Ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (Amaryllidaceae). Το φυτό αυτό αποτελεί ένα από τα σπανιότερα είδη που υπάρχουν στη Μάνη. Ελάχιστα φυτά του είδους μπορεί να συναντήσει κανείς σήμερα στην παραλία «Ριτσά» της Καρδαμύλης, στην αμμουδερή παραλία των Κιτριών κοντά στη Σάντοβα και πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραθαλάσσια ζώνη Σκουτάρι – Μαυροβούνι. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το θαλασσόκρινο στη μεγάλη αμμουδερή παραλία του Νέου Οιτύλου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων ο θαλασσόκρινος στόλιζε κάποτε τις λίγες αμμώδεις παραλίες της Μάνης. Πιθανόν όμως η χρησιμοποίηση της άμμου ως οικοδομικό υλικό και η αύξηση του τουρισμού να είχε αρνητικές επιπτώσεις στην επιβίωση του όμορφου αυτού λουλουδιού. Έτσι σήμερα απειλείται να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά. Ο Κρίνος της θάλασσας είναι το μοναδικό φυτό του γένους του που υπάρχει στην Ελλάδα.
Κάνει λευκά μεγάλα λουλούδια, με μακρύ σωλήνα και λεπτά τμήματα περιγονίου, ταινιοειδή. Κάνει επίσης μεγάλη και χοανοειδή παραστεφάνη που στην άκρη της έχει δώδεκα οδόντες, ανάμεσα στους οποίους φυτρώνουν οι στήμονες. Τα άνθη βγαίνουν πολλά μαζί στην κορυφή του ψηλού, ισχυρού και χωρίς φύλλα βλαστού. Τα φύλλα είναι μακριά ταινιοειδή και εμφανίζονται λίγο μετά την άνθηση. Ο βολβός του είναι πολύ μεγάλος και έχει διάμετρο μέχρι 10 εκ. Το θαυμάσιο αυτό λουλούδι με το μεθυστικό άρωμα κάνει την εμφάνιση του στις αμμώδεις παραλίες κατά τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο. Η αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι με τους παραθεριστές προκαλεί προβλήματα στην επιβίωση του.
mani.org.
(Pancratium maritimum), ένα λοιπόν από τα πιο όμορφα φυτά της ελληνικής χλωρίδας που προστατεύεται με ειδική νομοθετική ρύθμιση και οι εντυπωσιακές κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου αλμυρήθρες. Είναι το ίδιο είδος με αυτό που βλέπουμε στις τοιχογραφίες της Σαντορίνης και της Κνωσού. Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν το χυμό από το φυτό Παγκράτιο μαζί με μέλι. Αυτό φυτό πρέπει να έδωσε ο Ερμής στο Οδυσσέα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μάγια της Κίρκης. Ο Όμηρος το ονόμαζε Μόλυ και το περιέγραφε σαν ένα «φυτό με άνθη άσπρα σαν το γάλα».
Ο Θεόφραστος γράφει για το Παγκράτιο είναι ένας είδος κρεμμυδιού χρησιμοποιείται ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις και σε μαγιές, αλλά είναι δύσκολο να το ξεριζώσει κανείς.
Χρησιμοποιείται ως τονωτικό και ειδικά ως τονωτικό του καρδιακού και νευρικού συστήματος . Σε πολλά σημεία το κρινάκι έχει εξαφανιστεί παρόλο της πολλαπλασιαστικής δεινότητας και της ανθεκτικότητα του, λόγω της συνεχούς καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος των ακτών από τον άνθρωπο τα τελευταία χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου