Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

~ * Η κατάρρευση * ~








Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός όλων βοήθησαν την κίνηση του Classic Μάγια για τους αιχμής και στη συνέχεια έσκισε τον κόσμο τους χώρια. Ξεκινώντας τον πέμπτο αιώνα, η πόλη-κράτος της Tikal, ίσως ενισχυθεί από μια συμμαχία με την μεγάλη μεξικανική πολιτεία ορεινά Teotihuacan, επεκτάθηκε η επιρροή της θα κινητοποιήσει τους συμμάχους και την υποτελή κράτη σε μια λωρίδα προς νότο μέσω του Pasion κοιλάδα του ποταμού για να Copan σε ό, τι είναι Τώρα Ονδούρα. Έναν αιώνα αργότερα ένας αμφισβητίας γεννήθηκε: Η βόρεια πόλη-κράτος της Calakmul, σε ό, τι είναι τώρα η μεξικανική πεδινά της Campeche, σφυρηλατηθεί μια συμμαχία πόλεων-κρατών σε ολόκληρη την Peten, βόρεια του Γιουκατάν και στα ανατολικά με ό, τι είναι τώρα Μπελίζε. Οι δύο μεγάλες συμμαχίες που αντιμετωπίζουν μακριά σε μια αντιπαλότητα που διήρκεσε περισσότερο από 130 χρόνια.

Η περίοδος αυτή σηματοδότησε την χρυσή εποχή του πολιτισμού Classic Μάγια. Η kuhul ajaw ήταν σε πλήρη λουλούδι σε αυτές τις δύο μεγάλες συμμαχίες, που ανταγωνίζονται στην τέχνη και μνημεία, καθώς και σε συχνές αλλά περιορισμένη πολέμους. Calakmul νίκησε Tikal σε μια μεγάλη μάχη σε 562, αλλά ούτε κατέστρεψε την πόλη ούτε τον πληθυσμό της. Τελικά Tikal ανέκαμψαν και νίκησε Calakmul, στη συνέχεια, κτίριο πολλές από τις πλέον θεαματικές μνημεία της.

Simon Martin, με τον Νικολάι GRUBE του Πανεπιστημίου της Βόννης, συγκρίνει την Tikal-Calakmul αντιπαλότητα στον αγώνα υπερδύναμη του 20ου αιώνα, όταν οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση ανταγωνίζονταν για να ξεπερνιούνται μεταξύ τους σε τομείς που κυμαίνονται από όπλα για να τα διαστημικά ταξίδια. Με καμία πλευρά δεν ποτέ σε θέση να αποκτήσουν το πάνω χέρι, του Ψυχρού Πολέμου έφερε αναμφισβήτητα τη σταθερότητα, και το ίδιο έκανε ο στασιμότητας στον κόσμο των Μάγια. "Υπήρξε κάποια καταστροφή" εξαιτίας της αντιπαλότητας, λέει ο αρχαιολόγος της Γουατεμάλας Héctor Escobedo. Αλλά υπήρχε και ισορροπίας. "

Δεν τελευταία. Martin προτείνει η ισορροπία μπορεί να ήταν εγγενώς ασταθείς, όπως και ο ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων-κρατών της αρχαίας Ελλάδα, ή το νευρικό αντιμετωπίζουν μεταξύ Βορρά και Νότου στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Ή ίσως ένα περιβάλλον καταπονείται υπερβολικά επιτέλους με την υπερήφανη εξουσίες Μάγια, φέρνει μια νέα ακμή απελπισία για τον ανταγωνισμό τους. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τη διάλυση ξεκίνησε κατά τη μικρή πολιτεία φρουρά του Dos Pilas, κοντά στον ποταμό Pasion κατάντη του Cancuén.

Το 630 Tikal, προσπαθώντας να επιβεβαιώσει εκ νέου την παρουσία κατά μήκος των εμπορικών δρόμων Pasion River όλο και περισσότερο κυριαρχείται από Calakmul, επεκτάθηκε υφιστάμενη φυλάκιο κοντά σε δύο μεγάλες πηγές-pilas, στα ισπανικά. Ο χώρος είχε τίποτε άλλο να το συστήσει. Dos Pilas μεγάλωσε δεν καλλιεργειών και πωλούνται τίποτα. Μελετητές αποκαλούν «κράτος αρπακτικό", που εξαρτάται από φόρο τιμής από τη γύρω περιοχή. Τον πόλεμο, για Dos Pilas, δεν ήταν μόνο μια τελετουργία για να δοξάσει βασιλείς και θεούς κατευνάσει. Ο πόλεμος ήταν αυτό που Dos Pilas έκανε για να επιβιώσει.

Η ιστορία του βασιλείου της βίας και η διπροσωπία άρχισε όταν Tikal εγκαταστήσει ένα από πρίγκιπες της, Balaj Chan Kawiil, ως κυβερνήτης Dos Pilas στο 635. Η φρουρά slapped μαζί ένα φανταχτερό-αναζητούν κεφάλαια για το νεαρό πρίγκιπα, με λαξευμένη προσόψεις να συγκαλύψουν χαλαρά και ασταθή κατασκευή συμπληρώσετε. Αλλά σε 658 υπερέβη Calakmul Dos Pilas και οδήγησε Balaj Chan Kawiil στην εξορία.

Γνωρίζουμε ότι το επόμενο κεφάλαιο χάρη σε μια καταιγίδα που ανέτρεψε ένα δέντρο στο Dos Pilas πριν από έξι χρόνια, εκθέτοντας ένα σκαλιστό σκάλα κρυμμένο κάτω από τις ρίζες του. Επιγραφές στη σκάλα αποκαλύπτουν ότι Balaj Chan Kawiil επέστρεψε δύο χρόνια μετά την εξορία του, αλλά ως ένα υποκατάστατο Calakmul. βασιλιάς αποστάτης Dos Pilas βοήθησαν Calakmul τσιμέντου ελέγχου επί του Pasion Valley κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο δεκαετιών. Τότε Calakmul παραδοθεί μοιραία είδηση. άρχοντες του διέταξε Balaj Chan Kawiil για την καταπολέμηση του αδελφού του στο Tikal ίδια.










Σε 679 επιτέθηκε γενέτειρά του. «Βουνό των κρανίων έστηναν, και το αίμα κυλούσε," τα αρχεία σκάλα. Balaj Chan Kawiil θριάμβευσε και ο αδερφός του πέθανε στη μάχη. Η νίκη έφερε Calakmul να απόγειο και να μετατρέπονται Dos Pilas στην άρχοντας της Petexbatún, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Peten.

Tikal επέζησαν, ξαναχτίστηκε, και λιγότερο από επίθεση 20 χρόνια αργότερα και νίκησε Calakmul. Στόκος γλυπτική σε κεντρικό ακρόπολη Tikal της απεικονίζει έναν Calakmul ευγενή θυσία αναμονή. Ήταν μια ήττα από την οποία ποτέ δεν Calakmul αναρρώσει πλήρως, αλλά η ίδια Tikal δεν ήταν ποτέ η ίδια μετά τους πολέμους αποπερατωθεί. "Ακόμα κι αν Tikal κερδίζει στο τέλος», λέει το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας της Robert Συγκοινωνούντα, «ποτέ δεν είναι σε φόρμα για να ελέγξουμε τα πάντα."

Αυτό που συνέβη έπειτα δεν είναι απολύτως σαφής. εξουσία Calakmul ήταν σπασμένα, αλλά τους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων των Dos Pilas, συνέχισαν να μάχονται Tikal στο όνομα Calakmul του. Dos Pilas ενοποιημένη ηγεμονία της στην Petexbatún μέσω συμμαχιών και τον πόλεμο. άρχοντες του ανέθεσε νέα μνημεία και κατασκεύασε ένα δεύτερο κεφάλαιο.

Αλλά στην τύχη 761 Dos Pilas του έτρεξε έξω. Πρώην συμμάχους και υποτελείς κατέλαβαν την πόλη και έστειλε άρχοντας του σε εξορία. Dos Pilas δεν θα μπορέσουν ποτέ επανεγκατασταθούν, καθώς και με την απάλειψη του κόσμου Μάγια διέσχισε ένα χάσμα. Αντί να επαναφέρουν τάξη, οι πόλεμοι θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αναταραχή? Αντί για ένα χάρακα αναδυόμενες θριαμβευτής από μια αποφασιστική μάχη, κάθε διαμάχη που δημιουργήθηκε απλά πιο pretenders. Νίκες, αντί να εμπνέει νέα μνημεία και τους ναούς, ήταν παροδικές και, όλο και περισσότερο, απαρατήρητη. Ήττες ώθησε απελπισμένοι πολίτες να διαρρήξουν τελετή των κτιρίων τους, με τις πέτρες και να συμπληρώσετε την οικοδόμηση redoubts με τις ελπίδες της staving απώτερο μέλλον εισβολείς. Οι πόλεις δεν είναι πλέον ανακατασκευαστεί και ανέκαμψε. Απλά έπαψε να υπάρχει.

Τα μικρότερα κράτη προσπάθησαν να διεκδικήσουν τη διασπορά χάος, αλλά κανένας δεν μπορούσε. Αντ 'αυτού, τα εμπόλεμα κράτη αναζήτησε προσωρινό πλεονέκτημα σε οικόπεδο φθίνοντες πόρους. Η commoners πιθανότατα έκρυβε, έφυγαν ή πέθαναν.

Για έναν χρόνο, προσπαθώντας να ξεφύγουν άρχοντες θα μπορούσε να βρει καταφύγιο στην Cancuén, ένα ήσυχο λιμάνι στο πηγές του ποταμού Πασίων. Ακόμα και οι πόλεις κατάντη βυθίστηκε στο χάος κατά τη διάρκεια του όγδοου αιώνα, Cancuén άκμασε από είδη πολυτελείας την εμπορία και πολυτελή καταλύματα για τους επισκέπτες ελίτ. Ο αρχιτέκτονας αυτής της χρυσής εποχής ήταν ο βασιλιάς Τατζ Τσαν AHK, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 757 σε ηλικία 15 ετών. Cancuén είχε μια μακρά ιστορία ως μια στρατηγική θέση εμπορικών συναλλαγών, αλλά Ταζ Τσαν AHK μετέτρεψε την πόλη σε μια εντυπωσιακή τελετή κέντρο. καρδιά του ήταν 270.000 τετραγωνικών ποδιών (25.000 τ.μ.), τριώροφο βασιλικό παλάτι με θολωτές οροφές και 11 αυλές, από μασίφ ασβεστόλιθο και κομψά τοποθετείται σε ένα ακρωτήρι παραποτάμια. Ήταν μια τέλεια σκηνή για ένα θεό Μάγια-βασιλιά, και Ταζ Chan AHK ήταν πλοίαρχος του ρόλο, ακόμα και όπως ήταν εκλείψει αλλού.

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Taj Chan AHK αγωνίστηκε ποτέ σε πόλεμο ή ακόμη και κέρδισε μια μάχη. Αντ 'αυτού κατάφερε να κυριαρχήσει πάνω Pasion Κοιλάδα για σχεδόν 40 χρόνια από καλόπιασμα πλεονέκτημα μέσω της κηδεμονίας και συμμαχιών. Βωμό μνημείο στο Cancuén ημερομηνία του 790 δείχνει στην πράξη, συμμετέχουν σε μια τελετουργική παιχνίδι μπάλα με ένα άγνωστο ευγενή, ίσως για να γιορτάσει μια συνθήκη ή μια επίσημη επίσκεψη.

Taj Chan AHK πέθανε το 795 και τον διαδέχτηκε ο γιος του Kan Maax, που θέλησε να ατού τον πατέρα του με την επέκταση του παλατιού. Αλλά λαμπρότητα και τελετουργία-το παλιό στολίδια της βασιλείας, δεν θα διέθεταν πλέον το σύμπαν Μάγια μαζί. Εντός πέντε ετών από την εξάπλωση χάος είχε φτάσει στις πύλες της πόλης. Σε μία φοβερή ημέρα δόξα του έκλεισε το μάτι έξω, ένα άλλο φως σβήνει στον κόσμο των κλασσικών Μάγια.


ngm.nationalgeographic
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου