Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

~ * Ο Webb ρίχνει φως σε ένα εκραγμένο αστέρι * ~

 





Η νέα άποψη του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb της NASA της Κασσιόπης Α (Cas A) σε εγγύς υπέρυθρο φως δίνει στους αστρονόμους υποδείξεις για τις δυναμικές διεργασίες που συμβαίνουν μέσα στο υπόλοιπο σουπερνόβα. Μικροσκοπικές συστάδες που αντιπροσωπεύονται σε έντονο ροζ και πορτοκαλί συνθέτουν το εσωτερικό κέλυφος του σουπερνόβα και αποτελούνται από θείο, οξυγόνο, αργό και νέο από το ίδιο το αστέρι. Μια μεγάλη, γραμμωτή σταγόνα στην κάτω δεξιά γωνία της εικόνας, με το παρατσούκλι Baby Cas A, είναι μια από τις λίγες φωτεινές ηχώ που είναι ορατές στο οπτικό πεδίο της NIRCam. Σε αυτήν την εικόνα, το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε αντιστοιχίστηκαν στα δεδομένα NIRCam του Webb στα 4,4, 3,56 και 1,62 μικρά (F444W, F356W και F162M, αντίστοιχα).

NASA, ESA, CSA, STScI, D. Milisavljevic (Πανεπιστήμιο Purdue), T. Temim (Πανεπιστήμιο Princeton), I. De Looze (Πανεπιστήμιο της Γάνδης)

Το απομεινάρι του σουπερνόβα Cassiopeia A (Cas A) λάμπει σε μια νέα εικόνα από τις 10 Δεκεμβρίου 2023, από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA. Η όψη της κάμερας εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIRCam) του Webb του Cas A εμφανίζει αυτήν την αστρική έκρηξη σε ανάλυση που προηγουμένως ήταν απρόσιτη σε αυτά τα μήκη κύματος, αποκαλύπτοντας περίπλοκες λεπτομέρειες του διαστελλόμενου κελύφους υλικού που χτυπά στο αέριο που χύνεται από το αστέρι πριν εκραγεί.

Το Cas A είναι ένα από τα πιο καλά μελετημένα απομεινάρια σουπερνόβα σε όλο τον κόσμο. Με τα χρόνια, επίγεια και διαστημικά παρατηρητήρια, συμπεριλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου ακτίνων Χ Chandra της NASA , Hubble Space Το τηλεσκόπιο και το αποσυρθέν Διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer έχουν συναρμολογήσει μια εικόνα πολλαπλών μηκών κύματος του υπολείμματος του αντικειμένου.

Ωστόσο, οι αστρονόμοι έχουν πλέον εισέλθει σε μια νέα εποχή στη μελέτη του Cas A. Τον Απρίλιο του 2023, το Mid-Infrared Instrument (MIRI) του Webb ξεκίνησε αυτό το κεφάλαιο< a i=2>, αποκαλύπτοντας νέα και απροσδόκητα χαρακτηριστικά μέσα στο εσωτερικό κέλυφος του υπολείμματος σουπερνόβα. Πολλά από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αόρατα στη νέα εικόνα NIRCam και οι αστρονόμοι ερευνούν γιατί.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι μπορούμε να μάθουμε από αυτή τη νέα εικόνα της Cassiopeia A.

Πίστωση εικόνας: NASA, ESA, CSA, STScI, D. Milisavljevic (Πανεπιστήμιο Purdue), T. Temim (Πανεπιστήμιο Princeton), I. De Looze (Πανεπιστήμιο της Γάνδης)





https://www.nasa.gov/image-article/webb-sheds-light-on-an-exploded-star/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου