Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

~ * Βρήκαν Αμενχοτέπ 13 μέτρων * ~



Ενα από τα μεγαλύτερα αγάλματα που χρονολογούνται την εποχή των Φαραώ ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στο Λούξορ της Αιγύπτου. Το τεράστιο άγαλμα που φέρει τη μορφή του Αμενχοτέπ Γ' έχει ύψος μεγαλύτερο από 13 μέτρα. Βρέθηκε σε επτά μεγάλα κομμάτια από χαλαζίτη στον ταφικό ναό του Φαραώ στο Κομ αλ-Χιτάν, αλλά ακόμα του λείπει το κεφάλι.










Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, το κεφάλι του Αμενχοτέπ Γ' είχε έρθει στο φως για πρώτη φορά τη δεκαετία του `70, αλλά αργότερα θάφτηκε ξανά.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το γλυπτό αυτό ήταν ένα από τα δύο που φύλασσαν τη βόρεια είσοδο του μεγάλου ταφικού ναού στη δυτική όχθη του Νείλου, περιοχή η οποία αυτό τον καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλης ανασκαφής. Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι σύντομα θα βρουν το δίδυμό του.
Δύο ζωόμορφα αγάλματα ήρθαν επίσης στο φως, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανασκαφής Αμπντέλ Γκαφάρ Γουαγκντί: το ένα ανήκει στον θεό Θωθ με το κεφάλι μπαμπουίνου και το άλλο, ύψους 185 εκατοστών, απεικονίζει τη θεά Σεχμέτ με το κεφάλι λιονταριού.
Καταιγίδα ανακοινώσεων για νέες ανακαλύψεις αγαλμάτων κάνουν τα τελευταία χρόνια οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στην περιοχή.
Να θυμίσουμε ότι παρότι ο 3.400 ετών ναός του Αμενχοτέπ Γ' καταστράφηκε σε μεγάλο μέρος του από σεισμό, το 27 π.Χ., οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανακαλύψουν τον Μάρτιο του 2009 ακόμα δύο αγάλματα από γρανίτη του πανίσχυρου Φαραώ Αμενχοτέπ Γ', ο οποίος ήταν παππούς του Τουταγχαμών και πατέρας του Ακενατών και ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο από το 1390 έως το 1352 π.Χ.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου