Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

~ * Ανακαλύφθηκε απολιθωμένο κρανίο ενός τεράστιου θαλάσσιου τέρατος Το κρανίο του πλειόσαυρου θα παρουσιαστεί σε ένα ειδικό πρόγραμμα του David Attenborough στο BBC One την Πρωτοχρονιά * ~

 




Το απολιθωμένο κρανίο ενός τεράστιου θαλάσσιου τέρατος ενός πλειόσαυρου, ανακαλύφθηκε στο Jurassic Coast του Ντόρσετ.

Το κρανίο άνηκε σε έναν πλειόσαυρο, ένα άγριο θαλάσσιο ερπετό που τρομοκρατούσε τους ωκεανούς πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια. Το απολίθωμα μήκους 2 μέτρων είναι ένα από τα πληρέστερα δείγματα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ και δίνει νέες πληροφορίες για αυτό το αρχαίο τέρας.

Το κρανίο θα παρουσιαστεί σε ένα ειδικό πρόγραμμα του David Attenborough στο BBC One την Πρωτοχρονιά.





«Είναι αμέσως προφανές ότι αυτός ο πλειόσαυρος είναι τεράστιος και όμορφα διατηρημένος. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού δείγμα που να ταιριάζει με αυτό» είπε ο παλαιοντολόγος Steve Etches. «Είναι ένα από τα καλύτερα απολιθώματα που έχω δουλέψει ποτέ. Αυτό που το κάνει μοναδικό είναι ότι είναι πλήρες» πρόσθεσε στο BBC News.

Η κάτω γνάθος και το άνω κρανίο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, όπως ήταν και όταν ζούσε. Δεν έχουν βρεθεί ποτέ δείγματα σε αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας. Είναι ελαφρώς παραμορφωμένο αλλά έχει όλα τα οστά. Εντυπωσιακό είναι ότι έχει και 130 δόντια του.

Ο πλειόσαυρος ήταν η απόλυτη φονική «μηχανή» και με μήκος 10-12 μέτρα, με τέσσερα ισχυρά μέλη που μοιάζουν με πτερύγια για να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ήταν το κορυφαίο αρπακτικό στον ωκεανό.




«Το ζώο ήταν τόσο ογκώδες που νομίζω ότι θα μπορούσε να λεηλατήσει αποτελεσματικά οτιδήποτε ήταν αρκετά ατυχές να βρίσκεται στο χώρο του», είπε ο δρ Andre Rowe από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ήταν κάτι σαν ένας υποβρύχιος Τ. Ρεξ». Τα γεύματά του προφανώς περιλάμβαναν άλλα ερπετά, όπως τον ιχθυόσαυρο ακόμη και άλλους διερχόμενους πλειόσαυρους.



https://www.lifo.gr/now/tech-science/anakalyfthike-apolithomeno-kranio-enos-terastioy-thalassioy-teratos


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου