Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

~ * Did a Comet Make Jupiter's Rings Wave? * ~




Όταν μιλάμε για έναν πλανήτη γίγαντας αερίου με τα δαχτυλίδια, είναι συχνά ο Κρόνος στο προσκήνιο. Μετά από όλα, μπορείτε να δείτε το φωτεινό δίσκο που ο πλανήτης των σωματιδίων παγωμένη από τη Γη με μόνο ένα μέτριο τηλεσκόπιο.
Όμως το 1979 το διαστημόπλοιο Voyager 1 είδε ότι ο Δίας έχει δαχτυλίδια πάρα πολύ, αν και πολύ πιο αμυδρά σύστημα πρώτιστα από τη σκόνη.
Αυτά τα δαχτυλίδια φαίνεται να προέρχεται από υλικό που να ρίξει όταν μετεωρίτες επιπτώσεις τέσσερις από μικροσκοπικά εσωτερικό του Δία φεγγάρια: εκτινάσσονται πράγματα από την Θήβα και την Αμάλθεια να δημιουργήσει τα δύο χοντρά, τα εξωτερικά "αραχνοΰφαντο" δαχτυλίδια, ενώ η Αδράστεια και η Μήτις ζωοτροφών το λεπτό, στενό κύριο δακτύλιο και το αχνό εσωτερική φωτοστέφανο.







Η τελευταία λεπτομερείς μελέτες του για δακτυλίων του Δία που συνέβη στη δεκαετία του 1990, όταν το Galileo διαστημικό σκάφος της NASA ήταν σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.
Αλλά τώρα ο πλούτος των εξαιρετικά λεπτομερών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από τις εν εξελίξει μελέτες του Cassini στον Κρόνο αποδίδει καρπούς για τον Δία: Χρήση των φωτογραφιών από ένα κύμα-όπως σχέδιο ανιχνεύθηκε στα δαχτυλίδια του Κρόνου, οι επιστήμονες πήγε πίσω σε παλαιότερες φωτογραφίες του Galileo των δακτυλίων του Δία και βρήκαν ένα παρόμοιο κύμα.
«Κάτι αστείο συμβαίνει, σαν η άκρη του δακτυλίου είναι κυματίζει σε ένα αεράκι,« πλανητικό αστρονόμος Μαρκ Showalter είπε το πλήθος σήμερα κατά τη διάρκεια συνόδου στην 42η AAS / συνεδρίαση DPS.
Για τον Κρόνο, η τρέχουσα θεωρία είναι ότι "κάτι" διαταράσσει τα δαχτυλίδια, εν συντομία τους περαιτέρω αξιοποίησης των υποτίτλων από το επίπεδο του ισημερινού, μέχρι τη βαρύτητα του πλανήτη ασφαλίσει τα δαχτυλίδια πίσω στη θέση τους.
Αυτή η βαρυτική δράση ξεκινά πολλαπλασιαστικές διά μέσου των δακτυλίων, που Cassini βλέπει ως ένα μοτίβο φωτεινών και σκοτεινών ότι οι διαχρονικές μεταβολές.
Όταν Showalter και συνεργασία. εξέτασαν Galileo πλάνα των δαχτυλιδιών του Δία από το 1996, είδαν επίσης την εν λόγω κουνώντας μοτίβο.







Επιπλέον, ήταν σε θέση να υπολογίσει το μήκος της κάθε ταλάντωσης, επιτρέποντάς τους να δουν ότι το κύμα που κινείται μέσω των δαχτυλιδιών πρέπει να έχει ξεκινήσει με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις: Κάτι διαταραχθούν τα δαχτυλίδια το 1990 και ξανά το 1994.
Καλά. Το ερώτημα παραμένει, τι είναι αυτό το μυστηριώδες "κάτι";
Για τους λαούς που έχουν παρακολουθήσει ειδήσεις των τελευταίων επιπτώσεων στο Δία, θα θυμάστε ίσως ότι το έτος 1994 θα πρέπει να συμψηφιστούν κώδωνα του κινδύνου. Αυτό ήταν το έτος της θραύσματα κομήτη Shoemaker-Levy 9 χαστούκισαν στο γιγάντιο πλανήτη, αφήνοντας μεγάλα μαύρα σημάδια στην ατμόσφαιρα.












Αυτό πήρε Showalter και ο συνάδελφός τουΤζο Μπερνς του Πανεπιστημίου Κορνέλ σκέψη: Θα μπορούσε ο κομήτης επιπτώσεις έχουν επίσης αρχίσει ένα κύμα στους κρίκους;
Οι επιστήμονες ήταν ήδη αρκετά σίγουρος ότι έχετε ανάγκη κάποιας μορφής εξωτερική δύναμη να κάνει το κύμα, δεδομένου ότι η μόνη άλλη δυνατή μηχανισμός θα ήταν αν η εσωτερική μάζα του πλανήτη είχε κάπως αλλάξει. Για να συμβεί αυτό, θα είχα ανάγκη κάτι σαν τεράστια συναγωγής ανάβλυσης στην ατμόσφαιρα, και έχετε ανάγκη να συμβεί πολύ πιο γρήγορα από ό, τι φαίνεται αξιόπιστο δυνατό.
Οι δακτύλιοι θα μπορούσαν να αρχίσουν κυματίζει εάν ένα τεράστιο πράγμα, όπως ένας μεγάλος αστεροειδής πέρασε αρκετά κοντά στο Δία να αλλάξει αδρανειακή άξονά του, αλλά αυτό θα απαιτούσε ένα σώμα μεγαλύτερο από 62 μίλια (100 χιλιόμετρα) ευρεία. Αντικείμενα ότι το μέγεθος δεν swing από τον πλανήτη πολύ συχνά, και αν κάποιος είχε πράξει στη δεκαετία του '90, θα είχαμε δει κατά πάσα πιθανότητα.
Και αυτό μας φέρνει πίσω σε κομήτες.
Showalter και Μπερνς σκεφτείτε τι πήγε κάτω στον Δία ήταν το εξής: Το 1992 Shoemaker-Levy 9 περιστρέφεται τόσο κοντά από τον Δία ότι η βαρύτητα του πλανήτη άρπαξαν τον κομήτη χώρια. Τα συντρίμμια στη συνέχεια πήγε σε μια μακρά τροχιά γύρω από τον Δία και τελικά χτυπήσει τον πλανήτη το 1994.
Ενώ βλέπαμε το μεγάλα κομμάτια slam στην ατμόσφαιρα, μια ζώνη διάχυτη μικρότερα κομμάτια πέρασε από τα δαχτυλίδια, δημιουργώντας μια ευρεία βαρυτική διαταραχή που ξεκίνησε το κύμα.
Τα συντρίμμια κομήτης θα είχε αρκετή μάζα για να πάρει μια τέτοια κυματισμός πρόκειται, λένε οι ερευνητές, ενώ δεν είναι τόσο μεγάλο που τα κομμάτια τρυπηθεί απλώς τα δαχτυλίδια.
Εάν αυτή η ιδέα έχει, θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι τα κύματα σε πλανητικό δαχτυλίδια είναι ένα είδος βιβλίου ρεκόρ για γεγονότα του παρελθόντος αντίκτυπο στις γίγαντες αερίου, κάτι που είναι κατά παράδοση δύσκολο να γίνουν αντιληπτά σε κόσμους που δεν παίρνουν ακριβώς κρατήρες σαν το φεγγάρι ή Ο υδράργυρος.
«Οι δακτύλιοι είναι αλίευση επιπτώσεις, ακόμα και να μας πουν τη συχνότητα και το μέγεθος των αντικειμένων που επηρεάζουν,» δήλωσε ο Burns.
Δεν είμαι βέβαιος εάν υπάρχει μελέτη για το δαχτυλίδι είναι μέρος της επικείμενηςαποστολής Juno στον Δία, αλλά ίσως είναι κάτι για την ομάδα της επιστήμης να εξετάσει το ενδεχόμενο;















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου