Internet ή κατά το ελληνικότερο «Διαδίκτυο». Είναι ένα μεγάλο δίκτυο παγκόσμιας κλίμακας, που απαρτίζεται από μυριάδες υπο-δίκτυα, μικρά και μεγάλα, όπου και αυτά με τη σειρά τους συνδέονται με τους εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογιστές των απανταχού χρηστών του Διαδικτύου. Όλο αυτό το πολύπλοκο - σαν ιστός αράχνης, μεγα-δίκτυο, παρέχει μυριάδες υπηρεσίες στους χρήστες, καθημερινά και ασταμάτητα.
Φανταστείτε κάθε φορά που βλέπετε ένα βίντεο από τον υπολογιστή σας, μια φωτογραφία, ακούτε ένα τραγούδι, στέλνετε ένα e-mail, χρησιμοποιείτε το Facebook ή απλώς σερφάρετε σε διάφορες ιστοσελίδες, μεταφράζεται σε «κίνηση» ή αλλιώς ροή πληροφορίας (δεδομένων) στο Διαδίκτυο. Αναλογιστείτε τώρα ότι στην παραπάνω εικόνα τα τελευταία χρόνια η κίνηση αυξήθηκε δραματικά, λόγω ενός και μόνου παράγοντα: τις φορητές συσκευές με πρόσβαση στο Internet, όπως τα πολυάριθμα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές τύπου ταμπλέτας.
Η ροή της πληροφορίας στο Διαδίκτυο πλέον έχει φθάσει σε δυσθεώρητα νούμερα, χάρη στην ευκολία με την οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Internet, μέσω πάσας σχεδόν ψηφιακής συσκευής. Τι ακριβώς, όμως, συμβαίνει στο Διαδίκτυο, μέσα σε μόλις 60 δευτερόλεπτα ή αλλιώς ένα λεπτό της ώρας; Πόση είναι αυτή η ροή της πληροφορίας που διακινείται στα αμέτρητα δίκτυα και συσκευές που συνθέτουν το Διαδίκτυο; Μπορεί αυτή η ροή να μετρηθεί κατά κάποιο κατανοητό τρόπο και αν ναι, τότε ποιες μονάδες «μέτρησης» θα χρησιμοποιηθούν;
Την απάντηση φαίνεται να έδωσε πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες η εταιρεία Intel, ευρύτερα γνωστή κατά κύριο λόγο για τους κεντρικούς επεξεργαστές / CPU (και διάφορα άλλα τσιπ) για υπολογιστές. Τα στοιχεία είναι εκπληκτικά και ταυτόχρονα αφοπλιστικά όσον αφορά στην όποια αμφισβήτηση ότι το Internet έχει την καθολική έλξη ενδιαφέροντος παγκοσμίως. Ας δούμε μερικά νούμερα, που λαμβάνουν χώρα στο Διαδίκτυο μέσα σε μόλις 1 λεπτό της ώρας:
- Πάνω από 240 εκατομμύρια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) αποστέλλονται.
- Προβάλλονται γύρω στις 20 εκατομμύρια φωτογραφίες στην υπηρεσία Flickr, ενώ περί τις 3.000 αναρτούνται από χρήστες.
- Τουλάχιστον 6 εκατομμύρια προβολές σελίδων του Facebook.
- Περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια βίντεο αναπαράγονται στο YouTube και ταυτόχρονα, χρήστες «ανεβάζουν» άνω των 30 ωρών συνολικής διάρκειας υλικό στη δημοφιλή υπηρεσία.
- Γράφονται 100.000 νέα μηνύματα στην υπηρεσία Twitter και, παράλληλα, εγγράφονται σε αυτή γύρω στους 320 νέους χρήστες.
- Αναπαράγονται περί τις 61.000 ώρες μουσικής.
- Γίνονται παραπάνω από 2 εκατομμύρια αναζητήσεις στην υπηρεσία Google.
- Είκοσι χρήστες του Διαδικτύου πέφτουν θύματα κλοπής προσωπικών στοιχείων.
- «Κατεβάζονται» γύρω στις 47.000 εφαρμογές (applications / apps).
Αυτά είναι μερικά από τα νούμερα «όσων» συμβαίνουν στο Διαδίκτυο μέσα σε 60 δευτερόλεπτα και αντίστοιχα μεταφράζονται σε «ροή πληροφορίας». Κατάφερε όμως η Intel να μετρήσει αυτόν τον «όγκο» της ασταμάτητα διακινούμενης πληροφορίας; Ναι, είναι απάντηση και εκφράζεται με ένα τεράστιο νούμερο: περί τα 639.800 GigaByte (ή αλλιώς 6.398 TeraByte) μέσα σε μόλις ένα λεπτό της ώρας! Για να καταλάβουμε το μέγεθος καλύτερα, ας αναλογιστούμε ότι ένας τυπικός σκληρός δίσκος σε έναν φορητό υπολογιστή κυμαίνεται γύρω στα 500GB, ενώ σε έναν επιτραπέζιο μπορεί να φτάσει τα 1.000 GB (ή αλλιώς 1 TB) και παραπάνω.
Αφού λοιπόν προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τα παραπάνω μεγέθη και κλίμακες, για τη διακίνηση / ροή πληροφορίας στο Διαδίκτυο, μέσα στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα των 60 δευτερολέπτων, ας περάσουμε στις συσκευές που μας συνδέουν με το Internet.
Στις μέρες μας, οι συσκευές έφθασαν αριθμητικά τον αριθμό του πληθυσμού ολόκληρου του πλανήτη - με πιο απλά λόγια, για κάθε άνθρωπο αντιστοιχεί πλέον μια συσκευή με πρόσβαση στο Διαδίκτυο
Και τα νούμερα θα συνεχίζουν να εκπλήσσουν με την ακάθεκτα αυξητική πορεία των συσκευών: μέχρι το 2015 θα έχουν ξεπεράσει κατά δύο φορές τον παγκόσμιο πληθυσμό! Επίσης, για να δούμε όλο το υλικό από βίντεο που θα αναρτώνται το 2015 μέσα σε μόλις ένα δευτερόλεπτο, θα χρειαζόμαστε πέντε συνεχή χρόνια ασταμάτητης προβολής. Αν όλα αυτά συμβαίνουν στο Διαδίκτυο σε ένα λεπτό της ώρας, με τη χρήση συσκευών που αντιστοιχούν αριθμητικά σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γης, τότε ακόμα και η πιο ταπεινή προσπάθεια, να φανταστούμε τον όγκο της ροής και διακίνησης των πληροφοριών στο Internet για ένα ολόκληρο έτος, σίγουρα αποτελεί πρόκληση...
Περισσότερες πληροφορίες:
http://scoop.intel.com/what-happens-in-an-internet-minute/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου