Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

~ * NASA Τηλεσκόπια ενώσουν τις δυνάμεις τους να τηρούν Πρωτοφανής Έκρηξη* ~










GRB 110328A έχει επανειλημμένα φουντώσει τις ημέρες μετά την ανακάλυψή του από το Swift. Το οικόπεδο αυτό δείχνει τις αλλαγές φωτεινότητας που καταγράφηκαν από τηλεσκόπιο ακτίνων Χ του Swift-. Credit: NASA / Swift / Penn State / J. Kennea> Μεγέθυνση εικόνας
 
 




.nasa.gov



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - του Swift της NASA, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το Chandra X-ray Παρατηρητηρίου έχουν συνεργαστεί για να μελετήσει ένα από τα πιο αινιγματικά κοσμικές εκρήξεις έχει ακόμη παρατηρηθεί. Περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα, υψηλής ενέργειας ακτινοβολία συνεχίζει να φωτίζει και να σβήνουν από τη θέση του.

Οι αστρονόμοι λένε ότι δεν έχουν δει ποτέ τίποτα αυτό το φωτεινό, μεγάλης διάρκειας και μεταβλητών πριν. Συνήθως, οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα σηματοδοτήσει την καταστροφή ενός άστρου μεγάλης μάζας, αλλά καύση των εκπομπών από τα γεγονότα αυτά δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες.

Αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, οι αστρονόμοι λένε ότι η ασυνήθιστη έκρηξη πιθανόν προέκυψε όταν ένα αστέρι περιπλανήθηκε πάρα πολύ κοντά στην κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία του του. Έντονη παλιρροιακές δυνάμεις διέλυσαν το αστέρι, και ότι το infalling αερίου εξακολουθεί να ρεύμα προς την τρύπα. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, η περιστρεφόμενη μαύρη τρύπα σχηματίζεται ένα outflowing τζετ κατά μήκος άξονα περιστροφής του. Ισχυρή έκρηξη του Χ και γάμμα είναι διαπιστωθεί αν η εκτόξευση είναι στραμμένο προς την κατεύθυνσή μας.

Στις 28 Μαρτίου, ριπής Swift Προειδοποίησης τηλεσκόπιο ανακάλυψε την πηγή, στον αστερισμό του Δράκοντα, όταν ξέσπασε με την πρώτη σε μια σειρά από ισχυρές εκρήξεις ακτίνων-Χ. Ο δορυφόρος που καθορίζεται μια θέση για την έκρηξη, σήμερα καταλογογραφηθεί ως ακτίνων γάμμα 110328A έκρηξη (GRB), και πληροφόρησε αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο.

Όπως δεκάδες τηλεσκόπια στράφηκαν προς τη μελέτη του τόπου, οι αστρονόμοι γρήγορα παρατήρησαν ότι ένα μικρό, μακρινό γαλαξία φάνηκε πολύ κοντά στη θέση του Swift. Ένα βαθύ εικόνα που λαμβάνονται από το Hubble στις εντοπίζει 4 του Απριλίου η πηγή της έκρηξης στο κέντρο αυτού του γαλαξία, το οποίο βρίσκεται 3,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Την ίδια ημέρα, αστρονόμοι χρησιμοποίησαν Chandra της NASA X-ray Παρατηρητήριο να κάνει μια τεσσάρων ωρών-μακρά έκθεση της ακατανόητης πηγή. Η εικόνα, η οποία εντοπίζει το αντικείμενο 10 φορές μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι Swift μπορεί, δείχνει ότι βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία Hubble imaged.

«Γνωρίζουμε αντικειμένων στο δικό μας γαλαξία που μπορούν να παράγουν επανειλημμένες εκρήξεις, αλλά είναι χιλιάδες έως εκατομμύρια φορές λιγότερο ισχυρή από τις εκρήξεις που βλέπουμε τώρα. Αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικό», δήλωσε ο Άντριου Fruchter το Space Telescope Science Institute στη Βαλτιμόρη .

«Έχουμε αναμένει με ανυπομονησία την παρατήρηση του Hubble", δήλωσε ο Neil Gehrels, ο επικεφαλής επιστήμονας για το Swift στο Goddard Space Flight της NASA Κέντρο Greenbelt, MD «Το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο του γαλαξία μας λέει ότι είναι πολύ πιθανόν σχετίζεται με μια τεράστια μαύρη τρύπα. Αυτό λύνει ένα βασικό ερώτημα για το μυστηριώδες συμβάν. "

Οι περισσότεροι γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, περιλαμβάνει κεντρικές μαύρες τρύπες με εκατομμύρια φορές τη μάζα του ήλιου? Αυτά στο μεγαλύτερο γαλαξίες μπορεί να είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη. Η διακοπή αστέρι μάλλον υπέκυψαν σε μια μαύρη τρύπα κάτω από τη μάζα του Γαλαξία μας, το οποίο έχει μάζα τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του ήλιου μας

Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει προηγουμένως αστέρια διαταράχθηκε από μαύρες τρύπες, αλλά καμία δεν έχουν δείξει τη φωτεινότητα των ακτίνων Χ και μεταβλητότητα εμφανίζονται σε GRB 110328A. Η πηγή έχει κατ 'επανάληψη φούντωσε. Από τον Απρίλιο του 3, για παράδειγμα, έχει διανθισμένο με περισσότερα από πέντε φορές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ακτίνες Χ μπορεί να προέρχεται από το θέμα κινείται κοντά στην ταχύτητα του φωτός σε ένα αεριωθούμενο σωματίδιο που αποτελεί το φυσικό αέριο του αστεριού πέφτει προς τη μαύρη τρύπα.

«Η καλύτερη εξήγηση αυτή τη στιγμή είναι ότι τυχαίνει να ψάχνει κάτω από το βαρέλι του jet", δήλωσε ο Άντριου Λεβάν στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ηγήθηκε της τις παρατηρήσεις του Chandra. "Όταν βλέπουμε κατ 'ευθείαν κάτω αυτά πίδακες, μια ώθηση φωτεινότητα μας επιτρέπει να δείτε λεπτομέρειες που θα μπορούσαμε να χάσουμε άλλο τρόπο."

Αυτή η αύξηση της φωτεινότητας, η οποία ονομάζεται σχετικιστικό ακτινοβολούν, εμφανίζεται όταν το θέμα κινείται κοντά στην ταχύτητα του φωτός θεωρείται σχεδόν κατά μέτωπο.

Οι αστρονόμοι σχεδιάζουν πρόσθετες παρατηρήσεις του Hubble για να δούμε αν πυρήνα φωτεινότητα αλλαγές του γαλαξία.

NASA Goddard διαχειρίζεται Swift και το Hubble, και Marshall της NASA Space Flight Center στο Huntsville της Αλαμπάμα, διαχειρίζεται Chandra. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, κατασκευάστηκε και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Επιστήμη λειτουργίας για όλες τις τρεις αποστολές περιλαμβάνουν συνεισφορές από πολλές εθνικές και διεθνείς εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου