Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

~ * Μεταμοσχεύσεις ιστών από μεταλλαγμένα γουρούνια στον άνθρωπο * ~





undefined




Η μεταμόσχευση οργάνων από τους χοίρους στους ανθρώπους θα είναι πραγματικότητα σε λίγα χρόνια.

Όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις στην ξενομεταμόσχευση, η χρήση κυττάρων, ιστών και οργάνων από ένα ζωικό οργανισμό σε ένα άλλο θα είναι εφικτές. Ήδη από το 2010 ο Δρ Γκλεν Γουέσταλ από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας δήλωσε πως οι πνεύμονες του γουρουνιού θα μπορούν να μεταμοσχευτούν στον άνθρωπο.

Πρόσφατα δε, επιστήμονες του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ ανέφεραν σε εργασια τους ότι η θα είναι δυνατή ξενομεταμόσχευση καρδιάς χοίρου στον άνθρωπο.

“Τα νέα γενετικά μεταλλαγμένα γουρούνια θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα των μεταμοσχεύσεων κυττάρων ή του κερατοειδούς στον άνθρωπο” καταλήγουν οι επιστήμονες.
Γιατί γουρούνια και όχι άλλα ζώα;
Τα γουρούνια είναι εξοπλισμένα με γενετικά μεταλλαγμένα γονίδια που προστατεύουν τα όργανα, τα κύτταρα και τους ιστούς από επιθέσεις του ανθρωπίνου ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα πειράματα μεταμόσχευσης ιστών γουρουνιών σε πρωτεύοντα είδη, πέραν του ανθρώπου, έδειξαν πως δεν επιτυγχάνεται η επιβίωση του οργανισμού αλλά κερδίζεται πολύτιμος χρόνος για αναζήτηση μιας μόνιμης λύσης.

Για παράδειγμα μια μεταμοσχευμένη καρδιά γουρουνιού είχε διάρκεια ζωής οκτώ μηνών, διάστημα ικανό για να σωθεί μια ζωή προτού βρεθεί συμβατό μόσχευμα.

Υπάρχουν ωστόσο μειονεκτήματα, όπως τα παρασιτικά και άλλα βακτήρια από τα όργανα, κύτταρα και ιστούς των γουρουνιών και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και πειράματα προτού η επιστημονική κοινότητα πειστεί για την αποτελεσματικότητα αυτών των μεταμοσχεύσεων.

Πηγή:econews





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου