Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

~ * Η πρωτοχρονιά στον αρχαίο κόσμο * ~






Πότε καθιερώθηκε η 1η Ιανουαρίου ως αρχή του έτους;

Φαίνεται πως στην αρχαία Ελλάδα δεν γιορταζόταν η Πρωτοχρονιά καθώς για τότε μεγαλύτερη σημασία είχε η αρχή κάθε μήνα που ονομαζόταν νουμηνία. Στην Αθήνα, ωστόσο, μια επιγραφική μαρτυρία μας πληροφορεί για μια θρησκευτική τελετή που γινόταν στην αρχή του νέου έτους ή σωστότερα την τελευταία ημέρα του απερχομένου. Επρόκειτο για μια θυσία των απερχόμενων αξιωματούχων στον Δία Σωτήρα και την Αθηνά Σωτείρα και απέβλεπε στην εξασφάλιση της εύνοιας των θεών αυτών για τη νέα χρονιά.

Μόλις στα ρωμαϊκά χρόνια και κάτω από την επίδραση της ίδιας της Ρώμης άρχισε ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς, ο οποίος επεκτάθηκε σε όλη την επικράτεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, επομένως και στον ελληνικό χώρο. Ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας που το 46 π.Χ. καθιέρωσε την 1η Ιανουαρίου ως αρχή του έτους, κάτι που έκτοτε γνώρισε ευρεία διάδοση στη Δύση με λιγοστές και περιορισμένες τοπικά και χρονικά εξαιρέσεις, όπως π.χ. στην εποχή του Καρόλου του Μεγάλου (ο τελευταίος επειδή συνέβη να ανεβεί στον θρόνο τα Χριστούγεννα του 800 μ.Χ. όρισε για την επικράτειά του ως αρχή του χρόνου τις 25 Δεκεμβρίου). Στον Ιούλιο Καίσαρα και στις γνώσεις του περίφημου αστρονόμου από την Αλεξάνδρεια Σωσιγένη, τη συνδρομή του οποίου είχε ζητήσει, οφείλουμε και την προσαρμογή του έτους στη διάρκεια της περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο.

Η σειρά των μηνών που ισχύουν σήμερα, η διάρκεια και οι ονομασίες τους οφείλονται εν πολλοίς στη διορατικότητα του ρωμαίου στρατηλάτη και πολιτικού. Στην αρχαία Ελλάδα το έτος το αποτελούσαν δώδεκα σεληνιακοί μήνες, οι οποίοι είχαν συνήθως 29 και 30 ημέρες εναλλάξ (πρόκειται για τους «κοίλους» και «πλήρεις» μήνες, αντίστοιχα, των Αρχαίων). Τα όρια κάθε μήνα τα σηματοδοτούσε η εμφάνιση δύο νέων φεγγαριών, επομένως η διάρκειά του ήταν περίπου 29 ½ ημέρες. Ωστόσο η καθιέρωση ενός έτους 354 ημερών δημιουργούσε πρόβλημα και, αν δεν λαμβάνονταν μέτρα, συνεχώς θα διογκωνόταν, αφού ένα ηλιακό έτος έχει 365 ημέρες. Για να εκμηδενίσουν τη διαφορά αυτή πρόσθεταν κατά διαστήματα, συνήθως ανά διετία, έναν εμβόλιμο μήνα διάρκειας περίπου 22-23 ημερών.

Πιθανότατα οι Έλληνες χρησιμοποίησαν ημερολογιακό έτος 12 μηνών περίπου τον 8ο αι. π.Χ., αφού μνεία της ύπαρξής του εντοπίζεται στον Ησίοδο, αν και ορισμένοι αμφισβητούν την αξία της μαρτυρίας αυτής. Η σχέση ανάμεσα στο ημερολογιακό έτος και στις γιορτές ήταν για τους Έλληνες στενή, όπως αποδεικνύεται από το ότι τα ονόματα των περισσοτέρων μηνών τους προέρχονταν από ονομασίες γιορτών που τελούνταν κατά τους μήνες αυτούς.

Οι γιορτές αυτές σπάνια σχετίζονται με επεισόδια από τη ζωή των ίδιων των θεών (παράδειγμα ο μήνας Γαμηλιώνας (Ιανουάριος), κατά τον οποίο γιορταζόταν ο ιερός γάμος του Δία και της Ήρας, οι ανθρώπινοι γάμοι θεωρούνταν επανάληψη του γάμου αυτού) και συνήθως έχουν να κάνουν με τις αγροτικές ασχολίες που ελάμβαναν χώρα κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα και με τις οποίες ο άνθρωπος εξασφάλιζε τη σοδειά του συνεπώς και την ύπαρξη και διαιώνισή του.

Το ότι σε αρκετά μέρη του αρχαίου ελληνικού κόσμου τα ονόματα των μηνών δεν σχετίζονται με τις γιορτές των σημαντικότερων θεών τους αλλά συνήθως με αυτές του Απόλλωνα σημαίνει ότι στην καθιέρωσή τους πρέπει να έχει συμβάλει αποφασιστικά ένα ιερό του θεού αυτού με πανελλήνια αποδοχή, όπως αποδεδειγμένα ήταν αυτό στους Δελφούς.









~ * Kαλή χρονιά να έχουμε...* ~


Φωτογραφία: Το 2013 φεύγει...μια αρκετά δύσκολη χρονιά για όλους μας....για άλλους περισσότερο...για άλλους λιγότερο.....άφησε αρκετά σημάδια πάνω μας...κι ο νέος που θα έρθει σε μερικές ώρες, ίσως αφήσει κι άλλα....ίσως όμως κι όχι...ποιός ξέρει άραγε?....
Ξέρω ότι οι ευχές και τα ευχολόγια δεν θα αλλάξουν τίποτε ....το μόνο που μπορώ να ευχηθώ για τον νέο χρόνο που σε λίγο χρονικό διάστημα θα μπεί, είναι Υγεία....Δύναμη...Αντοχή....και θάρρος....ας φέρει τα καλύτερα για τον κάθε ενα...ότι η καρδιά του επιθυμεί πραγματικά.....
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος έγραψε....... ~ *
Όταν κάποτε φύγω απο τουτο το φώς
θα ελιχθώ πρός τα πάνω όπως ένα
ρυάκι που μουρμουρίζει.
Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα
στους γαλάζιους διαδρόμους
συναντήσω αγγέλους, θα τους
μιλήσω ελληνικά, επειδή
δεν ξέρουνε γλώσσες....
Μιλάνε
μεταξύ τους με μουσική.... * ~

η Ελληνική γλώσσα...η Ελληνική ψυχή.....
Έναν καλό χρόνο ευχομαι...λίγοι χτύποι απόμειναν για να κάνει το πέρασμά του...Υγεία....Δύναμη...Αντοχή....και θάρρος....σε όλους μας.....κι ένα μεγάλο Ευχαριστώ απο καρδιάς σε όσους ήταν δίπλα μου όλο αυτο το διάστημα...


Το 2013 φεύγει...μια αρκετά δύσκολη χρονιά για όλους μας....για άλλους περισσότερο...για άλλους λιγότερο.....άφησε αρκετά σημάδια πάνω μας...κι ο νέος που θα έρθει σε μερικές ώρες, ίσως αφήσει κι άλλα....ίσως όμως κι όχι...ποιός ξέρει άραγε?....
Ξέρω ότι οι ευχές και τα ευχολόγια δεν θα αλλάξουν τίποτε ....το μόνο που μπορώ να ευχηθώ για τον νέο χρόνο που σε λίγο χρονικό διάστημα θα μπεί, είναι Υγεία....Δύναμη...Αντοχή....και θάρρος....ας φέρει τα καλύτερα για τον κάθε ενα...ότι η καρδιά του επιθυμεί πραγματικά.....
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος έγραψε....... ~ *
Όταν κάποτε φύγω απο τουτο το φώς
θα ελιχθώ πρός τα πάνω όπως ένα
ρυάκι που μουρμουρίζει.
Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα
στους γαλάζιους διαδρόμους
συναντήσω αγγέλους, θα τους
μιλήσω ελληνικά, επειδή
δεν ξέρουνε γλώσσες....
Μιλάνε
μεταξύ τους με μουσική.... * ~

η Ελληνική γλώσσα...η Ελληνική ψυχή.....
Έναν καλό χρόνο ευχομαι...λίγοι χτύποι απόμειναν για να κάνει το πέρασμά του...Υγεία....Δύναμη...Αντοχή....και θάρρος....σε όλους μας.....κι ένα μεγάλο Ευχαριστώ απο καρδιάς σε όσους ήταν δίπλα μου όλο αυτο το διάστημα........










~ * Τα Κρυστάλλινα Κρανία * ~





Λέγεται ότι υπάρχουν 13 Κρυστάλλινα Κρανία στη Γη.
Περίεργα αντικείμενα που ακόμη διχάζουν την επιστημονική κοινότητα για την αυθεντικότητά τους και το ρόλο τους.
-Είναι μέρος μιας καλοστημένης φάρσας ή έχουν πράγματι παράξενες μυστικιστικές δυνάμεις;
-Διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από την Ατλαντίδα;
-Μπορούν να αποκαλύψουν κάποιο εξωγήινο σχέδιο;
-Είχαν οι Ναζί κρυστάλλινο κρανίο και το χρησιμοποιούσαν;













~ * Χιλιάδες γράμματα στον Άη Βασίλη από Ελληνόπουλα * ~


Χιλιάδες γράμματα στον Άη Βασίλη από Ελληνόπουλα


Χιλιάδες παιδιά απ' όλη την Ελλάδα έστειλαν και φέτος το δικό τους γράμμα στον ποιο αγαπημένο άγιο, τον Άη Βασίλη. Τα περισσότερα παιδιά ρίχνουν τα γράμματά τους στα ειδικά κόκκινα κουτιά των Ελληνικών Ταχυδρομείων, τα οποία στήθηκαν πριν από τις γιορτές ειδικά για να μεταφέρουν στον άγιο τις επιθυμίες των παιδιών.

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά ζητούν δώρα και κυρίως παιχνίδια, τον ρωτούν πώς είναι η υγεία του, εάν κρυώνει στο Βόρειο Πόλο, εάν τον βοηθούν τα ξωτικά και φυσικά εάν είναι καλά η γυναίκα του, η «Αγιο-Βασιλίνα»!

«Αγαπητέ Άη Βασίλη, οι γονείς μου είναι άνεργοι και δεν μπορώ να τους ζητήσω ένα δώρο επειδή καταλαβαίνω την κατάσταση μέσα στο σπίτι μας και δεν μπορώ να τους βάλω σε έξοδα. Βαθιά μέσα μου πιστεύω στην ύπαρξή σου. Θέλω αυτά τα Χριστούγεννα να μου είναι αξέχαστα. Θα ήθελα ένα ωραίο φόρεμα αλλά επειδή ξέρω ότι είναι δύσκολο δώρο, ό,τι κι αν μου στείλεις θα το αγαπήσω πάρα πολύ», γράφει η 10χρονη Άντζελα.

Οι λιλιπούτειοι φίλοι του Άη Βασίλη τονίζουν, σε κάθε ευκαιρία, πως ήταν «καλά παιδιά φέτος» κι ελπίζουν πως θα εκπληρωθεί κάθε τους επιθυμία, ενώ τα γράμματα είναι γεμάτα από πολύχρωμες ζωγραφιές και αυτοκόλλητα.

Παιδιά κάθε ηλικίας, από μερικών μηνών με τους γονείς να κάνουν τους «μεσάζοντες» αλλά και μεγαλύτερα, στέλνουν τα γράμματά τους στον Άη Βασίλη. Κάθε χρόνο, στα ΕΛΤΑ καταφθάνουν από 80.000 έως 100.000 γράμματα, μικρών και μεγάλων, με τον κύριο όγκο να ταχυδρομείται μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, διάστημα που είναι κλειστά τα σχολεία.

Και, φέτος, η ανταπόκριση μικρών και μεγάλων προς τον Άη Βασίλη είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ΕΛΤΑ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πολλές χιλιάδες γράμματα καταφθάνουν στα κεντρικά γραφεία. Σε όσους έστειλαν γράμμα και έχουν σωστά και καθαρά τη διεύθυνση στον φάκελο θα σταλεί πίσω μια όμορφη κάρτα, ένα μήνυμα κι ένα γραμματόσημο.







~ * Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών… κομητών Εντυπωσιάζει τους επιστήμονες το γειτονικό αστρικό σύστημα Fomalhaut * ~


Ο Άρχοντας των δαχτυλιδιών… κομητών




Μασαχουσέτη 

Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αστρικά συστήματα που γνωρίζουμε και βρίσκεται μάλιστα στη διαστημική γειτονιά μας. Το σύστημα ανήκει στον αστερισμό του Νότιου Ιχθύος και έχει λάβει την ονομασία Fomalhaut που στα αραβικά σημαίνει «το στόμα του ψαριού». Αποτελείται από τρία αστέρια και έχουν εντοπιστεί εκεί πλανήτες αλλά και εντυπωσιακά δαχτυλίδια με κομήτες.

Το σύστημα

Το Fomalhaut A είναι ο… βασιλιάς του συστήματος. Βρίσκεται σε απόσταση 25 ετών φωτός από τη Γη και είναι ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια του ουράνιου θόλου. Το Fomalhaut Α είναι ένα πολύ νεαρό άστρο η ηλικία του οποίου υπολογίζεται στα 100-300 εκατομμύρια έτη. Εχει περίπου διπλάσια διάμετρο και μάζα από τον Ηλιο και είναι 16 φορές πιο φωτεινό από το μητρικό μας άστρο. Oμως οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το άστρο αυτό θα σβήσει σχετικά σύντομα αφού υπολογίζουν ότι η διάρκεια της ζωής του δεν θα ξεπεράσει το ένα δισ. έτη.

Από τη δεκαετία του 1980 οι αστρονόμοι είχαν εντοπίσει ενδείξεις για την ύπαρξη ενός πλανήτη που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο. Μετά από περίπου 30 έτη διαφωνιών στην επιστημονική κοινότητα στα τέλη του 2012 ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του πλανήτη που έλαβε την ονομασία Fomalhaut b. Πιστεύεται ότι είναι ένας πλανήτης αερίων περίπου δύο φορές μικρότερος από τον Δία. Το δεύτερο άστρο του συστήματος είναι το Fomalhaut B και το τρίτο και μικρότερο σε μέγεθος το Fomalhaut C.

Τα δαχτυλίδια και οι πλανήτες

Στο Fomalhaut A είχε εντοπιστεί η ύπαρξη ενός εντυπωσιακού δαχτυλιδιού που δεν αποτελείται από «παγάκια» όπως αυτά του Κρόνου αλλά από… κομήτες. Διεθνής ερευνητική ομάδα χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel ανακάλυψε ότι και το Fomalhaut C φιλοξενεί ένα εξίσου εντυπωσιακό δαχτυλίδι κομητών. Η ανακάλυψη σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να φωτίσει κάποια φαινόμενα στο αστρικό σύστημα για τα οποία οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν απαντήσεις.

«Είναι πολύ σπάνιο να βρίσκουμε δύο ζώνες κομητών σε ένα αστρικό σύστημα και αναρωτιόμαστε τώρα αν αυτές οι δύο ζώνες συνδέονται μεταξύ τους με κάποιο τρόπο» αναφέρει ο Γκράντ Κένεντι, αστρονόμος του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ανακάλυψη αναμένεται να φωτίσει τις αλληλεπιδράσεις των τριών άστρων μεταξύ τους και να προσφέρει νέα στοιχεία για τις τροχιές τους αλλά και την τροχιά του πλανήτη που έχει εντοπιστεί εκεί. Πολλοί επιστήμονες με βάση τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα από το αστρικό σύστημα Fomalhaut έχουν διατυπώσει την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να υπάρχει εκεί ένας ακόμη πλανήτης. Τα ευρήματα που θα προκύψουν από την ανακάλυψη του δεύτερου δαχτυλιδιού κομητών αναμένεται να δώσουν απάντηση στο αν υπάρχει τελικά και άλλος/άλλοι πλανήτες στο Fomalhaut. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society».






~ * «Έξυπνο» περιπολικό για την αστυνομία της Ν. Υόρκης * ~



undefined


Οπτικά δεν φαίνεται να έχει πολλές διαφορές από τα «συμβατικά» περιπολικά, ωστόσο οι δυνατότητές του παραπέμπουν μάλλον σε αστυνομικό όχημα ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
Το πρωτότυπο «έξυπνο περιπολικό» (Smart Car) της αστυνομίας της Ν.Υόρκης είναι ένα από τα προγράμματα που εντάσσονται στο πλάνο στρατηγικού σχεδιασμού NYPD2020, το οποίο συνετάχθη τον Νοέμβριο. Διαθέτει αισθητήρες υπερύθρων για την καταγραφή πινακίδων κυκλοφορίας και διευθύνσεων, ενώ είναι εξοπλισμένο και με κάμερες, αλλά και αισθητήρες αέρα (για την ανίχνευση μόλυνσης) που μεταδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, αποτελεί το περιπολικό του κοντινού μέλλοντος.  
Σύμφωνα με δημοσίευμα τηςWall Street Journal, το όχημα βρίσκεται στους δρόμους εδώ και περίπου ένα χρόνο και η βάση του είναι το 84ο αστυνομικό τμήμα στο Μπρούκλιν Χάιτς. Η όλη ιδέα προέκυψε λόγω της ανάγκης άμεσης σύνδεσης/ παραλληλισμού των στοιχείων που συλλέγονται στο πεδίο με ένα νέο σύστημα συγκέντρωσης και διαχείρισης δεδομένων, βίντεο και άλλων πληροφοριών, το οποίο ενημερώνει τις αρχές για περιστατικά που ενδεχομένως να απαιτούν την επέμβαση της αστυνομίας. Οι αισθητήρες του περιπολικού μπορούν να διαβάσουν τις πινακίδες ενός αυτοκινήτου και στη συνέχεια να τους ελέγξουν σε μια βάση δεδομένων για να διαπιστωθεί εάν το όχημα που τις φέρει έχει εμπλακεί σε έγκλημα ή εκκρεμούν παραβάσεις. Τα δεδομένα επί της παρούσης αποθηκεύονται επ’αόριστον, ωστόσο αυτό εκτιμάται ότι θα αλλάξει.
Κάποιες από τις δυνατότητες που ενσωματώνει το Smart Car υπάρχουν μεμονωμένα σε κάποια περιπολικά, ωστόσο πρόκειται για το πρώτο αστυνομικό όχημα το οποίο ενσωματώνει όλο το «πακέτο», ενώ κάποια στιγμή αναμένεται να υπάρξουν και νέα μέσα, όπως σαρωτές αποτυπωμάτων ή αισθητήρες αναγνώρισης προσώπου.








~ * Οι σημαντικότερες ανακαλύψεις κόσμων πέρα από το δικό μας για το 2013 * ~




Η χρονιά που πλησιάζει στο τέλος της ήταν ένα ορόσημο στην ανακάλυψη πλανητών εκτός Ηλιακού Συστήματος, με πολλές διαφορετικές πρωτιές. Έστω κι αν ο στόχος για την εύρεση ενός εξωπλανήτη όμοιο με τη Γη δεν επετεύχθη ακόμη η λίστα με τις ανακαλύψεις του 2013 είναι μακρά και ενδιαφέρουσα.

Ο μικρότερος εξωπλανήτης

Το Φεβρουάριο οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν τον εντοπισμό του Kepler 37b, του μικρότερου εξωπλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα άστρο της κατηγορίας του Ήλιου. Ο πλανήτης διαμέτρου μόλις 3.900 χιλιομέτρων είναι ελαφρά μεγαλύτερος από τη Σελήνη και βρίσκεται σε απόσταση 215 ετών φωτός από τη Γη, ενώ το έτος του διαρκεί μόλις 13 ημέρες.

Το ορόσημο των 1.000 πλανητών

Ο πρώτος πλανήτης που περιφέρεται γύρω από ένα άστρο πέραν του Ήλιου βρέθηκε το 1992. Οι ρυθμοί εύρεσης εξωπλανητών τα επόμενα χρόνια ήταν χαμηλοί και η διαφορά έγινε με το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ, από τα δεδομένα του οποίου προέκυψαν εκατοντάδες επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες αλλά και 3.500 ακόμη υποψήφιοι. Το 2013 ήταν η χρονιά που οι πλέον ενημερωμένες βάσεις δεδομένων για τους εξωπλανήτες ξεπέρασαν τις 1.000 εγγραφές. Mέχρι σήμερα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει τους 1.056 άλλους κόσμους.  

Ο πιο γήινος κόσμος

Φέτος οι αστρονόμοι εντόπισαν ένα κόσμο που μοιάζει με το δικό μας σε μέγεθος και σύσταση, αλλά είναι πολύ καυτός ώστε να μπορεί να συντηρήσει ζωή. Ο Kepler 78b έχει διάμετρο 20% μεγαλύτερη από τη Γη και είναι 80% πιο βαρύς, με πυκνότητα σχεδόν ίση με της Γης. Βρίσκεται 400 έτη φωτός μακριά μας, αλλά η πολύ κοντινή απόσταση στο μητρικό του άστρο (1.5 εκατομμύρια χιλιόμετρα) έχει μετατρέψει την επιφάνειά του σε ένα φούρνο θερμοκρασίας 3.680ο C.

Σύννεφα ενός άλλου κόσμου

Έπειτα από τρία χρόνια παρατηρήσεων με τα διαστημικά τηλεσκόπια Spitzer και Hubble του πλανήτη γίγαντα Kepler 7b, οι επιστήμονες εντόπισαν σημάδια ανακλάσεων τα οποία ερμήνευσαν ως τον πρώτο εντοπισμό νεφών στον ουρανό ενός κόσμου πέραν από το Ηλιακό μας Σύστημα.

Δύο πιθανά κατοικήσιμοι κόσμοι

Τον Απρίλιο ανακοινώθηκε και η ανακάλυψη των Kepler 62e και 62f, δύο πλανητών στο ίδιο πλανητικό σύστημα λίγο μεγαλύτερων από τη Γη που τα υπολογιστικά μοντέλα φανερώνουν πως καλύπτονται από ωκεανούς, με τη NASA να δηλώνει πως πρόκειται για δύο πολύ καλούς υποψήφιους στην έρευνα για ζωή πέρα από τη Γη.
Κόσμοι πολύ πιο κοντά απ’ όσο πιστεύαμε
Σε μία ακόμη έρευνα που δημοσιεύτηκε φέτος, η στατιστική ανάλυση έδειξε πως ένας κόσμος παρόμοιος με τη Γη ίσως να βρίσκεται σε απόσταση μόνο 13 ετών φωτός μακριά μας. Η ανάλυση λάμβανε υπόψη τα στοιχεία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler και εκτιμούσε τον πληθυσμό των κόκκινων νάνων, οι οποίοι αποτελούν το 75% περίπου του συνολικού αριθμού των άστρων στο Γαλαξία μας.
Η λίστα συνεχίζεται με πλήθος ακόμη ερευνών και ανακαλύψεων, με μπλε κόσμους όπου βρέχει γυαλί, με πλανήτες όπου η τροχιά τους είναι 650 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, με τον υπολογισμό πως πλανήτες όπως η Γη δεν είναι καθόλου σπάνιοι αλλά και την εύρεση τεχνικών όπου μπορεί να ανιχνευθεί η παρουσία ζωής στην ατμόσφαιρα εξωπλανητών με πολλούς επιστήμονες να υποστηρίζουν πως δεν απέχουμε πολύ από την ιστορική στιγμή που θα εντοπίσουμε ίχνη ζωής σε έναν κόσμο πολύ μακριά από το δικό μας.








~ * NASA | The Sun Reverses its Magnetic Poles * ~

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

~ * Πανάκεια * ~




Η Πανάκεια ήταν ανθρωπόμορφη δευτερεύουσα θεότητα της ελληνικής μυθολογίας, συνυφασμένη με την έννοια της θεραπείας (ή βοτανοθεραπείας) επί πάσας νόσου. Φέρεται ως κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης αδελφή της θεάς Υγιείας, της Ιασούς, του Μαχάωνα και του Ποδαλείριου, Ιατρών του Τρωικού Πολέμου κατά τον Όμηρο. Λατρευόταν κυρίως στον Ωρωπό Αττικής, στην Κάλυμνο, στην Κω κ.α.. Η μορφή της παρίσταται και στο Ασκληπιείο Αθηνών. Επειδή θεωρείτο ως θεά ικανή να θεραπεύει κάθε νόσο, το όνομά της διαδόθηκε γρήγορα σε όλες τις ελληνικές πόλεις, ειδικότερα σε φάρμακα ικανά να θεραπεύουν αν όχι όλες τις νόσους τουλάχιστον τις περισσότερες από αυτές.
Ακόμη και σήμερα, κάθε ιδεατό φάρμακο, για το οποίο επικρατεί η αντίληψη ότι θεραπεύει κάθε νόσο σωματική, οργανική ή ψυχική, ονομάζεται πανάκεια. Η πίστη στην ύπαρξη τέτοιων φαρμάκων οφείλεται στην πανάρχαια ανθρώπινη έφεση της αναζήτησης ενός μόνου φαρμάκου που να θεραπεύει τα πάντα. Η αντίληψη αυτή συνεχίζει να εφαρμόζεται από πρακτικούς γιατρούς, όπου μέσω της υποβολής δημιουργεί επί το πλείστον ψευδείς εντυπώσεις, ακόμη και θύματα. Μέχρι σήμερα ούτε η εμπειρία ούτε η επιστήμη έχει φθάσει στο επίτευγμα της πανάκειας. Ως πανάκειες δεν πρέπει να νοούνται κάποια γενικά φάρμακα όπως τα συμπτωματικά (πχ η ασπιρίνη) ή τα αντιβιοτικά ευρέος φάσματος.
Συνεκδοχικά πανάκεια καλείται και κάθε προσωρινή λύση ή λήψη μέτρων επί πολλαπλών προβλημάτων.
Επίσης πανάκεια ονομάζεται είδος βοτάνου. Κατά τον λεξικογράφο Ησύχιο «την πόα ταύτην και πάνακα και πανάκην προσαγορεύουσι», ενώ με το όνομα πάνακες φέρονται διάφορα βότανα όντως θεραπευτικά μεταξύ των οποίων ο οποπάναξ για επούλωση πληγών και ως αντιϊοβολικό (κατά δηγμάτων φιδιών) καθώς και τέσσερα που αριθμεί ο αριστοτελικός Θεόφραστος: το ασκληπιείο, το ηράκλειο (οποπάναξ ο ανατολικός), ο οποπάναξ ο συριακός και το χειρώνιο (γνωστό ως ηλιάνθεμο).







~ * «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» * ~


undefined


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με προσοχή την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών και την εκστρατεία συλλογής υπογραφών με αίτημα να προχωρήσει στην υιοθέτηση νομοθεσίας η οποία θα εγγυάται το δικαίωμα στην πρόσβαση όλων στο πόσιμο νερό και θα αποκλείσει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων βάση των κανόνων της ενιαίας αγοράς.

Η πρωτοβουλία «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» έχει ήδη συγκεντρώσει 1,84 εκατ. υπογραφές, εκ των οποίων 1,3 εκατ. στη Γερμανία, εξήγησε η επιτροπή πολιτών που οργάνωσε την πρωτοβουλία, της οποίας βασικός υποστηρικτής είναι η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων των Εργαζομένων Δημοσίων Υπηρεσιών (FSESP).

Οι υπογράφοντες –μεταξύ αυτών και πολίτες της Ελλάδας–, υποστηρίζουν το δικαίωμα της πρόσβασης σε καθαρό νερό και σε αποχέτευση, και ζητούν «η προμήθεια του αγαθού αυτού και η διαχείριση των υδάτινων πόρων να μην υπαχθούν στους κανόνες της εσωτερικής αγοράς και οι υπηρεσίες παροχής νερού να αποκλειστούν από την απελευθέρωση της αγοράς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγκάσθηκε τον περασμένο Ιούνιο να αποσύρει τον τομέα του νερού από ένα σχέδιο νόμου με θέμα την εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης λόγω των φόβων που δημιούργησε η ιδιωτικοποίηση του τομέα στη Γερμανίας, όπου τον έλεγχο έχουν οι δήμοι.

Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» ξεκίνησε στον απόηχο της αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών της Γαλλίας στον τομέα διαχείρισης του νερού, όπως η Veolia και η Suez, οι οποίες θα ήθελαν να "εξάγουν" το μοντέλο τους, τη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στις σκανδιναβικές χώρες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλέσει τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας να υποβάλουν τα επιχειρήματά τους στους επόμενους τρεις μήνες κι αναμένεται να γίνει μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό. Κατόπιν η Επιτροπή θα αποφασίσει εάν θα αντιδράσει και πώς. Η Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει να μην δώσει συνέχεια.

Η πρόσβαση στο νερό έχει αναχθεί σε ανθρώπινο δικαίωμα από το 2010. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διευκρινίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, επαρκούς ποσότητας και αποδεκτής τιμής.

Στην Ευρώπη, η πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε επαρκή ποσότητα δεν είναι εγγυημένη σε χώρες όπως είναι η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η τιμή διάθεσης, που είναι πρόβλημα για τα νοικοκυριά με τα πιο χαμηλά εισοδήματα σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζεράρ Παγιέν, πρόεδρος της Aquafed, μιας διεθνούς ένωσης εταιρειών διαχείρισης και διάθεσης υδάτινων πόρων, η οποία κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «υποκύπτει έναντι των λόμπι της Γερμανίας».

Από την 1η Απριλίου 2012 έχει τεθεί σε ισχύ ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, που επιτρέπει σε κάθε πολίτη να πάρει μέρος στη ζύμωση των ευρωπαϊκών πολιτικών απευθύνοντας πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προτείνει νομοθεσία σε τομείς όπου η ΕΕ έχει αρμοδιότητα να νομοθετεί. Κάθε Πρωτοβουλία πρέπει να συγκεντρώνει το λιγότερο 1 εκατομμύριο υπογραφές πολιτών από τουλάχιστον 7 εκ των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η πρωτοβουλία «το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα» ξεπέρασε το όριο υπογραφών που απαιτούνταν καθώς ανταποκρίθηκαν πολίτες από την Ελλάδα, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ισπανία. Η Επιτροπή διευκρίνισε ότι συγκεντρώνει επαρκή αριθμό έγκυρων υπογραφών στη Δανία, τη Γαλλία και την Κροατία. Η πρωτοβουλία απέτυχε στη Μεγάλη Βρετανία.





~ * Σαστισμένοι οι επιστήμονες με το φαινόμενο μαζικών αυτοκτονιών πουλιών * ~


Σαστισμένοι οι επιστήμονες με το φαινόμενο μαζικών αυτοκτονιών πουλιών

To θέμα έχει απασχολήσει εκτενώς τους Times της Ινδίας, την Telegraph και άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και έχει να κάνει με ένα περίεργο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στην Jatinga της βορειοανατολικής Ινδίας, ένα καταπράσινο, γραφικό χωριό, το οποίο περιβάλλεται από γαλήνιες οροσειρές.

Εκεί, κάθε χρόνο, την περίοδο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, καθημερινά μεταξύ 7 το απόγευμα και 10 το βράδυ, πολλά είδη αποδημητικών και άλλων πουλιών αυτοκτονούν μαζικά – κατά εκατοντάδες – πέφτοντας με ταχύτητα πάνω σε δέντρα και κτίρια.

Το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει τους κατοίκους, αλλά και τους επιστήμονες καθώς δεν έχουν ποτέ στα χρονικά καταγραφεί φαινόμενα αυτοκτονικής συμπεριφοράς από πτηνά.

Κάποιοι αποδίδουν τη συμπεριφορά των πουλιών στις ισχυρές εστίες φωτός που τα προσελκύουν αποπροσανατολίζοντάς τα.










~ * Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble βλέπει Απόδειξη υδρατμών Εξαέρωση off Δίας Σελήνη * ~






Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA παρατήρησε υδρατμών πάνω από την ψυχρή νότια πολική περιοχή του φεγγάρι του Δία, παρέχοντας τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις λοφία νερό εκρήγνυται από την επιφάνεια του φεγγαριού.
Τα προηγούμενα επιστημονικά συμπεράσματα από άλλες πηγές επισημαίνουν ήδη την ύπαρξη ενός ωκεανού που βρίσκεται κάτω από την παγωμένη κρούστα του Europa. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη πλήρως βέβαιο αν η ανιχνεύεται υδρατμών παράγεται από εκρήγνυται λοφία νερού στην επιφάνεια, αλλά είναι βέβαιοι ότι αυτό είναι η πιο πιθανή εξήγηση.
Σε περίπτωση περαιτέρω παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό θα καταστήσει Europa το δεύτερο φεγγάρι στο ηλιακό σύστημα που είναι γνωστό ότι έχουν λοφία των υδρατμών. Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Δεκέμβρη 12 σε απευθείας σύνδεση τεύχος του Science Express, και παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης στο Σαν Φρανσίσκο.
"Μέχρι στιγμής η πιο απλή εξήγηση για αυτό υδρατμών είναι ότι ξέσπασε από λοφία στην επιφάνεια της Ευρώπης," είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Lorenz Roth του Southwest Research Institute στο Σαν Αντόνιο. "Αν τα λοφία που συνδέονται με το υπόγειο νερό των ωκεανών είμαστε σίγουροι δεν υπάρχει στο φλοιό του Europa, τότε αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικές έρευνες μπορούν να διερευνήσει άμεσα την χημική σύνθεση των δυνητικά κατοικήσιμο περιβάλλον Europa χωρίς διάτρηση μέσω των στρωμάτων πάγου. Και αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό."
Το 2005, Cassini Orbiter της NASA ανίχνευσε πίδακες υδρατμών και σκόνης εκπέμπουν από την επιφάνεια του φεγγαριού του Κρόνου Εγκέλαδος. Αν πάγο και σωματίδια σκόνης στη συνέχεια έχουν βρεθεί στα λοφία Εγκέλαδο, έχουν μόνο τα αέρια υδρατμοί έχουν μετρηθεί στο Europa μέχρι στιγμής.
Φασματοσκοπικές παρατηρήσεις του Hubble έδωσε την απόδειξη για το Europa λοφία τον Δεκέμβριο του 2012. Δειγματοληψία Ώρα σέλαος εκπομπές του Europa μετράται με φασματογράφο απεικόνισης του Hubble επέτρεψε στους ερευνητές να διακρίνουν μεταξύ των χαρακτηριστικών που δημιουργούνται από φορτισμένα σωματίδια από μαγνητική φυσαλίδα και λοφία από την επιφάνεια της Ευρώπης του Δία, αλλά και να αποκλείσει πιο εξωτικές εξηγήσεις, όπως serendipitously παρατηρώντας μια σπάνια σύγκρουση με μετεωρίτη. 
Ο φασματογράφος απεικόνισης ανιχνεύεται αχνό φως από το υπεριώδες σέλας, που τροφοδοτείται από την έντονη μαγνητικό πεδίο του Δία, κοντά στο νότιο πόλο του φεγγαριού. Ενθουσιασμένοι ατομικό οξυγόνο και το υδρογόνο παράγει μια μεταβλητή σέλαος λάμψη και να αφήσει ένα αποκαλυπτικό σημάδι, που είναι τα προϊόντα των μορίων του νερού να σπάσει, εκτός από τα ηλεκτρόνια κατά μήκος γραμμές του μαγνητικού πεδίου.
«Προωθήσαμε Hubble στα όριά του για να δείτε αυτό το πολύ αχνό εκπομπών. Αυτές θα μπορούσαν να είναι stealth λοφία, επειδή θα μπορούσαν να είναι αδύναμη και είναι δύσκολο να παρατηρηθούν στο ορατό φως ", δήλωσε ο Joachim Saur του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, στη Γερμανία. Saur, ο οποίος είναι κύριος ερευνητής του εκστρατεία παρατήρησης Hubble, συν-έγραψε το χαρτί με Roth.
Roth πρότεινε ότι οι μεγάλες ρωγμές στην επιφάνεια της Ευρώπης, γνωστή ως lineae, μπορεί να εξαερισμού υδρατμούς στο διάστημα. Cassini έχει δει παρόμοια ρωγμές που φιλοξενούν τους πίδακες του Εγκέλαδου.
Επίσης, η ομάδα του Hubble διαπίστωσε ότι η ένταση των λοφία Europa, όπως αυτές της Εγκέλαδο, ποικίλλει ανάλογα με την τροχιακή θέση του Europa. Active πίδακες έχουν παρατηρηθεί μόνο όταν το φεγγάρι είναι πιο μακριά από τον Δία. Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν οποιαδήποτε ένδειξη εξαερισμού όταν Europa είναι πιο κοντά στον Δία.
Μια εξήγηση για την μεταβλητότητα είναι ότι αυτές οι lineae βιώνουν περισσότερο άγχος ως βαρυτικά παλιρροϊκές δυνάμεις άπωσης και έλξης για το φεγγάρι και ανοικτές διέξοδοι σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τον Δία. Οι αεραγωγοί στένωση ή κλειστή όταν το φεγγάρι είναι πιο κοντά στον πλανήτη αερίου γίγαντα. 
«Η φαινομενική μεταβλητότητα λοφίο υποστηρίζει μια βασική πρόβλεψη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να tidally flex από ένα σημαντικό ποσό, αν έχει κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού», δήλωσε ο Kurt Retherford, επίσης Southwest Research Institute.
Η Ευρώπη και τον Εγκέλαδο λοφία έχουν εντυπωσιακά παρόμοιες αφθονία των υδρατμών. Επειδή Europa έχει περίπου 12 φορές ισχυρότερη βαρυτική έλξη από τον Εγκέλαδο, το μείον 40-μοιρών Φαρενάιτ (μείον 40-μοιρών Κελσίου) ατμού ως επί το πλείστον δεν μπορεί να διαφύγει στο διάστημα όπως κάνει Εγκέλαδο, αλλά πέφτει πίσω πάνω στην επιφάνεια μετά την επίτευξη υψόμετρο των 125 μιλίων (201 χιλιόμετρα), σύμφωνα με τις μετρήσεις του Hubble. Αυτό θα μπορούσε να αφήσει φωτεινό χαρακτηριστικά της επιφάνειας κοντά νότια πολική περιοχή της Σελήνης, οι ερευνητές υποθέτουν.
"Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή η νέα παρατήρηση δείχνει για άλλη μια φορά τη δύναμη του το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για να διερευνήσουν και να ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην αναζήτησή μας για δυνητικά κατοικήσιμο περιβάλλοντα στο ηλιακό μας σύστημα," είπε ο John Grünsfeld, ένας αστροναύτης ο οποίος συμμετείχε Hubble αποστολές εξυπηρέτησης και τώρα χρησιμεύει ως αναπληρωτής διοικητής της NASA για την επιστήμη στην Ουάσιγκτον. «Η προσπάθεια και το ρίσκο που πήρε για την αναβάθμιση και επισκευή του Hubble γίνεται ακόμη πιο σημαντική όταν μαθαίνουμε για συναρπαστικές ανακαλύψεις όπως αυτό από το Europa."
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι ένα έργο της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο. Η Space Telescope Science Institute (STScI) διεξάγει εργασίες της επιστήμης Hubble. STScI λειτουργεί για τη NASA από την Ένωση Πανεπιστημίων για την Έρευνα στην Αστρονομία, Inc, στην Ουάσιγκτον, DC
Για να δείτε τις εικόνες των στοιχείων για λοφία επισκεφθείτε: http://www.nasa.gov/content/goddard/hubble-europa-water-vapor .
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.nasa.gov/hubble .
Jia-Rui C. Cook 818-354-0850 
Jet Propulsion Laboratory, Πασαντένα της Καλιφόρνια jccook@jpl.nasa.gov
Rob Gutro 301-286-4044 
Goddard Space Flight Center της robert.j.gutro @ nasa.gov
Dwayne Brown / JD Harrington 
Headquarters, Washington 
202-358-1726/202-358-5241 dwayne.c.brown @ nasa.gov , jdharrington@nasa.gov
Joe Fohn 
Southwest Research Institute, San Antonio 
210-522-4630 jfohn@swri.org
2013-363






Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

~ * Η ελληνική τέχνη ενέπνευσε τον Στρατό από Τερακότα της Κίνας Βρετανός ερευνητής υποστηρίζει ότι οι περίφημοι πήλινοι στρατιώτες γεννήθηκαν από την επαφή της Ασίας με τον πολιτισμό του Μεγάλου Αλεξάνδρου * ~





Είναι ένα από τα θαυμαστά έργα τέχνης που μας έχει κληροδοτήσει ο αρχαίος κόσμος και αν και γεννήθηκαν στην Κίνα σε μια εποχή που θεωρείται ότι η Απω Ανατολή δεν είχε επαφή με τη Δύση, οι ρίζες τους ίσως είναι τελικά... ελληνικές. Βρετανός ιστορικός υποστηρίζει ότι τα πήλινα, σε φυσικό μέγεθος αγάλματα του κινεζικού Στρατού από Τερακότα αποτελούν προϊόν μίμησης της ελληνικής τέχνης η οποία εντυπωσίασε τους λαούς της Ασίας φθάνοντας σε αυτούς με τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Θαμμένοι πολεμιστές

Ο Στρατός από Τερακότα ή πήλινος στρατός βρέθηκε θαμμένος στο μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας που βασίλεψε από το 221 ως το 210 ή το 207 π.Χ., στην πόλη Σιάν. Αποτελείται από περίπου 8.000 στρατιώτες - του πεζικού, ιππείς, σε άρματα, τοξότες κ.λπ. - οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από τερακότα, σε φυσικό μέγεθος.

Σε παρακείμενη θέση έχουν βρεθεί επίσης ανάλογα πήλινα αγάλματα σε φυσικό μέγεθος που αναπαριστούν ακροβάτες, χορεύτριες, αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Το παράδοξο είναι ότι, πέραν αυτών των μοναδικών και εντυπωσιακών εξαιρέσεων, δείγματα αγαλμάτων σε φυσικό μέγεθος που να προέρχονται από προγενέστερη ή μεταγενέστερη εποχή δεν έχουν βρεθεί στην Κίνα: σε όλη την υπόλοιπη ιστορία του ο κινεζικός πολιτισμός φαίνεται να προτιμούσε τα... μικρά μεγέθη αναπαριστώντας ανθρώπους και ζώα μόνο σε γλυπτά-μινιατούρες.

Ο Λούκας Νίκελ, καθηγητής της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι η εξαίρεση αυτή οφείλεται σε ελληνικές επιρροές οι οποίες γοήτευσαν σε τέτοιον βαθμό τον αυτοκράτορα ώστε τον έκαναν να πάει κόντρα στα ήθη και έθιμα της πατρίδας του υιοθετώντας ξενικά πρότυπα.
«Είναι απολύτως δυνατόν και μάλιστα πολύ πιθανό  τα αγάλματα του πρώτου αυτοκράτορα να είναι αποτέλεσμα μιας πρώιμης επαφής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα» γράφει σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Bulletin of the School of Oriental and African Studies».

Οι δώδεκα γίγαντες

Τα στοιχεία στα οποία βασίζεται ο ιστορικός περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κάποια αρχαία κείμενα που μεταφράστηκαν πρόσφατα για πρώτη φορά από τον ίδιο. Σε ένα από αυτά περιγράφεται πώς ο αυτοκράτορας εντυπωσιάστηκε από τις αφηγήσεις για «12 γιγάντια αγάλματα που εμφανίστηκαν στο Λιντάο» (ως Λιντάο, όπως σημειώνει ο καθηγητής, αναφέρεται το δυτικότερο σημείο της Κινεζικής Αυτοκρατορίας αλλά η λέξη μπορεί να σημαίνει και οποιοδήποτε μέρος της Δύσης).

Το κείμενο δεν αναφέρει πώς «εμφανίστηκαν» τα αγάλματα ούτε ποιους αναπαριστούσαν, λέει όμως ότι ήταν τεραστίων διαστάσεων (ύψους περίπου 11,5 μ., με πόδια που είχαν μήκος 1,40 μ.). Σύμφωνα με τον συγγραφέα του ο αυτοκράτορας, ακούγοντας τις σχετικές περιγραφές απεσταλμένων του, διέταξε να γίνουν αντίγραφά τους (έλιωσε μάλιστα για τον σκοπό αυτό χάλκινα όπλα από τους πολέμους που έκανε για να ενώσει την αυτοκρατορία) και να τοποθετηθούν μπροστά από το παλάτι του.

Αναφορές για τους «δώδεκα γίγαντες με τα ξενικά ρούχα» που κοσμούσαν τα αυτοκρατορικά ανάκτορα υπάρχουν και σε άλλα κείμενα. Σε ένα από αυτά μάλιστα ο Μπαν Γκου, ένας ιστορικός που έζησε πριν από 2.000 χρόνια, γράφει ότι ο Τσιν Σι Χουάνγκ αποφάσισε να αναπαραγάγει αυτά τα αγάλματα παρά το «ουράνιο ταμπού» που υπαγορεύει ότι «όποιος ακολουθεί απερίσκεπτα ξένα πρότυπα θα βρει καταστροφή».

Τα εντυπωσιακά χάλκινα δημιουργήματα δεν έχουν σωθεί ως τις μέρες μας όμως, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Νίκελ, επειδή βρίσκονταν σε περίοπτη θέση, έχουμε περιγραφές τους - κάτι το οποίο δεν ισχύει για τον θαμμένο Στρατό από Τερακότα, για τον οποίο δεν έχει βρεθεί καμία γραπτή αναφορά.

Ελληνικές επιρροές

Πριν από την εποχή του Πρώτου Αυτοκράτορα, υπογραμμίζει ο ιστορικός, στην Κίνα δεν υπήρχαν αγάλματα σε φυσικό μέγεθος. Γι' αυτό και θεωρεί ότι η ξαφνική κατασκευή τους, και σε τόσο μεγάλες ποσότητες, είναι αποτέλεσμα της γοητείας που άσκησαν στον ηγέτη της Κίνας επιρροές που έφθαναν ως αυτόν από βασίλεια της Κεντρικής Ασίας που είχε κατακτήσει ή ιδρύσει ο Μέγας Αλέξανδρος κατά τις εκστρατείες του και τα οποία είχαν υιοθετήσει πολλές πλευρές του ελληνικού πολιτισμού - μεταξύ αυτών και τη γλυπτική του.

Το περίεργο είναι ότι μετά τον θάνατο του Τσιν Σι Χουάνγκ κανένας κινέζος αυτοκράτορας δεν έφτιαξε ξανά μεγάλα, ούτε και σε φυσικό μέγεθος αγάλματα - η γλυπτική παράδοση επέστρεψε στα μικρού μεγέθους γλυπτά.

Ο καθηγητής Νίκελ λέει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Δυναστεία Χαν που ακολούθησε είχε άλλες παραδόσεις ή και απλώς θέλησε να εξαλείψει τις επιρροές και τα επιτεύγματα του προκατόχου της. «Οταν, έπειτα από αυτήν, υιοθετήθηκε ξανά η παράδοση των μεγάλων τάφων οι γνώσεις της τέχνης των μεγάλων αγαλμάτων, η οποία είναι πιο πολύπλοκη, μπορεί να είχαν χαθεί» εξήγησε σε συνέντευξη στον δικτυακό τόπο επιστημονικών ειδήσεων «LiveScience».

Μια άλλη πιθανή εξήγηση, όπως προσθέτει, μπορεί να είναι αυτή του «ουράνιου ταμπού»: τα μεγάλου ή φυσικού μεγέθους αγάλματα ήταν τόσο ξένα για τους Κινέζους της εποχής ώστε, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να τους φαίνονταν σαν εξωγήινα».

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 27 Δεκεμβρίου 2013








~ * Neil o εικονολάτρης Τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει τον κόσμο από τις εικόνες του Διαδικτύου Πρόγραμμα που τρέχει σε αμερικανικό υπερυπολογιστή προσπαθεί να αναπαραγάγει τους κανόνες της κοινής λογικής * ~





Πίτσμπουργκ, Πενσιλβάνια 

Εδώ και μήνες, ένα πρόγραμμα που τρέχει όλο το 24ωρο σε έναν αμερικανικό υπερυπολογιστή προσπαθεί να κατανοήσει τις εικόνες του Παγκόσμιου Ιστού και να καταλήξει στους κανόνες της (ανθρώπινης) κοινής λογικής.

Το πρόγραμμα Neil (Never Ending Image Learner ή «αιώνιος μαθητής εικόνων» σε ελεύθερη απόδοση) αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ έχει στόχο να δημιουργήσει «τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων δομημένης οπτικής γνώσης».

Με άλλα λόγια, θέλει να μάθει να αναγνωρίζει τις οπτικές πληροφορίες και να αντιλαμβάνεται το νόημα των εικόνων όπως οι άνθρωποι.

Ο εικονολάτρης Neil βασίστηκε σε σχετικά νέες εξελίξεις στο χώρο της μηχανικής όρασης, οι οποίες επιτρέπουν στο λογισμικό να αναγνωρίζει αντικείμενα, να χαρακτηρίζει σκηνές και να προσδιορίζει ιδιότητες όπως το χρώμα, η υφή και τα υλικά.

Επιπλέον, όμως, το πρόγραμμα διατυπώνει συσχετισμούς ανάμεσα σε αυτά τα αντικείμενα και παραμέτρους προκειμένου να καταλήξει σε πληροφορίες τις οποίες οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται χωρίς καν να το σκεφτούν. Για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα κινούνται συνήθως στους δρόμους, τα κτήρια έχουν κατακόρυφες επιφάνειες και οι πάπιες μοιάζουν κάπως με τις χήνες.

«Οι εικόνες είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να μάθει κανείς οπτικές ιδιότητες» λέει ο Άμπιναβ Γκούπτα, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Ρομποτικής του Carnegie Mellon. «Οι εικόνες περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες της κοινής λογικής. Οι άνθρωποι το κάνουν αυτό μόνοι τους και, χάρη στο Neil, ελπίζουμε ότι και οι υπολογιστές θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο».

Το λογισμικό τρέχει χωρίς διακοπή από τον Ιούλιο σε μια συστοιχία υπολογιστών με συνολικά 200 πυρήνες επεξεργασίας.

Σε αυτό το διάστημα έχει αναλύσει τρία εκατομμύρια εικόνες, Έχει αναγνωρίσει 1.500 διαφορετικά αντικείμενα σε μισό εκατομμύριο εικόνες και 1.200 διαφορετικές σκηνές σε εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες.

Επιπλέον έχει καταλήξει σε 2.500 συσχετισμούς, όπως ότι οι ζέβρες απαντώνται συνήθως στη σαβάνα, ή ότι o τροχός είναι εξάρτημα των αυτοκινήτων.

Τα κατορθώματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι διαθέσιμα για το κοινό στο δικτυακό τόπο του Νeil, Νeil-kb.com.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα παρουσιάσουν τη μελέτη τους στις 4 Δεκεμβρίου στο Διεθνές Συνέδριο Μηχανικής Μάθησης της IEEE στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.







~ * Memristor:η μνήμη που δεν σβήνει ποτέ Λειτουργεί ταχύτερα από τη μνήμη flash και δεν σβήνει όταν κλείσει το ρεύμα * ~





Ουάσινγκτον 

H μνήμη flash, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα σε κάθε είδους φορητές συσκευές, κινδυνεύει να πάθει βραχυκύκλωμα από τη ζήλια της. Αιτία είναι τo memristor, ένα πρωτοποριακό τσιπ μνήμης που λειτουργεί εντυπωσιακά ταχύτερα, αποδοτικότερα και, το κυριότερο, χωρίς να σβήνει όταν κλείσει το ρεύμα.

Από τη θεωρία στην πράξη 

Η αξιοποίηση του memristor (memory resistor ή μνημονική αντίσταση), μιας ιδέας που είχε προταθεί σε θεωρητικό επίπεδο πριν από 40 χρόνια, δείχνει τώρα να έρχεται πιο κοντά στην εμπορική αξιοποίηση: Ευρωπαίοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να παραγάγουν τέτοια κυκλώματα χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα στην παραγωγή ημιαγωγών.

Η πειραματική συσκευή τους, η οποία παρουσιάζεται στο Journal of Applied Physics, λειτουργεί τόσο γρήγορα ώστε η ταχύτητά της στην αποθήκευση δεδομένων «δεν μπορούσε καν να μετρηθεί».

Στο μέλλον, τα memristor θα μπορούσαν όχι μόνο να διαδεχθούν τη μνήμη flash, αλλά και να αξιοποιηθούν σε υπολογιστές που ανοίγουν στιγμιαία, ή σε τσιπ που συνδυάζουν τον επεξεργαστή και τη μνήμη.

Η δημιουργία των memristor είχε προβλεφθεί σε θεωρητικό επίπεδο το 1971 από τον καθηγητή Λίον Τσουά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Τα πρώτα λειτουργικά memristor παρουσιάστηκαν το 2010 από τη Hewlett-Packard, η οποία συνεργάζεται τώρα με τη νοτιοκορεατική Hynix για την έναρξη της μαζικής παραγωγής τους το 2013.

Το τέταρτο θεμελιώδες δομικό στοιχείο

Το memristor, ανέφερε τότε η HP, συνιστά το τέταρτο θεμελιώδες δομικό στοιχείο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, έπειτα από τον πυκνωτή, την αντίσταση και τον επαγωγέα.

H HP χρησιμοποιεί στα δικά της memristor διάφορα εξωτικά υλικά και ασυνήθιστες μεθόδους παραγωγής, ενώ αντίθετα η νέα μελέτη περιγράφει τεχνικές μάλλον γνώριμες στη βιομηχανία του πυριτίου.

Όπως εξηγεί στο BBC ο Άντονι Κένιον του University College London, η ομάδα του αναφώνησε «Εύρηκα!» στη διάρκεια ενός άσχετου πειράματος που αφορούσε συσκευές πυριτίου για φωτοδιόδους (LED).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, πάνω στις συσκευές τους, το πυρίτιο είχε αντιδράσει με το οξυγόνο και είχε σχηματιστεί ένα στρώμα οξειδίου του πυριτίου, το οποίο περιέργως συμπεριφερόταν ως memristor.

Εντυπωσιακές επιδόσεις 

Όταν πειραματίστηκαν με την αποθήκευση δεδομένων σε αυτήν τη νέα συσκευή, οι επιδόσεις της ήταν εντυπωσιακές: «Οι συσκευές μνήμης flash ανοίγουν και κλείνουν κάθε 10.000 νανοδευτερόλεπτα (δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). Οι δικές μας όμως συσκευές δεν μπορούμε καν να μετρήσουμε πόσο γρήγορες είναι» αναφέρει ο δρ Κένιον.

«Ο εξοπλισμός μας κατεβαίνει μόνο μέχρι τα 90 νανοδευτερόλεπτα. Οπότε [το memristor] πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο γρήγορο, αν όχι και ταχύτερο».

Ο ερευνητής ελπίζει τώρα ότι η ανακάλυψη της ομάδας του θα αξιοποιηθεί σύντομα στην αγορά: «Βρισκόμαστε σε επαφές με μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας σχετικά με την εμπορική του αξιοποίηση» αναφέρει ο ίδιος.

Μένει λοιπόν να δούμε αν η ιδέα της ομάδας του θα φτάσει στην αγορά νωρίτερα από τα memristor της Hewlett-Packard.








~ * Περιττό το τεστ DNA * ~


Φτυστοί οι πατεράδες τους.......

Περιττό το τεστ DNA


























undefined










~ * Προβλέψεις του Met Office για σφοδρές καταιγίδες... στο Διάστημα * ~





Από την άνοιξη του 2014 η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας επεκτείνει τις προβλέψεις της... στον καιρό του Διαστήματος. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ένα νέο κέντρο θα προειδοποιεί για ηλιακές υπερ-καταιγίδες, οι οποίες μπορούν να βυθίσουν στο σκοτάδι ολόκληρες πόλεις ή να θέσουν εκτός λειτουργίας δορυφόρους GPS.
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη νέων, βελτιωμένων μεθόδων πρόβλεψης του διαστημικού καιρού, σε συνεργασία με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, τη Βρετανική Υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών, το πανεπιστήμιο του Μπαθ και το ερευνητικό εργαστήριο Rutherford-Appleton. Η υπηρεσία Καινοτομιών στις Επιχειρήσεις θα χρηματοδοτήσει το πρότζεκτ με 5,5 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η υπηρεσία - η δεύτερη του είδους παγκοσμίως - θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στους επόμενους εννέα μήνες, πραγματοποιώντας προβλέψεις όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Σύμφωνα με το Met Office, θα χρησιμοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές, μεταξύ άλλων ο δορυφόρος Solar Orbiter του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Οι μεγάλες ηλιακές καταιγίδες προκαλούνται από τη μαζική εκτίναξη από τον Ήλιο φορτισμένων σωματιδίων, τα οποία ταξιδεύουν με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Αυτά μπορούν να απελευθερωθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση και θα χρειάζονταν 17 ώρες έως 3 ημέρες για να καλύψουν την απόσταση μέχρι τη Γη, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει περιθώριο για έγκαιρες προβλέψεις.
Εάν στεφανιαίες μαζικές εκτινάξεις πλήξουν τη Γη, μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες βλάβες στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, για την αποκατάσταση των οποίων θα χρειάζονταν ολόκληρες εβδομάδες. Έχει υπολογιστεί ότι τόσο μεγάλα συμβάντα λαμβάνουν χώρα περίπου μια φορά κάθε δύο αιώνες. Η τελευταία μεγάλη ηλιακή καταιγίδα που έπληξε τη Γη σημειώθηκε το 1859.
Πριν από δύο χρόνια, η κυβέρνηση της Βρετανίας συμπεριέλαβε τα διαστημικά φαινόμενα στη λίστα δυνητικών κινδύνων για τη χώρα, με την αιτιολογία ότι η αυξανόμενη εξάρτηση των σύγχρονων κοινωνιών από την τεχνολογία καθιστά πιο ευάλωτες τις υποδομές. «Εκεί έξω υπάρχουν σήμερα πολύ περισσότερα συστήματα, τα οποία είναι ευάλωτα στις καιρικές συνθήκες του Διαστήματος», εξήγησε ο βρετανός υπουργός Επιστήμης Ντέιβιντ Γουίλετς. «Είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουμε σε τέτοιες τεχνολογίες πρόβλεψης».






~ * Ξεχάστε το Wi-Fi έρχεται το… Li-Fi * ~





Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Fudan της Σανγκάης ονόμασαν τη νέα αυτή τεχνολογία Li-Fi και ισχυρίζονται ότι το σήμα που εκπέμπεται από το μικροτσίπ αυτού του λαμπτήρα LED, είναι πολύ πιο ισχυρό από πολλές οικιακές συνδέσεις στην Κίνα.

Κοντά σε μια τέτοια λάμπα μπορούν να συνδεθούν μέχρι και τέσσερις συσκευές. Η τεχνολογία του συγκεκριμένου λαμπτήρα βασίζεται στις συχνότητες του φωτός και όχι στα ραδιοκύματα, σύμφωνα με το Gizmodo.

Ο λαμπτήρας έχει ενσωματωμένο ένα μικροτσίπ, το οποίο παράγει το σήμα, το οποίο φτάνει τα 150 megabites το δευτερόλεπτο και θεωρείται ταχύτερο από τη μέση ασύρματη σύνδεση στη χώρα.

Τον επόμενο μήνα οι ερευνητές θα αποκαλύψουν δέκα τέτοιους πρωτότυπους λαμπτήρες στη Διεθνή Έκθεση Βιομηχανίας στη Σανγκάη, προσθέτει δημοσίευμα της Daily Mail.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι γρηγορότερος, φτηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος σύνδεσης με το διαδίκτυο και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στα κινέζικα νοικοκυριά, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντικαθιστούν τις παραδοσιακές λάμπες με λαμπτήρες LED.

Η τεχνολογία Li-Fi χρησιμοποιεί μόλις το 5% της ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσουν άλλες μηχανές εκπομπής σήματος wifi, οι οποίες καταναλώνουν μεγάλο μέρος ενέργειας στα συστήματα ψύξης τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ειδικοί από το Dvice, η σύνδεση χάνεται όταν σβήσει η λάμπα, ενώ οι κατασκευαστές έχουν αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα στη σχεδίαση και παραγωγή του μικροτσίπ.

ΠΗΓΗ: techit.gr