Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

~ * Τεράστια ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει την γή την Κυριακή 17/12 – Θα προκαλέσει προβλήματα στην τροφοδοσία ρεύματος και στις τηλεπικοινωνίες * ~

 




Διακοπές ραδιοσυχνοτήτων αναφέρθηκαν σε όλες τις ΗΠΑ λίγο μετά την εκτόξευση από τον Ήλιο μιας από τις μεγαλύτερες ηλιακές εκλάμψεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Αλλά μια σύντομη διακοπή επικοινωνίας μπορεί να είναι μόνο η αρχή, καθώς ένα ρεύμα πλάσματος υψηλής έντασης κατευθύνεται προς τη Γη, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει ισχυρή ηλιακή καταιγίδα και να προκαλέσει μεγαλύτερα προβήματα.

Ένα τεράστιο νέφος ηλιακού πλάσματος πρόκειται να πέσει στην ατμόσφαιρα της Γης την Κυριακή, στον απόηχο της ισχυρότερης ηλιακής έκλαμψης του 11ετούς ηλιακού κύκλου του ήλιου μέχρι στιγμής.

Στις 14 Δεκεμβρίου, μια τεράστια έκλαμψη εξερράγη από την ηλιακή κηλίδα 3514 του ήλιου, που καταχωρήθηκε ως έκλαμψη κλάσης X2.8. Αυτή ήταν η πιο ισχυρή ηλιακή καταιγίδα από τον Σεπτέμβριο του 2017. Ως αποτέλεσμα, η Βόρεια και η Νότια Αμερική παρουσίασαν ένα βαθύ μπλακ άουτ βραχέων κυμάτων.

Ταυτόχρονα με την έκλαμψη, εκτοξεύτηκε στεφανιαία μάζα (CME) ηλιακού υλικού. Αν και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να φτάσει σε εμάς, αναμένεται να περάσει από τη Γη την Κυριακή. Αυτό το συμβάν μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τροφοδοσίας, προβλήματα με τους δορυφόρους, blackout στο ραδιόφωνο, ακόμη και σέλας ορατά νότια ως το Ιλινόις και το Όρεγκον.


Οι ηλιακές εκλάμψεις και οι στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CME) εκτοξεύονται από περιοχές του ήλιου που έχουν ισχυρή μαγνητική δραστηριότητα, όπως οι ηλιακές κηλίδες. Μια ηλιακή έκλαμψη είναι μια ξαφνική και έντονη λάμψη φωτεινής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, ενώ μια CME είναι μια μαζική και εκρηκτική απελευθέρωση θερμού πλάσματος και μαγνητικών πεδίων.https://twitter.com/i/status/1735458766039232642

Αναμένεται ότι ένα CME (Coronal Mass Ejection) θα φτάσει στη Γη την Κυριακή, ταξιδεύοντας με ταχύτητα περίπου 4,7 εκατομμυρίων mph. Η επίδραση αυτού του CME είναι πιθανό να προκαλέσει γεωμαγνητικές καταιγίδες στην ατμόσφαιρα που θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως G2 (μέτρια) ή G3 (ισχυρές). Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν λόγω διαταραχών στο μαγνητικό πεδίο της Γης, οι οποίες προκαλούνται από CME.

 

Οι καταιγίδες G2 και G3 έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τα δίκτυα ισχύος, να προκαλέσουν blackout στα ραδιοκύματα και ακόμη και να αυξήσουν την αντίσταση σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά κοντά στην ατμόσφαιρα της Γης, κάτι που μπορεί να απαιτήσει προσαρμογές στις τροχιές των δορυφόρων και διορθώσεις τάσης.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να κάνουν το βόρειο σέλας να είναι ορατό πολύ πιο νότια από το συνηθισμένο. Αυτές οι καταιγίδες προκαλούνται από τον ηλιακό άνεμο που χτυπά το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή φωτός που είναι γνωστό ως σέλας.

Όταν τα σωματίδια από τον ηλιακό άνεμο συγκρούονται με μόρια αέρα, δημιουργούν φθορισμό, δημιουργώντας πολύχρωμα φώτα. Σύμφωνα με τον Gareth Dorrian, ερευνητή στη διαστημική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Αγγλία, το βόρειο σέλας μπορεί να φανεί από μέρη όπως η Νέα Υόρκη και το Αϊντάχο κατά τη διάρκεια των καταιγίδων G2, ενώ οι καταιγίδες G3 μπορούν να τους κάνουν να φτάσουν μέχρι το Ιλινόις και το Όρεγκον.

Οι ηλιακές εκλάμψεις ταξινομούνται επίσης ανάλογα με το πόσο ισχυρές είναι, σε κλίμακα A, B, C, M και X, με τις εκλάμψεις κατηγορίας Χ να είναι οι ισχυρότερες. Κάθε κατηγορία είναι 10 φορές ισχυρότερη από την προηγούμενη, με μια έκλαμψη X1 να είναι 10 φορές ισχυρότερη από μια M1 και 100 φορές πιο ισχυρή από μια C1.

«Η ποσότητα ενέργειας σε μια έκλαμψη κατηγορίας Χ μπορεί να ακούγεται τρομακτική, αλλά η πραγματική επίδραση για εμάς στη Γη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορους παράγοντες». «Μερικοί κάνουν συγκρίσεις με το «Γεγονός του Κάρινγκτον» το 1859, το οποίο πιστεύεται ότι απελευθέρωσε περισσότερη ισχύ από τα εκατομμύρια της μεγαλύτερης πυρηνικής βόμβας που εξερράγη ποτέ στη Γη.

Η ηλιακή έκλαμψη της 14ης Δεκεμβρίου είναι εντυπωσιακά ισχυρή ως κατηγορία X2.8 και οδήγησε σε διακοπές ραδιοφώνου σε μεγάλο μέρος της Αμερικής. Αυτές οι εκλάμψεις μπορούν να προκαλέσουν μπλακ άουτ όταν χτυπούν τη Γη λόγω των επιπτώσεών τους στην ατμόσφαιρά μας, καθώς ιονίζουν την ιονόσφαιρα.




https://hellas-now.com/terastia-iliaki-kataigida-tha-chtypisei-tin-gi-tin/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου