Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

~ * Φόβοι από την κόκκινη λάσπη και στη Σερβία * ~








Ο επικεφαλής του τομέα εκτάκτων καταστάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας, Πρέντραγκ Μάριτς, είπε σήμερα ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει κίνδυνος από τη διαρροή τοξικών λυμάτων από δεξαμενή εργοστασίου αλουμινίου στη Δυτική Ουγγαρία για τους πολίτες της Σερβίας, αλλά για προληπτικούς λόγους θα γίνεται ανάλυση της ποιότητας των υδάτων του Δούναβη στον βασικό σταθμό μετρήσεων στο Μπέζνταν, στην περιοχή της Βοϊβοντίνας.

Η ουγγρική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τρεις νομούς στο δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς απειλούνται από την πλημμύρα τοξικής λάσπης.

Ο Πρέντραγκ Μάριτς δήλωσε ότι ο Δούναβης μέχρι στιγμής δεν έχει μολυνθεί και ότι, εάν επαληθευθεί το «ανεπιθύμητο σενάριο», οι πολίτες της Σερβίας θα ενημερωθούν εγκαίρως.

Εξήγησε ότι δεξαμενή στο εργοστάσιο αλουμινίου, στην Άζκα της Ουγγαρίας, παρουσίασε ρήγμα κι έσπασε για άγνωστο λόγο, με αποτέλεσμα την πλημμύρα τοξικής λάσπης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

«Τα τοξικά λύματα έφθασαν στον ποταμό Τόρνα, ο οποίος είναι παραπόταμος του Δούναβη» πρόσθεσε.

Η κόκκινη λάσπη είναι ένα τοξικό υπόλειμμα από την παραγωγή του αλουμινίου και περιέχει επιβλαβή στοιχεία, που είναι εξαιρετικά διαβρωτικά κυρίως για το δέρμα, καθώς προκαλούν εγκαύματα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου