτερόσαυρου....* ~




pterosauros






Επιστήμονες ‒μεταξύ άλλων και της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωλογικών Επιστημών στο Πεκίνο– προσδιόρισαν για πρώτη φορά με σαφήνεια το φύλο ενός πτερόσαυρου.
Τη συγκεκριμένη εξέλιξη έφερε η ανακάλυψη από έναν αγρότη στην επαρχία Liaoning ενός αυγού καθώς και ενός σχεδόν αυτούσιου απολιθώματος πτερόσαυρου Darwinopterus (δαρβινόπτερος) ηλικίας 160 εκατομμύριων ετών. Όπως επιβεβαιώνουν οι παλαιοντολόγοι, το απολίθωμα πέρα από κάθε αμφιβολία είναι ενός θηλυκού πτερόσαυρου.
Το απολιθωμένο αυγό εντοπίστηκε έξω ακριβώς από τη σάλπιγγα του πτερόσαυρου. Εκτιμάται ότι το αυγό ωθήθηκε έξω από τα αέρια που προέκυψαν κατά τη διαδικασία σήψης του νεκρού ζώου. Οι παλαιοντολόγοι διαπίστωσαν πως η αριστερή φτερούγα του απολιθώματος είχε σπάσει στη μέση προκαλώντας, όπως όλα δείχνουν, το θάνατο του πτερόσαυρου και την επακόλουθη βύθισή του στον πυθμένα κάποιας υδάτινης μάζας όπου και απολιθώθηκε.
Για τους παλαιοντολόγους, θεωρείται μείζονος σημασίας ο ακριβής προσδιορισμός του φύλου του πτερόσαυρου. Κατά το παρελθόν είχαν εντοπιστεί πτερόσαυροι· από αυτούς ορισμένοι έφεραν διακοσμητικό λοφίο στο κεφάλι και άλλοι όχι, προβληματίζοντας τους επιστήμονες ως προς το εξής: είναι διαφορετικά είδη ή όχι; Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο σκελετóς τους ήταν σχεδόν πανομοιότυπος.



 
 
 
Με το εύρημα του νέου πτερόσαυρου, που δε φέρει λοφίο, παρακάμφθηκαν όλες οι αμφιβολίες –σε ό,τι αφορά τουλάχιστον το δαρβινόπτερο. Οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν πως μόνο ο αρσενικός δαρβινόπτερος έφερε λοφίο, το οποίο λειτουργούσε ως σύμβολο δύναμης στον ανταγωνισμό των αρσενικών για την κατάκτηση των θηλυκών, ενώ αντίστοιχα για τα θηλυκά σηματοδοτούσε την ικανότητα του αρσενικού.
Στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκε το απολίθωμα εντοπίστηκαν επίσης ακόμη δέκα δαρβινόπτεροι. Η αποσαφήνιση του φύλου επέτρεψε στους επιστήμονες να διαπιστώσουν και άλλα στοιχεία που άπτονται της φυσιολογίας των πτερόσαυρων, όπως ότι τα θηλυκά διέθεταν μεγαλύτερη και περισσότερο ευέλικτη λεκάνη, προκειμένου να διευκολυνθεί η δυνατότητα της ωοτοκίας.
Η μελέτη του αυγού καταδεικνύει πως το κέλυφος δεν ήταν σκληρό και ασβεστώδες όπως τα αντίστοιχα των πτηνών. Στο μαλακό κέλυφος υπάρχουν πόροι που επιτρέπουν τη διείσδυση του νερού. Επομένως, ο πτερόσαυρος έθαβε τα αυγά του, όπως αντίστοιχα οι χελώνες και οι κροκόδειλοι. Ως εκ τούτου, απορρίφθηκε η θεωρία που υποστήριζε πως οι πτερόσαυροι λειτουργούσαν όπως τα σημερινά πτηνά χτίζοντας φωλιές και φροντίζοντας τους νεοσσούς τους.
Εν ολίγοις, οι επιστήμονες εκτιμούν πλέον πως η αναπαραγωγική βιολογία των πτερόσαυρων προσιδιάζει περισσότερο σε αυτή των ερπετών παρά στην αντίστοιχη των πτηνών.


http://www.scienceillustrated.gr/?p=4841





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου